Støjberg får hug af fagbevægelsen: Ikke en minister værdig

Både FOA's formand Mona Striib og formand for HK Kim Simonsen ryster på hovedet af Inger Støjbergs forslag. (Foto: Foto: FOA pressebillede/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Inger Støjbergs provokerende forslag om, at muslimer skal tvinges til at holde ferie under ramadanen er ikke en minister værdig, mener HK-formand Kim Simonsen. FOA-formand Mona Striib ryster også på hovedet af ministeren.

Topfolk fra Danmarks tre største fagforbund vender tommelfingeren nedad til integrationsminister Inger Støjbergs forslag om, at muslimer på det danske arbejdsmarked skal holde ferie under ramadanen, hvor de faster. 

- I bund og grund synes jeg, at det er en minister uværdigt at komme med sådan et provokerende forslag. Udover at det er en mistænkeliggørelse og stigmatisering af muslimer, så vi får en 'dem-mod-os'debat, er det også et angreb på den danske ferielov, siger formand for HK Kim Simonsen.

Katastrofalt for ældreplejen 

FOA's formand Mona Striib ryster også på hovedet af Inger Støjbergs nye stunt.

- Det er helt håbløs tænkning at forestille sig tvangsferie til bestemte grupper på grund af religion eller etnicitet. FOA har ikke tænkt os på nogen måde at støtte sådan et forslag, fastslår hun.

Mona Striib noterer, at mange sosuer, portører, pædagogmedhjælpere og andre offentligt ansatte har muslimsk baggrund. Og både ældreplejen og sundhedssektoren ville blive hårdt ramt, hvis Inger Støjbergs forslag blev virkelighed.

- Det vil være nærmest katastrofalt i nogle geografiske områder, hvor det er mange offentligt ansatte med muslimsk baggrund. Ældreplejen ville blive hårdt ramt, siger hun.

Ifølge Mona Striib overser Inger Støjberg, at der er lige så stor forskel på, hvordan man praktiserer at være muslim som at være tilhænger af den kristne tro.

Hun betegner det som et hovedløst forslag. 

- Forslaget er fuldstændig hovedløst, hvor der åbenbart ikke er nogen som helst fornemmelse for, hvor svært det er med de få ressourcer i den offentlige sektor at få tilrettelagt ferieplaner, så borgerne ikke bliver ramt og fortsat får en god service, siger hun. 

Idiotisk forslag

Kim Simonsen havde egentlig besluttet at holde sin bøtte og ikke kommentere Inger Støjbergs forslag, som han anser for ren provokation.  

- Alle ved, at det er fuldstændig ude i hampen og idiotisk, hvis ferieloven skal ændres således, at hvis man er muslim og holder ramadan, skal man holde tvangsferie. Altså må Inger Støjbergs synspunkt være lige så fuldstændig langt ude i hampen og idiotisk, at man knap nok gider diskutere det, fastslår Kim Simonsen. 

- Inger Støjberg er totalt negativt italesættende overfor at finde positive løsninger på integrationen. Derfor gør hun det her helt bevidst for at få lokket nogen ud til at mene noget negativt om Inger Støjberg, så hun kan have en spiral kørende, siger han.

Kim Simonsen er overbevist om, at Inger Støjberg bevidst provokerer for at fastholde en 'dem-og-os' diskussion. 

- Det bedste man måske kan gøre med Inger Støjberg er at sige 'Nå', for hun har da ret til at mene, hvad hun vil. Men hun skal også holdes op på den slags meldinger, og der må vi sige: Kom så Inger Støjberg, gør noget ved det. Har du et konkret forslag til, hvordan ferieloven skal laves om? Har du en konkret overbevisning om, at ferieloven skal laves om for muslimer og for katolikker og for andre religiøse grupper, spørger han.

- Hvis Inger Støjberg skal tages seriøst, forventer jeg, at der kommer et forslag fra Venstre om, at katolikker skal holde på det tidspunkt af året, hvor deres største helligdage ligger, noterer han. 

Ifølge Kim Simonsen er det utilstedeligt, at vi har en minister med ansvar for integration, der graver grøfter i stedet for at bygge bro.

- I stedet for at gøre vilkårene dårligere og ringere og tale negativt, vil jeg da hellere prøve at se på, hvordan kan man lave den bedst mulige integration og hjælpe folk i nød, pointerer han. 

3F: Drop symbolpolitikken

I 3F mener formanden for industrigruppen Mads Andersen også, at Inger Støjberg er ude på et vildspor, når hun vil sende muslimske buschauffører, slagteriarbejdere og industriarbejdere på tvangsferie under ramadanen.    

På Facebook refererer han til sin tid på Codan Gummi i Køge.

- Her var flere af kollegerne muslimer, der fastede til Ramadan. Det skabte egentlig ikke de helt store problemer, men nogle havde et ønske om justere midlertidigt på vagtplanerne. Løsningen blev så, at os der ikke fastede kunne bytte vores aften- og nattevagter til dagsvagter, som de muslimske kolleger så overtog. Behøver jeg at sige, at vi alle var ganske tilfredse med den ordning, spørger han efterfulgt af en glad smiley. 

Ifølge Mads Andersen er det bare et enkelt eksempel på, hvordan virkeligheden fungerer på en almindelig arbejdsplads.

- Måske regeringen nu skulle droppe den tomme symbolpolitik og bruge sin tid på at løse nogle af Danmarks reelle problemer, skriver 3F's gruppeformand.