Administration 

Til Løkke og Mette F.: Styrk trygheden for sosu'en, hvis I vil vinde valget

Ved Folketingets åbning tirsdag 3. oktober 2017 fik de to partiledere Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) en munter snak. I år bliver det nye folketingsår et skæbneår - og vejen til magten går via at genskabe lønmodtagernes tryghed. (Foto: Foto: Søren Bidstrup, Ritzau/Scanpix.)

Den statsminister, der åbner Folketinget i 2019, er den, der har forstået, at stigende ulighed og stigende pensionsalder bekymrer sosu'en, rengøringsassistenten og kontanthjælpsmodtageren. Utryghed for fremtidens arbejdsmarked og privatøkonomi skal vendes til tryghed, hvis man vil vinde valget.

Tirsdag 2. oktober er det sjette gang, at Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister går på talerstolen og åbner et nyt folketingsår.

Han gjorde det første gang i 2009. Igen i 2010.

Da Venstre tabte regeringsmagten i 2011 til Socialdemokratiet, fik Helle Thorning-Schmidt i de næste fire år åbningstalen. Og da Løkke generobrede magten i 2015, kunne han igen binde slipset for at redegøre for 'Rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger', som grundloven foreskriver.

Måske er det sidste gang Løkke holder en åbningstale i Folketinget. Det er valgår og dermed skæbneår for Venstres formand. Ligesom det er skæbneår for Socialdemokratiets formand  Mette Frederiksen.

Politikere tænker mere på arbejdsudbud end på arbejdsomsorg.

Nøgletal i Løkkes favør

Lars Løkke har teten – som statsminister får han tirsdag kongefamiliens og hele Danmarks opmærksomhed fra Folketingets talerstol. Her vil han konstatere, at vi har robust vækst og et rekordhøjt antal danskere i job. Ledigheden falder. »Vi har et lækkert samfund. Danmark er på arbejde,« vil være Løkkes melodi, ligesom for et par uger siden på DI-topmødet.

En lang række økonomiske nøgletal er med Løkke. Det skal han have. Og han vil pointere, at regeringen har haft travlt og fremlagt blandt andet et erhvervsuddannelsesudspil for at få flere unge til at blive faglærte. At man har en plan for afbureaukratisering. Og en plan for at skabe bedre sammenhæng og mere arbejdsglæde i den offentlige sektor.  

Og han vil henvise til regeringens finanslovsforslag for næste år »Større tryghed og mere nærhed«, hvor der er afsat ekstra godt fire milliarder til mere velfærd for børn, unge og ældre.  

Mette Frederiksen vil sidde i Folketingssalen og lytte til Løkke, mens hun krydser fingre for, at hun er på talerstolen som statsminister i 2019.  

I dag føler mange lønmodtagere sig klemt og glemt.

Lige nu er der lagt op til en valggyser mellem to nogenlunde lige store blokke. Når sosuen, rengøringsassistenten, industriarbejderen eller en af Danmarks godt 100.000 arbejdsløse skal stemme, vil de tage bestik af, hvem der gør dem mest trygge, mener blandt andre forfatteren Lars Olsen. 

I dag føler mange lønmodtagere sig nemlig klemt og glemt. Klemt af reformer, hvor pensionsalderen gradvist stiger, dagpengenes værdi falder, arbejdstempo og krav til omstillingsparathed stiger. Og glemt, fordi økonomien buldrer derudad, og virksomhederne råber på mere arbejdskraft, og politikere tænker mere på arbejdsudbud end på arbejdsomsorg.

For der er utryghed. Der er stress og udbrændthed. Hæsblæsende tempo og nye krav på arbejdsmarkedet. Der er deltidsjob og korttidskontrakter. Der er svimlende travlt for sosuer i ældreplejen. Og lønpres og social dumping i store dele af byggebranchen og servicesektoren.

Helt eller delt Danmark?

Der er voksende kløfter mellem de, der er med, og de, der er på kanten og udenfor.

Har vi et helt Danmark eller et delt Danmark? Hvad vil it-specialister, ingeniører med friværdi, en maskinpark af espressomaskiner og robotstøvsugere og abonnement til teaterforestillinger svare? Og hvad med pædagogmedhjælperne på deltid, rengøringsassistenten med natarbejde og den 59-årige murer med smerter i kroppen?

Den statsminister, der åbner Folketinget i 2019, er ham eller hende, der har forstået, at stigende ulighed og stigende pensionsalder bekymrer mange danske lønmodtagere.

De er utrygge både for deres egen privatøkonomi nu og her og i alderdommen. Men også bange for ikke at slå til på arbejdsmarkedet, ikke at magte at arbejde til pensionsalderen. Og de føler sig hægtet af, når topnyhederne igen handler om manglen på arbejdskraft og behovet for at give adgang til udenlandsk arbejdskraft, hvor lønningerne lige skrues en tak nedad.

Fagbevægelsen har læst skriften på væggen

Fagbevægelsen har netop lanceret en ny kampagne ’Styrk dagpengene’, ligesom fagbevægelsen advarer om, at stigende pensionsalder, nedslidning og lønmodtagere, der får dårligere helbred og dårligere liv på grund af dårligt arbejdsmiljø.

Selvom ledigheden er rekordlav, og industriteknikere, smede og elektrikere har gode job med gode lønninger, har 3F, HK, FOA og andre LO-forbund læst skriften på væggen: Vi er nødt til at genoprette folks tillid til, at de kan klare sig og leve gode arbejdsliv.  

I dag tvinger udhulingen af dagpengene mange til at træffe hårde valg. Som den syge gartner Charlotte Rasmussen, der til Avisen.dk har fortalt, at hun vil forsøge at sælge sit hus og flytte på campingplads for at klare sig. Ligesom andre arbejdsløse har hun svært ved at betale regninger til medicin, tandlæge og husleje for dagpengene.

Valgresultatet vil afhænge af, hvem der taler ind i hjertekulen på de arbejdsløse, de ufaglærte og dem på kanten af vækst-Danmark.

Dagpengereformens forringelser er en hård nyser for mange. Det samme er førtidspensions- og fleksjobreformen.  Mette Frederiksen har for nylig bebudet, at hun vil tage et opgør med den udskældte førtidspensionsreform, som hun selv stod i spidsen for som beskæftigelsesminister. Reformen har været et mareridt for mange syge lønmodtagere, der er blevet sendt i såkaldte ressourceforløb for at bringe dem tættere på arbejdsmarkedet. 

Løkke vil fra talerstolen tale om et rigere og tryggere Danmark, hvor der er råd til velfærd. Og Mette Frederiksen vil i andre vendinger tale om at prioritere social tryghed, og at alle børn og alle på kanten af samfundet skal have en chance.

Det forsvundne folk kræver handling

Men kontanthjælpsmodtagerne, førtidspensionisterne, de arbejdsløse og folk på kanten af arbejdsmarkedet hopper ikke på fine ord og løfter. De kræver politisk handling, der genskaber trygheden i deres liv.  

Mistilliden til politikerne vokser i disse år, og som forfatteren Lars Olsen advarer om i sin nye og læseværdige bog 'Det forsvundne folk' handler det om, at de føler sig marginaliseret og koblet af opsvinget. 

Derfor kommer valgresultatet til at afhænge af, hvem der taler ind i hjertekulen på de arbejdsløse, de ufaglærte og dem på kanten af vækst-Danmark. Kan Mette Frederiksen eller Lars Løkke få den gruppe danskere til at stole på, at de vil styrke trygheden, er de kommet et godt stykke tættere på magten. 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed