Efterrationalisering.
Det er der akut behov for oven på det tragiske attentat, hvor mindst 84 personer har mistet livet, i den sydfranske havne- og turistby Nice torsdag aftes.
Udmeldingen kommer fra Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere chef for Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for rejseholdet ved Politiets Efterretningstjeneste.
- Der ingen tvivl om, at ved enhver terrorhandling, uanset hvor den finder sted, går man ind og kigger på den metode, der er anvendt. Og så går man selvfølgelig ind og ser, om vi kan forhindre, at vi kommer i samme situation, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Avisen.dk.
På den måde kan man lære noget af hvert eneste terrorhandling, forklarer den erfarne politichef.
Det er ikke bekræftet af franske myndigheder, om der er tale om et terrorangreb. Men det efterforskes som terror af politiet.
Hans Jørgen Bonnichsen forventer ikke, at dansk politi på grund af angrebet i Nice skal til at afdække nye opgaver.
- Jeg forestiller mig ikke, at vi pludselig ser massive ændringer i forhold til det billede, vi har, når vi bevæger os rundt i det danske samfund. Det har jeg ikke fantasi til at forestille mig vil ske, siger han.
"Vanvittig udvikling"
Formanden for Politiforbundet Claus Oxfeldt fortæller også, at det har en betydning for politiets indsats, hvad der sker af angreb rundt om i verden.
- Udviklingen i Europa og hele verden bliver mere og mere vanvittig. Det bliver mere og mere sindssygt, det der sker. Så man er nødt til at gardere sig så godt, som man overhovedet kan, siger han.
Ved angrebet i går i Nice bragede en hvid lastbil ind i en menneskemængde ved strandpromenaden, hvor folk fejrede Frankrigs nationaldag. Øjenvidner har sagt til internationale medier, at folk faldt som bowlingkegler.
Men om tragedien i den franske by får direkte betydning for de danske betjente, er for tidligt at sige noget om, mener politiforbundets formand.
Politiet briefes af PET
I Rigspolitiet holder man dog nøje øje med udviklingen i Frankring.
"Vi er selvfølgelig opmærksomme på situationen, og politiet er løbende i dialog med PET, som vurderer terrortruslen mod Danmark. Vi baserer således vores beredskab på PETs trusselsvurdering," oplyser Rigspolitiet til Avisen.dk i et skriftligt svar.
PET har dog tidligere i dag oplyst til Ritzau, at situationen for dansk politis adfærd er uændret.
Mange knyttede knæver
Hans Jørgen Bonnichsen håber ikke, at gårsdagens attentat i Nice vil skabe et øget pres på politistyrken i Danmark.
Tværtimod håber han, at det giver anledning til at genoverveje den tilgang til terror-bekæmpelsen, man bruger på verdensplan.
- Vi kommer ikke udenom, at siden 11/09 (terrorangrebet mod World Trade Center d. 11. september 2001 red.) har man brugt krigsretorik, krig og strategien 'den knyttede næve', siger han.
Men der er snarere behov for flere fremstrakte hænder, mener Hans Jørgen Bonnichsen.
- Den knyttede næve medfører kun én ting. Det er en eskalering af vold og eskalering af opfattelse af dem og os, siger han.
Hvilke metoder der vil være bedre til terrorbekæmpelse end de eksisterende, kan den tidligere politichef ikke give svar på.