Administration 

Taxamanden: Danskerne er hyklere, når det gælder sprut og narko

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Da drømmen om fællesskabet blev for svulstig, tog vi fat på individualitetens epoke.

Det startede vel for alvor i de desillusionerede 80’ere, da muren faldt og kommunismen afslørede sig selv. Ikke alene i sit diktatoriske fordærv – også i den kendsgerning, at det aldrig evnede at få folket med sig. Herefter blegnede de røde faner og tvangskollektivismen blev erstattet af en dyrkelse af individet.

Men ligesom i det absolutte marxistiske tankesæt er der mindst én egenskab, der lever trygt videre i den neoliberale, koboltblå tidsalder.

Og også i det dannebrogsfarvede univers:

Hykleriet!

Regeringen frisatte landbruget fra en kvælende miljølovgivning, som var ved at kvæle den frie bondes ret til at dyrke sit land. - men vi lever trygt videre med et gennemsubsidieret erhverv.

Vi opbryder de snævre grænser mellem arbejde og job – men skolelærerne skal blive ved deres pult fra 8-16.

Vi skal lukke grænserne for at tage vare på vores land i stedet for at løse alverdens problemer - men vi deltager gerne i bombningerne af fjerne nationer.

Vi skal sætte topskatten ned for at skabe vækst til velfærd og fremtidige generationer - men det er primært de økonomisk svage og ungdommen, der skal holde igen.

Vi priser den vestlige frihed – men vi overvåger, samler oplysninger og kontrollerer som aldrig før. Der er stort set fri leg for Google og udnyttelsen af ”Big Data”.

Der er ingen tvivl om den nye religion, - tilbedelsen af CIVILSAMFUNDET: Slip dog mennesket fri! Fjern den røde spændetrøje og al dens væsen. Tag ansvar for eget liv! Stop al den klynk over for de fattige. Hvis du er på offentlig forsørgelse, - så tag dog et job som jordbærplukker.

Hvis du vil studere på universitetet, så lån dog pengene selv. Og hvis du ikke kan leve af dit humaniora-flipperi – så læs dog noget andet!

Men der er dog grænser for det frie valg og det personlige ansvar for dit eget liv.

Herunder hører Christiania og ruslovgivningen.

I denne måned – den 26. september - er det 45 år siden, at fristaden Christiania blev proklameret. Tiden var præget af frihedstrang og frækhed. Når nu bygningerne var tomme – ja, så kravlede man bare over plankeværket og gjorde Bådsmandsstræde Kaserne til en frisat ø i storbyens iltfattige hav. Men lige så overraskende som fristadens holdbarhed, lige så stædigt bredte vreden sig over, at de der slumstormere kunne få lov til at indrette sig helt på tværs af de borgerlige rammer, som gælder alle andre. Gennem årene blev den snerpede omverdens skepsis en slags misundelse, selv om Christiania gang på gang løste problemer ved brug af egne metoder.

Man fik sat skik på bygningerne. Man fik skabt kreative arbejdspladser. Man fik junken ud af den gamle kaserne og dens grønne område. Man havde plads til grønlænderne, og man accepterede hashhovederne.

Man artede sig mere ydmygt for omverdenen. Og fra 2011 til 2013 blev den endelige normalisering vedtaget, så det en gang for alle er slået fast, at kollektivets lov gælder i fristaden. En fond måtte købe området, så området ikke bare var en gave.

Men hele tiden har den liberale omgang med hashsalget på Pusherstreet været en torn i øjet på danskerne uden for fristaden. Ikke mindst velbegrundet i den tunge kriminalitet, der finansierer importen. Og i sidste uge sker så det ulykkelige skudoverfald på to betjente og en civil, ligesom den formodede gerningsmand mister livet efter en dramatisk anholdelse.

Christiania har ryddet hashboderne, som har givet de kriminelle miljøer uden for staden en milliardindtægt. Hold jer væk fra hashsalget, siger de – og alle holder vejret:

Går det nu?

Dobbeltspillet i forhold til rusmidler fortsætter. Vi tilbeder det frisatte menneske, når det handler om alkohol, selv om vi er top-fordrukne i europæisk målestok. Vi har derimod gjort cannabis til en gifttåge fra helvede selv.  Vi udvælger helt subjektivt, hvor mennesket må vælge sit eget fordærv - og hvor staten vælger enten at tjene milliarder som skatte-pusher – eller hvor vi sætter politiet ind.

Linjen er svær at få øje på.

Det, der kunne fjerne hele kilden til råddenskaben – en kontrolleret legalisering af cannabis – er uantageligt for det politiske flertal.

Jo, dobbeltspillet fortsætter. For selvom legal cannabis er både en økonomisk og en anti-kriminel succes i de stater i USA, hvor den er frigivet, så rører det ikke ved holdningerne herhjemme. Alkohol er frihed og kultur. Cannabis er kriminelt. Alkohol er et individuelt valg. En ”joint” er et skridt nærmere narkomani.

Som taxichauffør lever jeg i en lille del af virkeligheden, hvor jeg flere gange ugentligt kører plakat-berusede unge hjem til far og mor i forstæderne. Det drejer sig om unge, der skal hjem og sove rusen ud i nogle få timer, inden de skal kæmpe sig gennem en dag i gymnasiet. Det’ da ok! – Jeg har oplevet mor tage imod i kimono i mørket med kreditkortet, fordi lillepurken er kommet til at overtrække på sit eget.

Herre Gud. Man har jo selv været ung engang!

Alkoholforbruget er enormt i Danmark. Bare nogle få tal fra hjemmesiden hope.dk

860.000 danskere er storforbrugere af alkohol (Drikker mere end sundhedsstyrelsens anbefalinger.)

585.000 har et forbrug som giver fysiske og psykiske skader.

140.000 er decideret afhængige af alkohol.

Selvfølgelig bekæmper samfundet dette dokumenterede misbrug. – Men ikke med forbud og overladelse af distributionen til et kriminelt miljø. Det vil blive set som et overgreb at forbyde at drikke sig en lille skid på i weekenden. Og man lever med den kendsgerning, at dette frisind accepterer, at mange tusinde mennesdker vader direkte ud i alkoholismen.

Tallet for hashbrugere er langt, langt mindre. Ifølge den sidste opgørelse, jeg har kunnet finde på nettet, har ca. 3 pct. af ”de unge” mellem 16 og 44 prøvet hash inden for den sidste måned. Sundhedsstyrelsen har beregnet, at 33.000 mennesker har et stofmisbrug, når alle stoffer puljes. (I forhold til de knap 600.000 skadesramte alkoholforbrugere.)

Der er ingen proportioner i samfundets tiltag mod rusmidler.

Og der er ingen tillid til det frie menneskes valg af cannabis, - mens vores druk ligger i den europæiske top.

Christianias beboere er skurke i hashfordærvet, men vi samles ubekymrede på ”pusherstreet” i den lokale butik, når vi får lov til at prøvesmage en god Barolo.

Det mest sande udtryk for det skisma er nok – statsautoriseret hykleri!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Pierre-Yves Maillard
Nyheder

De får en ekstra måneds

pension om året

Maxine i en majsmark
Kendte

TV 2-deltager

føder før tid

Uffe Holm på den røde løber
Kendte

Uffe Holm

knaldet af politiet

Popcorn
Nyheder

Popcorn forgiftet

i dansk biograf

Nyheder

Nu reagerer Søren

Papes eksmand

Flere mørkeblå politibiler på en mørk vej.
Krimi

10-årig forsvandt:

Mor og morfar løsladt

udsigt over vandet
Nyheder

Tragisk: Syvårig

pige drukner

Afgangshal i Københavns Lufthavn.
Krimi

En anholdt i lufthavn -

to mænd stadig efterlyst

Frederik i en stol
Kongelige

Ønsker mere åbenhed

om kongehuset

en kvinde kigger på fotografen
Kongelige

Alexandra har igen

millioner i klemme

efter brudt kærlighed

 et par med en baby
Kendte

Maria Hirse fortæller

om sin tid i fængslet

blomster ved indgangsdør
Nyheder

Stemningen er trykket og flaget på halv i

Søren Papes hjemby

en bilforhandler
Nyheder

Stor bilforhandler

ramt af konkurs

enheder sat til opladning
Livsstil

Disse vaner slider

på dit mobilbatteri

en helikopter i luften
Krimi

Forsvundet tiårig:

Familiemedlemmer

angiveligt anholdt

politi spærrer vej
Krimi

Formodet dødsbilist løsladt

En vej i tæt tåge
Nyheder

Tågen bliver hængende

redning på stedet
Krimi

32-årig død efter
brand i beboelse

en lagune set fra luften
Nyheder

Seismisk aktivitet

lukker
populær lagune

to mænd
Nyheder

Lars Løkke:

Hårdt politisk miljø

portræt af mand
Kendte

Rasmus Nøhr: Her mødte

han sin unge kæreste

portræt af mand
Nyheder

Søren Pape er død

Nyheder

USA: Israel er

klar på våbenhvile

blå blink
Krimi

Tiårig fundet i god behold

portræt af kvinde
Nyheder

Mette Frederiksen:

Mine tanker går til familien

Nyheder

Blomster og lys

ved Papes lejlighed

Nyheder

Partiledere er dybt berørte

Nyheder

NEKROLOG: Fra ukendt

til statsministerkandidat

faldskærme i luften
Nyheder

USA nedkaster

nødhjælp til Gaza

politi ved boligblok
Krimi

Lige nu:

Overfaldet i eget hjem

portræt af kvinde
Nyheder

Minister langer

ud efter Priden

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Stopper uden fund af tiårig 

brandfolk i aktion
Krimi

Video: Voldsom brand

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

Fem tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende

De royale til hesteløb
Kongelige

Royalt dødsfald ryster:

Fundet med pistol

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier og manden

mister millioner

Rasmus Nøhr med en guitar
Kendte

Venter barn med

22-årig kæreste

skilt foran retten i næstved
Krimi

Mor fik fire års fængsel

for at ruske sin baby

børn står og præsenterer
Film og TV

Løvens Hule - 

nu med løveunger 

fly i luften
Rejser

Flybøvl kan gøre

sommerferien dyrere

kvinde poserer
Kendte

Dansk supermodel:

Den hårdeste og

mest ensomme tid

to personer på scene
Film og TV

X Factor: Her er 
danskernes favoritter

Sport

Godt nyt om FCM-stjerne

i respirator: 

- Han er stabil

grå bil
Krimi

Sidespejls-tyverier:

Efterlyst Toyota

er spottet 

Krimi

Otte års fængsel til

Sanjay Shahs hjælper 

hospital set udefra
Krimi

Hårdt kvæstet efter

voldeligt opgør 

tankstation

politibil i østrig
Nyheder

Mor får 20 års fængsel:

Mishandlede sin søn

fly på landingsbane
Kongelige

Evakueringsfly landet:

Nu hentes kongen hjem

facade på bygning
Nyheder

Bog anklages for plagiat:

- Karaktermord

solen skinner over hus
Nyheder

Nu kommer varmen 

mand på rumstation
Nyheder

Lækage på Andreas

Mogensens rumstation

piger poserer
Kendte

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn