Sosu-hjælper Laila i nødråb: Vi løber alt for stærkt til en lav løn

Jo hurtigere du arbejder, jo mere træt og slidt bliver du, siger sosu-hjælper og tillidsrepræsentant Laila Mikkelsen. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Tillidsrepræsentant Laila Mikkelsen vil have bedre løn- og arbejdsforhold til sosuerne ved forårets overenskomstforhandlinger. En højere grundløn i kroner og ører og mindre arbejdspres er centralt, hvis man vil have unge til at blive sosuer og sikre værdig ældrepleje.

Klokken syv om morgenen møder sosu-hjælperne ind på et lokalcenter i Aarhus Kommune. De får deres cykelhjelm og nøgler, og så er det ellers op på sadlen og af sted hurtigst muligt. For at halse rundt mellem ti – femten borgere.

Nogle skal have hjælp til at komme ud af sengen, vaskes og have støttestrømper på. Nogle skal have øjendråber. Andre skal have flere slags medicin, og sosuen skal registrere på sin iPad, at medicinen er givet under overvågning.  

På iPaden kan det også fremgå, at en borger har været uregerlig overfor aftenvagten dagen før. Så man skal lige registrere, om den demente og lidt aggressive ældre borger er faldet til ro. Man skal sikre sig, at den psykisk syge Frk. Hansen husker at drikke og ikke bliver dehydreret.

Og så skal der også smøres ben hos Hr. Nielsen, der er nedtrykt og føler sig isoleret i sit eget hjem.

- Det går alt for stærkt i hjemmeplejen i Aarhus Kommune, fastslår tillidsrepræsentant Laila Mikkelsen. Hun varetager interesser for 100 sosu-hjælpere, sosu-assistenter og hjemmehjælpere i Tilst, Sabro og andre bydele i det vestlige Aarhus.

Skal løbe stærkt   

- Det bliver ikke ved med at gå med alle de effektiviseringer. Vi får hele tiden nye styresystemer, nye nøglesystemer og krav om at tilegne os nye kompetencer for at kunne dokumentere og registrere alting. Det er som om, at jo færre ansatte vi er, jo stærkere skal vi løbe, og jo mere skal vi kunne, siger hun.

At ringe op til en sosu-hjælper på en fridag er desværre mere reglen end undtagelsen.

Den 54-årige Laila Mikkelsen har arbejdet i område Vest i Aarhus i 30 år. De sidste 13 år har hun været tillidsrepræsentant. Hun oplever kolleger, der falder ud over kanten af arbejdspres, spareknive og frustrerede borgere, der lader deres vrede over korte besøg gå ud over sosu-hjælperne.

- Der bliver talt meget om sygefravær blandt sosu-hjælperne. Men jo hurtigere du arbejder, jo mere træt og slidt bliver du. Dagligt hører jeg kolleger fortælle, at de er blevet ringet op i fritiden og kaldt ind akut, fordi der ikke er styr på vagtplanen. At ringe op til en sosu-hjælper på en fridag er desværre mere reglen end undtagelsen, fortæller hun.

Lønstigning i kroner og ører

Dårlige normeringer, få ressourcer, organisationsforandringer og en lav løn til sosuer er ikke en naturlov. Derfor skal første skridt i en ny retning komme ved forårets fornyelse af overenskomsterne for offentligt ansatte, mener hun.

- Vi er lavtlønnede og mener, at vi skal have en højere løn. Hvorfor skal kvindefag ligge så lavt? Men lønstigningen skal være i kroner og ører, så vi løfter fra bunden. Vi vil ikke have lønstigninger i procent, for så får vi ikke større lighed og solidaritet. Grundlønnen skal stige i kroner og ører, og det er vigtigt for os sosuer i Aarhus, siger hun.

Udover løn er det tid og respekt for frokostpauser, fridage og tid til faglig sparring. Det er der ikke i dag, og det hænger ifølge tillidsrepræsentanten sammen med effektiviseringer og dårlige normeringer. 

- I dag har du ret til frokostpause, hvis du er på arbejde mere end seks timer. Men sosuer, der drøner rundt fire, fem og måske helt op til syv timer bør også have ret til en uforstyrret pause, der er længere end ti minutter, siger hun.

Jeg kan slet ikke se, hvordan effektiviseringerne kan fortsætte. Vi er allerede helt inde ved nerven af velfærden med besparelser, fastslår Laila Mikkelsen. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk

I dag er sosuerne fleksible og tager telefonen og rykker ud akut og afbryder deres pauser efter behov, pointerer Laila Mikkelsen.  

Frokostpausen skal holdes  

De ansatte i hjemmeplejen i Aarhus har fra årsskiftet fået ny mødestruktur, der har skabt utilfredshed. Tidligere var der et kvarter om morgenen til en kop hurtig kaffe og faglig sparring om forskellige borgeres aktuelle behov.

Nu er det kvarter sløjfet, og sosuerne har kun korte frokostpauser sammen, hvor de risikerer afbrydelser.

- Så foreslår Aarhus kommune, at vi kan lave noget faglig sparring og oplæg i frokostpausen. Der har vi sat hælene i. Vores frokostpauser er til for at hvile ører og hoved og snakke om børnefødselsdage og biografture og ikke for at få fyldt information på fra arbejdsgiveren. Vi er i forvejen hængt op af højt arbejdspres og har alt for få muligheder for at være sammen, siger hun.

Det skal være muligt lige at tale med en kollega om, at du har fået verbale trusler og er blevet spyttet på.

I dag er en sosu først og fremmest en effektiv alene-arbejder, noterer hun. Når mange borgere også har komplicerede sygdomsforløb og er svære at håndtere, er det mere nødvendigt end nogensinde at kunne være sammen med kolleger og vende både det private og måske også lufte frustrationen eller tvivlen om faglige udfordringer.  

- Det skal være muligt lige at tale med en kollega om, at du har fået verbale trusler og er blevet spyttet på. Der skal være nogle at vende det med, og som kan sige, at det skal registreres som en utilsigtet hændelse. For ellers sker det igen og igen. Sosuer synes ofte, at det er synd for Fru Jensen, fordi hun er syg, og derfor registreres mange hændelser ikke, siger Laila Mikkelsen.

Aftenvagt i halsbrækkende tempo 

- Sygefraværet handler også om, at vi hele tiden presses fysisk og psykisk. I dag udskrives patienterne fra sygehusene meget tidligt, og de er behandlingskrævende og dårlige, fordi sygehusene også skal spare. Så kommer borgerne hjem, og sosuerne skal rundt til dem i lyntempo, fortæller hun.

- En aftenvagt kan have 38 besøg og dække et geografisk stort område.  Vi må ikke overtræde fartgrænserne og ikke tale i mobiltelefon, mens vi kører, så vi holder ind, når alarmen går, og en borger er faldet. Så skal man bruge ekstra tid på det, og det går fra andre besøg, fortæller hun i samme halsbrækkende tempo, som aftenvagten kører rundt.

I gamle dage havde vi tid til at nippe blomsterne og trøste Fru Petersen, når hun var ensom, fordi hendes datter var ude at rejse.

Derfor skal overenskomstforhandlingerne også bruges til et opråb til kommunalpolitikere og folketing om, at nedskæringer har taget overhånd.

- Normalt siger man, at man er ved at skære helt ind til benet af velfærden. Jeg oplever, at vi allerede er helt inde ved nerven, ved marven af velfærden. Og jeg kan simpelt hen ikke få øje på, hvordan vi kan skære mere, siger hun.

Tid til at nippe blomster

Velfærdsteknologi og skylletoiletter er da godt på alle måder, men der skal også være tid til at nippe blomster hos borgerne, mener Laila Mikkelsen.

- I gamle dage havde vi tid til at nippe blomsterne og trøste Fru Petersen, når hun var ensom, fordi hendes datter var ude at rejse. Det gør vi ikke i dag. At nippe blomster er jo rehabilitering, fordi hun får overskud af lidt omsorg og selv begynder at nippe blomsterne for at vise sosuen på næste besøg, at hun godt kan passe dem selv, siger Laila Mikkelsen.

Jeg kan jo godt forstå, at de unge ikke vælger sosufaget lige nu. Fordi arbejdsforholdene er, som de er.

Laila Mikkelsen noterer, at hun helst ikke vil lyde som en grædekone. For at være social- og sundhedshjælper er spændende og burde være et drømmefag for unge, siger hun.

- Men jeg kan jo godt forstå, at de unge ikke vælger sosufaget lige nu. Fordi arbejdsforholdene er, som de er. Derfor skal vi også kunne tilbyde bedre løn- og arbejdsforhold, så man kan passe sit arbejde med stolthed og uden at bukke under på grund af stress og pres. Sådan er det ikke i dag, og det er brandærgerligt, for faget er spændende og vigtigt, understreger hun.

Farvel til otte kolleger - men ikke goddag til nye

Laila Mikkelsen kalder det dumt og kortsigtet, at politikerne ikke tænker på at skabe bedre arbejdsforhold for unge sosuer, når de ved, at mange hjemmehjælpere er på vej på pension.

- Jeg har sagt farvel til otte kolleger de seneste tre måneder. De er gået på pension og efterløn. Men jeg har ikke sagt goddag til nyuddannede kolleger, og det er jo en katastrofe for velfærden på længere sigt, hvis vi ikke får flere faglærte. Derfor skal vi tage hul på at forbedre arbejdsforholdene ved dette års overenskomstfornyelse, siger hun og slår i bordet. 

BREAKING

Politiet lukker

festcampingplads

Kongelige

FBI strammer grebet

Skandaleprinsens veninde

ANHOLDT

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm

Nyheder

Flere unge på sygehuset

med alkoholforgiftning

Nyheder

Løkke indkaldt

til afhøring

Film og TV

Keld og Hilda

tester fremtiden

Sport

København afviser

Tour de France

Rejser

Sommerferie

under corona:

Sådan undgår du at

komme i klemme

Krimi

Glemte at trække

håndbremsen: Mand

ramt af trillende bil 

Nyheder

Sådan bliver

vejret i juli

Nyheder

Tilbagekalder 14.000

biler i Danmark

Kongelige

Playboy-prinsen fandt

kærligheden med 20 år

yngre svømmestjerne

Nyheder

Ansat om lager:

- Jeg har aldrig oplevet

chikane som her

Kongelige

Kongehuset udskyder:

Prins Christian må

vente til næste år

Nyheder

Forbudt fra i dag:

Slut med dyre

kviklån 

Corona

USA i krise: Corona

har nu kostet flere liv

end fire krige

Nyheder

Tilbagekaldes øjeblikkeligt: "Apple"-oplader kan bryde i brand

Sundhed

To ud af tre rygere vil kvitte cigaretterne

Krimi

Ved du noget?: Slået ned med flaske og sparket igen og igen

Krimi

20-årig stjal millioner fra flere end 100 ældre

Krimi

95-årig ordnede ukrudt - fik begge ben kørt over

Underholdning

TV2-vært har fundet kærligheden igen efter skilsmisse

Krimi

22 sigtet efter razzia mod studentervogne

Nyheder

Advarsel: Falske udlejere i sommerlandet - sådan kan du sikre dig

Corona

Grønt lys til turister fra 14 lande - USA er ikke imellem

Corona

Sådan gør du hvis rejsevejledningen ændres under din ferie

Nyheder

Er du blank på camping? Nu er der hjælp at hente

Nyheder

AFSLØRING

Trump til Merkel:

Du er dum

 

Helt vildt

Kvinde mistede opsparing

Pengene blev fundet i en hæk

Kongelige

Kronprinsesse Mary:

Se mine ferie-billeder

Helt vildt

Han vandt 1.2 milliarder

Nu er han skilt, ensom

og uden venner

Kongelige

Nu stopper

Alexandras apanage

Biler

Smart trick til varebiler:

Danskerne vilde

med dagsbeviser

Kendte

Pearl Jam 20 år efter tragedie:

Vi forstår

tabet bedre i dag

Corona

Ny dødsensfarlig virus

fundet i Kina

Krimi

Politibetjent indrømmer:

Jeg var seriemorder

Nyheder

SAS reddet

på målstregen

Nyheder

Trist tirsdag:

Regn, rusk og røvsygt

Nyheder

Verdenskendt cirkus

er i knæ

Nyheder

"Gangster" med pistol

truede sig til én Tuborg

Kendte

Thomas Eje

dropper hussalg:

Fanget på Als