Regeringen bliver nødt til at forbedre seniorførtidspensionen, før den træder i kraft ved årsskiftet. Ellers bliver det svært at overbevise lønmodtagerne ude på arbejdspladserne om, at de skal stemme rødt ved næste valg.
Det mener Mattias Tesfaye, tidligere SF-næstformand og nu fremtrædende socialdemokratisk debattør. Som murer og faglig sekretær i 3F har han stærke rødder i fagbevægelsen.
»Når vi beder tillidsrepræsentanter om at sige til deres kolleger, at de skal stemme rødt ved næste valg, vil de blive afkrævet svar på efterlønsreformen. Vi får ikke den gamle efterløn tilbage. Men hvis vi med dét, der skulle erstatte ordningen, træder længere til højre end godt er, har vi godt nok skudt os selv i foden, lige før kapløbet til næste folketingsvalg sætter ind,« mener Mattias Tesfaye.
Deltids-regel skal væk
Det er social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsens (SF) bekendtgørelse om, hvordan seniorførtidspensionen skal administreres, som falder Mattias Tesfaye for brystet.
Som beskrevet i dag i Ugebrevet A4 skal deltidsansatte tilbringe op til 50 år på arbejdsmarkedet for at få adgang til ordningen. For fuldtidsansatte er kravet 20-25 år.
Det vil især ramme kvinder, som oftere end mænd er på nedsat tid. Og i fagforbundet FOA, hvis kvindelige medlemmer nedslides i stor stil, selv om de er på deltid, har planerne vakt harme.
»Man burde starte lovgivningen med at undersøge, hvem der har det hårde, nedslidende arbejde. Her har man vendt det på hovedet og ud fra en skrivebordslogik opstillet en kunstig skillelinje mellem fuldtids- og deltidsansatte. Den skal væk,« mener Mattias Tesfaye.
Han henviser samtidig til, at regeringen på forhånd lovede, at seniorførtidspensionen ikke skulle være en hatten-i-hånden-model, som på forhånd sorterede nogle fra.
Regeringens omdømme på spil
Mattias Tesfaye forlod næstformandsposten i SF, efter at Annette Wilhelmsen var blevet formand for partiet. Men nu prøver han at råbe hende op udefra for at få hende til at redde regeringens popularitet og omdømme.
»Jeg er tilhænger af regeringens reformkurs og de stramninger, der har fundet sted. Det er jeg, fordi der skal være penge dér, hvor der er brug for det. Og det er blandt andet lige præcis på dette område. Vi skal give en værdig tilbagetrækning til dem, der er nedslidte, fordi de har haft det hårde arbejde, hvor andre har haft det spændende arbejde,« mener Mattias Tesfaye.
Han mener, at loven giver regeringen en fantastisk mulighed for at træde i karakter.
»Regeringen kan tone frem og sige: ’Ja, vi bruger penge. Og ja, det det kan godt være, at Venstre er uenig. Men det er for at have råd til det, at I har mærket sparekniven’«, siger han.
Mattias Tesfaye er opmærksom på, at man ved at fjerne deltids-grænsen på 27 timer ugentlig kan komme til at inkludere nogle, som ordningen ikke er tiltænkt.
»Men det er bedre end nu, hvor man ikke inkluderer alle dem, som den VAR tiltænkt,« mener han.
Annette Vilhelmsen har ikke ønsket at kommentere Mattias Tesfayes synspunkter.