Tøjindustrien i Bangladesh er de seneste år blevet ramt af flere frygtelige arbejdsulykker, og det får nu Arbejdstilsynet i Danmark til at træde til. I et helt nyt samarbejde med myndighederne i Bangladesh vil tilsynet uddanne en ekspertgruppe på 40 personer. Det skriver Politiken.
Det er planen, at en del af gruppen skal sidde i den centrale regeringsadministration, mens andre skal ud på fabrikkerne.
"Efter Rana Plaza-katastrofen er der kommet meget fokus på brand- og bygningssikkerheden. Vi vil forsøge at gøre noget ved sikkerheden på andre områder, såsom at øge sikkerheden i arbejdet med kemikalier, øge den generelle forebyggelse af arbejdsulykker og også se på de ergonomiske arbejdsforhold", siger Elsebeth Jarmbæk, der er projektleder i Arbejdstilsynet, til Politiken.
Hun understreger, at arbejdet ikke kun vil rette sig mod forholdene i tekstilbranchen i Bangladesh, men mod flere forskellige typer fabrikker i landet.
Programmet er kommet op at stå, fordi Danida har bevilget 6 millioner kroner, der skal dække en periode på foreløbig tre år. Derudover er programmet en del af et større initiativ, hvor 8 danske ministerier siden 2015 har indledt samarbejde med myndighederne i foreløbig 12 lande.
I Bangladesh lægger Arbejdstilsynet også op til et parløb med flere danske tøjfirmaer.
De skal blandt andet instruere deres inspektører i også at holde øje med de dele af sikkerheden, som det nye samarbejde omfatter, når de i forvejen er ude at inspicere brand- og bygningsforholdene på de fabrikker i Bangladesh, hvor firmaerne får produceret tøj.
Den danske fagforening 3F er også med i det nye samarbejde, fordi 3F i flere år har været til stede i Bangladesh for at hjælpe lokale fagforeninger. Det har hidtil været en udfordrende opgave, idet mange fabriksejere i især tekstilbranchen ikke vil acceptere, at deres ansatte organiserer sig i fagforeninger.
Derfor er Jesper Nielsen, chef for 3F's internationale afdeling, meget glad for det nye myndighedssamarbejde.
"Et bedre arbejdstilsyn vil styrke fagforeningerne, fordi det lægger op til, at myndigheder, arbejdsgivere og arbejdstagere taler sammen for at forbedre forholdene", siger Jesper Nielsen til Politiken.