Hvad siger du?” – Spørgsmålet gentages dagligt i tusindvis af danske hjem. Høretab er en folkelidelse, der rammer hver sjette dansker, og alligevel er der stadig mange, der ikke søger hjælp, selvom de bør.
- Vi ser desværre alt for mange, der venter for længe med at få gjort noget ved deres hørelse. Det handler ikke kun om at høre bedre, men om at leve bedre. Hørelsen er en vigtig del, når det kommer til socialt samvær, sundhed og livskvalitet, siger Thomas Behrens, chefaudiolog hos danske Oticon.
Han har forsket i og arbejdet med teknologien og danskernes hørelse i mere end 25 år - og selvom vi er kommet langt, understreger han vigtigheden af, at danskerne bliver mere opmærksomme på deres hørelse som en del af deres sundhed og livskvalitet. Han brugte Verdens Høredag den 3. marts til at komme med et opråb til danskerne.
- Hvis du er i det mindste i tvivl om din hørelse er, som den bør være, så gør dig selv den tjeneste at investere de 30 minutter det tager at få hørelsen tjekket på en offentlig eller privat høreklinik, opfordrer han.
Problemet vokser
Ifølge tal fra DREAM-gruppen forudses det, at Danmarks befolkning vil vokse til over 6 millioner indbyggere inden år 2030. Samtidig viser data, ikke så mærkeligt, at det især er den ældre del af befolkningen, der lider af ubehandlet høretab. For Thomas Behrens er meldingen klar - hvis ikke flere vælger at få behandlet deres høretab, vil problemet vokse i takt med befolkningens aldring.
- Jo tidligere et høretab opdages og behandles, jo mindre indvirkning vil det have på en persons liv, siger Thomas Behrens, chefaudiolog hos Oticon. Foto: PR
- Jo tidligere et høretab opdages og behandles, jo mindre indvirkning vil det have på en persons liv, tilføjer Thomas Behrens. - Evnen til at kommunikere godt og føle sig selvsikker i sociale miljøer er afgørende for at holde folk aktive, hvilket har betydelige fordele for sundhed og velvære. At leve med høretab i en hvilken som helst periode og på ethvert tidspunkt i livet kan påvirke dagligdagen. Dette skyldes, at det faktisk er hjernen, ikke kun ørerne, der spiller hovedrollen i hørelsen, som vores omfattende BrainHearing-forskning viser, konstaterer chefaudiologen.
Hørelsen spiller stor social rolle
En sund hørelse er grundlaget for en aktiv og engageret livsstil. Det giver muligheden for at deltage i samtaler og sociale sammenhænge, hvilket kan være medvirkende til, at relationer til familie, venner og kollegaer bevares.
At kunne høre godt handler ikke kun om at opfange lyd, men om at kunne leve livet fuldt ud. Det gør det muligt at engagere sig i sociale sammenhænge og nyde samværet med andre. Når hørelsen svigter, kan en af følgevirkningerne være, at man trækker sig fra sociale situationer, fordi det bliver for anstrengende at følge med. Mange andre forskninger viser også, at der er stor sammenhæng mellem dårlig hørelse og tidlig demens.
En høretest er som udgangspunkt gratis – enten om den bliver udført af private eller det offentlige. Foto: PR
Gode råd fra eksperten
* Vær opmærksom på lydstyrke
Vi kan alle have lyst til at skrue op for den gode musik i bilen eller i høretelefonerne på cyklen. Men høj musik og høje lyde generelt kan skade ørerne - så gør det til en vane at skrue lidt ned for lydstyrken, når du kan.
* Hold pauser fra lyd
Det handler ikke kun om, hvor kraftig lyd, du hører - det handler også om, hvor længe og hvor ofte. Det er fedt at høre musik eller podcast, når man er på farten, men overvej, om det er tid til en pause til ørerne. Øret har brug for hvile efter kraftig lydpåvirkning.
* Hold dig på afstand til kraftige lydkilder
Ørerne har ikke godt af høje lyde - især ikke i længere perioder. Det er derfor en rigtig god ide at holde god afstand til store højtalere til fx koncerter eller høj larm fra byggeri.
* Brug ørepropper
Hvis man skal til koncert eller på festival, så er det allerbedste råd at bruge ørepropper. De tager toppen af lyden og beskytter dine ører. Lad ørepropperne sidde i ørerne under hele koncerten, da selv kort tids påvirkning af høje lyde kan give tinnitus og høreskader.
Symptomer på nedsat hørelse
1. Synes du, at folk omkring dig mumler eller taler blødt?
2. Synes du, det er vanskeligt at føre en samtale i restauranter eller til større sociale arrangementer?
3. Er du ofte nødt til at skrue op for lyden på tv'et, radioen eller telefonen?
4. Klager venner eller familiemedlemmer over, at de er nødt til at gentage, hvad de siger til dig?
5. Er du nødt til at kigge på folks ansigter for at kunne forstå, hvad de siger?
6. Har du bemærket, at hverdagslyde som fuglekvidder, fodtrin eller et ur, der tikker, er forsvundet?