Det kan være en bittersød følelse at sætte sig i sofaen i sit nyindkøbte hus, hvis man opdager, at YouTube-videoerne hakker, yndlingsserien ikke kan streames, og internettet er laaaangsomt.
53 procent af danskerne siger, at de ville spørge deres ejendomsmægler til bredbåndsforbindelsen, hvis de skulle købe ny bolig. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Userneeds har foretaget for Dansk Energi.
Særligt de unge er optaget af bredbåndsforbindelsen. Hver femte dansker mellem 18 og 34 år er villige til at betale mere for en bolig, hvis der er installeret hurtigt bredbånd.
Det fremgår ikke af ejendomsmæglernes salgsannoncer, hvor god internetforbindelsen er i det område, boligen ligger, så derfor skal boligkøberne selv undersøge det.
Og dårlig bredbåndsforbindelse kan man finde i hele landet, siger Torben Rune, teleanalytiker og direktør i selskabet Netplan.
- Jo mere spredt husene ligger i dit område - lige meget om det er Jylland, Fyn eller Sjælland - jo større er problemet. Men selv i tætbefolkede områder er det ingen garanti. Derfor skal man altid tjekke forbindelsen, siger han.
På hjemmesiden Tjekditnet.dk, som drives af Energistyrelsen, kan man søge på adressen på den bolig, man vil købe og få både bredbåndshastigheder og udbydere vist. Men tallene kan være over et halvt år gamle, siger Torben Rune.
- Derfor er det en god idé at kontakte leverandørerne i området og forhøre sig på den specifikke adresse, siger han.
Hvis man allerede har købt en bolig med dårligt bredbånd, kan man få et skattefradrag gennem BoligJob-ordningen - også kaldet håndværkerfradraget - til at få gravet en fiberforbindelse ind til huset. Det fradrag kan spare boligejeren flere tusinde kroner.
Man kan også gå sammen i sin grundejerforening, andelsforening, bylaug eller andet og tage kontakt til en bredbåndsudbyder.
- Udbyderne er ofte langt mere interesserede i at udrulle bredbånd, hvis man henvender sig som gruppe, siger Thomas Woldiderich, branchechef for telepolitik i Dansk Energi.
Det foreslår Torben Rune fra Netplan også.
- Hvis drømmehuset ligger et uheldigt sted, hvor der ikke er bredbånd, kan det være en god idé at tjekke med naboerne, om man kan gå sammen.
Fakta: Tjek mobildækningen i dit område
- Hvis bredbåndsforbindelsen i dit område er dårlig, kan du også få internet igennem mobilnettet.
- Der findes flere apps, som kan vise, hvor god 3G og 4G-forbindelsen er der, hvor du befinder dig.
- På mastedatabasen.dk kan du se, hvilke teleoperatører, der har master i dit område, og på hjemmesiden opensignal.com kan du se, hvor god mobildækningen er i dit område.
Kilde: Henrik Lehrmann Christiansen, DTU.
Om undersøgelsen fra Userneeeds: 1020 respondenter fra hele landet har svaret.
/ritzau/FOKUS