De er velegnede til at tjekke det fysiske arbejdsmiljø, dårligt indeklima, farlige løft, dårlig afskærmning ved maskinen og utilstrækkelig udluftning. Til gengæld er de lovpligtige arbejdspladsvurderinger, de såkaldte APV'er, ikke meget bevendt, når det gælder indsatsen mod belastninger i det psykiske arbejdsmiljø, mobning, stress og chikane.
Det mener flere af landets førende eksperter i arbejdsmiljø. De advarer i Politiken Søndag samtidig mod en voksende skare af selvbestaltede miljøkonsulenter, der bliver hyret til at hjælpe offentlige og private virksomheder med at håndtere arbejdspladsvurderingerne - uden at have den nødvendige ekspertise og indsigt.
- Arbejdspladserne er i kløerne på nogle store konsulentfirmaer, der anvender nogle meget ringe koncepter vedrørende det psykiske arbejdsmiljø. Der er frit spil for produkter, der ikke bidrager til et bedre arbejdsmiljø, siger professor Tage Søndergaard Kristensen, en af landets førende eksperter i arbejdsmiljø, til Politiken.
Samme analyse har LO, der efterlyser mere kontrol med arbejdsmiljørådgiverne:
- I LO ser vi gerne rådgiverjunglen på arbejdsmiljøområdet kulegravet med henblik på at indføre en statslig autorisationsordning for alle praktiserende arbejdsmiljørådgivere. Jeg er sikker på, at det vil gavne arbejdsmiljøet. Det kræver helt specielle kompetencer at kunne tage 'den psykiske temperatur' på en arbejdsplads. Her kan det ikke nytte, at folk kan gå lige ind fra gaden, siger LO's næstformand, Lizette Risgaard til Politiken.
Og der stopper kritikken ikke. For selv om alle arbejdsgivere, offentlige som private, har pligt til at vurdere arbejdsmiljøet med en APV mindst hvert tredje år, er der stort set ingen krav til målingens metode og kvalitet. Det mener brancheforeningen Arbejdsmiljørådgiverne, der organiserer de professionelle rådgivere.
- Selv om APV'erne er omdrejningspunktet i hele arbejdsmiljøindsatsen, må vi bare konstatere, at myndighederne ikke stiller nogen synderlige krav til kvaliteten af de APV'er, der bliver udarbejdet. Ingen blander sig i, hvilke metoder virksomhederne bruger, eller hvordan de gennemfører arbejdspladsvurderingen. Det kan i princippet være direktøren selv, der laver den på bagsiden af en konvolut, siger brancheforeningens direktør, Arne Helgesen til Politiken.