Forår og påskeferie er lige om hjørnet, og for mange sommerhusejere betyder det årets første besøg i sommerhuset.
Og hvad end du selv skal bo i det eller leje det ud, kommer her vedligeholds-tjeklisten, når fritidshuset skal i brug efter at have været urørt i flere måneder.
1) Luft ud og tjek for fugt
Efter flere måneder med kold, stillestående luft kommer du ikke uden om at lufte ud og tjekke for skimmel, siger Kim Juhlin, formand i Foreningen Fritidshusejerne.
- Du skal sørge for at få luftet ud, du skal tage dine dyner ud og lufte, og du skal sørge for, at der ikke er kommet fugt i hjørner af huset. Særligt hvis du har badeværelse med træ, siger han.
Skimmel kan også gemme sig i skabene.
2) Tjek for frostsprængte rør
Flere måneders kulde kan være hård kost for sommerhusets vandrør.
- Man skal lige tjekke, når man åbner for vandet, at der ikke er frostsprængninger på rør, pakninger eller varmebeholdere, siger Kim Juhlin.
Vandet kan både fosse ud men også stå og sive, uden at du måske kan se det med det samme, så hav øjnene med dig, og undlad at forlade huset de første par timer.
3) Tjek for mus og skadedyr
Du skal også tjekke, om der har været mus og andre logerende vinteren over, siger Tine Sode, som er bygningskonstruktør og fagekspert hos Bolius.
Hvis der er muselort, skal du bekæmpe dem med det samme med fælder, for ellers får du bare flere mus, siger hun.
Du skal også tjekke, om musene har gnavet i nogle ledninger.
Hvis sommerhuset har loftsrum, bør man også tjekke det for mår og rotter.
- Ligger isoleringen hulter til bulter, har man haft besøg af en mår, og måske har man det stadigvæk. Så skal man have fat i en skadedyrsbekæmper, siger Tine Sode.
Rotterne kommer kun sjældent, og dem kan du oftest lugte.
4) Tjek tag og tagrender
Ude skal du tjekke, at tagrenderne er rene.
- De fleste sommerhuse ligger i natur, og der falder blade ned og alt muligt andet, og hvis tagrenderne bliver stoppede, og der kommer nogle ordentlige regnskyl, kan det løbe over og ned ad huset, siger Kim Juhlin.
- Og hvis man er rigtig uheldig, dækker forsikringen ikke sådan noget, fordi det er manglende vedligeholdelse, siger han.
Tjek samtidig for tagskader og knækkede grene.
- Hold øje med, om der er revner i tagmaterialet, eller om noget ligger skævt, særligt teglsten. Og hvis der er det, har der sikkert været en mindre stormskade, og den skal udbedres, siger Tine Sode.
5) Tjek sokkel og facade
Du skal også tjekke, at soklen er intakt.
- Soklen er et udsat sted. Så hvis der eksempelvis har været meget vand, og det bliver frost bagefter, så kan pudsen blive skubbet af soklen. Og hvis der ikke er puds på soklen, så kan den suge mere fugt, og så kan man få fugt inde i huset, siger Tine Sode.
Hvis du har et sommerhus i træ, skal du også se, om facaden har alger eller revner, for så kan der være fugt. Særligt udsatte steder er bunden af huset og under vinduer, og hvis du har mistanke om råd, kan du stikke en syl eller en lille skruetrækker i træet.
- Og hvis det er blødt, så er der råd, siger Tine Sode.
Du skal til gengæld ikke gå i gang med at male sommerhuset udvendigt nu, for træværket vil være for fugtigt, siger Kim Juhlin.
/ritzau/FOKUS