Stank og tis på gulvet: Offentlige toiletter dumper fælt

En tredjedel af hovedstadens 130 offentlige toiletter så uhumske og slidte, at hverken turister eller københavnere vil bruge dem. (Foto: Foto: Scanpix arkiv)

Toiletpapir over det hele, stank og tis på gulvet. Det er ofte tilstandene på offentlige toiletter i hovedstaden.

Toiletpapir over det hele, stank og tis på gulvet. Det er ofte tilstandene på offentlige toiletter i hovedstaden.

Faktisk er en tredjedel af hovedstadens 130 offentlige toiletter så uhumske og slidte, at hverken turister eller københavnere vil bruge dem.

Det viser en analyse og handleplan Københavns Kommune har lavet for de offentlige toiletter.
Her hedder det blandt andet, at særligt offentlige toiletter uden opsyn i dag har så lavt serviceniveau, at cirka en tredjedel af toiletterne kontinuerligt enten er lukkede på grund af hærværk og utilstrækkelig vedligehold eller er ubrugelige på grund af utilstrækkelig rengøring.

Det er Teknik- og Miljøforvaltningen, der er ansvarlige for drift og vedligehold af toiletterne, men selvom de nu har kortlagt problemet, er det knap så kortlagt, hvor mange midler der skal sættes af til løse det.

Pengene er nemlig for små, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø).

- Der er ikke, og der har ikke været penge til at sikre en ordentlig vedligeholdelsesstandard, siger han til DR p4 København.

Alligevel lover han, at turister og byens beboere meget snart vil opleve forbedringer i form af udvidede åbningstider og bedre rengøring.

Problemet med ulækre toiletter er særlig stort i områder, hvor der færdes stofmisbrugere, hjemløse og prostituerede.