Insisterende dytten, sydende skældsord og strittende langfingre.
Vejvrede ødelægger ikke kun den gode stemning trafikanterne imellem. Den øger også risikoen for uheld.
- Man kan blive så optaget af sin vrede, at man glemmer at koncentrere sig om trafikken, og den distraktionsfaktor kan bidrage til ulykker, siger Mette Møller, der er psykolog og seniorforsker med speciale i trafikadfærd ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Ifølge hende får aggressioner frit løb i trafikken, fordi det er et upersonligt rum.
- Vi bliver ikke stillet til regnskab for vores ytringer på samme måde, som vi gør, når vi står ansigt til ansigt med hinanden i andre sammenhænge, siger hun og fortsætter:
- Det betyder, at grænserne for, hvad vi siger og gør, er anderledes i trafikken.
For at undgå at blive en af dem, der taber hovedet bag rattet eller på cykelstien, skal du først og fremmest finde ud af, hvilke situationer der trigger dig, og hvordan du reagerer på dem.
- Når du først er vred, er det for sent at gøre noget ved selve følelsen. Men du kan forberede dig på, hvordan du håndterer den, ved at lære dig selv bedre at kende, siger Mette Møller.
Prøv at afspille situationerne igen inde i hovedet, og forestil dig, hvordan du ville have reageret, hvis samme konfrontation var sket i køen i supermarkedet eller på arbejdet. Typisk ville du i de tilfælde være i stand til at holde vreden på et niveau, hvor du ikke koger over.
- De strategier, du bruger i andre situationer, skal i spil i trafikken, så du er i stand til at trappe konflikten ned i stedet for at eskalere den, siger Mette Møller.
Et mere lavpraktisk råd går på, at du øver dig i at komme ti minutter tidligere ud ad døren, så du ikke er presset og stresset, når du bevæger dig ud i trafikken.
Ender du alligevel i en trafikprop, opfordrer Mette Møller dig til at se det som en gratis pause.
- Prøv at slappe af, og tænk: "Okay, nu er det sådan, det er". Benyt tiden til at sidde og lytte til et eller andet. Se det som noget positivt, siger hun.
Hos Rådet for Sikker Trafik oplever man på denne tid af året, at der især opstår voldsomme konflikter mellem motionscyklister og bilister ude på landevejene.
Derfor kører rådet i øjeblikket en kampagne, der kommer med gode råd til begge parter.
- For cyklisterne handler det blandt andet om at være meget synlige. Her hjælper det at have noget synligt tøj på. Pangfarver er det bedste, fordi de både lyser op i dagslys, og når det er mørkt, siger seniorprojektleder Liv Knoblauch Kofoed-Jensen fra Rådet for Sikker Trafik.
Samtidig bør cyklisterne trække ind til højre og køre på én linje, når der kommer biler, der ønsker at overhale bagfra.
Bilisterne råder hun til at holde god afstand og ikke køre for hurtigt, når de overhaler de tohjulede.
- Bilister kan have en tendens til at se cyklisterne som nogle forhindringer, der står i vejen. Omvendt oplever cyklisterne en stor kasse af jern og metal, der kommer alt for tæt på, fortæller Liv Knoblauch Kofoed-Jensen.
/ritzau fokus/
Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus