Hovedpersonerne
Gud
Markedsfører sig selv som ’Gud den barmhjertige’. Fans, der har været med siden begyndelsen vil dog vide, at det er lidt af en tilsnigelse. Man skal f.eks. holde snitterne fra hans æbler, ellers bliver han voldsom hidsig. I historien om påsken optræder han dog relativ passiv.
Jesus
Guds langhårde lømmel af en søn og en slags datidens Rune Klan, der både kan helbrede spedalske, gå på vand og alt mulig andet sygt nice. Jesus er helten i påskehistorien. Hans død og genopståen er hele årsagen til, at vi holder fri og maler æg og drikker stærke øl og … nej, jeg forstår det heller ikke.
Judas
Jesus’ BFF, der dog falder ham i ryggen og får ham korsfæstet i bytte for kolde kontanter. Men ikke inden Jesus har betalt hans mad og givet en sidste omgang. Vi har alle været i byen med sådan en type.
Peter
Den mest kendte af Jesus' venner, eller ’disciple’, som det lidt stramt formuleres. Faktisk hed han Simon, men Jesus kaldte ham altså Peter.
Thomas
En anden af Jesu disciple, der egentlig hed Judas, men som Jesus altså kaldte Thomas.
Matthæus
En tredje af Jesu disciple, der strengt taget hed Levi, men som Jesus altså kaldte Matthæus. Hey, han er Guds søn, han kan kalde folk lige, hvad han vil!
Handlingen, dag for dag
Skærtorsdag
Her begynder Påsken sådan for alvor. Ingen ved, hvorfor dagen hedder skærtorsdag, men det er angiveligt her Jesus, Peter eller Simon, Thomas eller Judas, Matthæus eller Levi og de andre gutter mødes og spiser brød ved et langt bord. Som de kun sidder på den ene side af. Det er også den dag, Jesus vasker sine disciples fødder. Taget i betragtning, at deres chef kunne lave vand til vin, så var det nok ikke lige den exit-fest, de havde håbet på, men lad nu det ligge.
Langfredag
Fredag er historisk set action-mættet, for Judas har sladret om at Jesus går rundt og spiller fandango, og nu hænger han på korset, indtil han dør. Med søm gennem håndled og fødder. Ergo forstår man, hvorfor dagen kan føles lidt lang. Dog ikke så lang som i Danmark, hvor butikkerne har lukket, FC Nordsjælland møder Sønderjyske i superligaen og TV 2 sender julefilmen ’Love, actually’.
Lørdag
Du skal være glad for, at det i forvejen er en fridag, for det er svært at finde et argument for at den er hellig. Der sker nemlig ikke noget som helst. Den har ikke engang et smart navn. Selvom den passende kunne have heddet, ’lang lørdag’, hvis ikke handelsstandsforeningerne i provinsen allerede havde sat sig på det begreb tilbage i 90’erne.
Påskedag
Så bliver det søndag og, uha, så sker der til gengæld noget igen. Det er nemlig den dag, hvor Jesus genopstår. Ingen kan blive enige om, helt præcis hvordan det sker, men som med så meget andet i Bibelen er det ikke meningen, at du skal spørge. Du skal bare sende et anerkendende nik til dem, der på et eller andet tidspunkt i løbet af de sidste 2000 år har besluttet, at den bedste måde at fejre Guds søn på er med snaps og sildemadder.
2. påskedag
Fortællingen om påskemandagen, eller for den sags skyld historien om opdagelsen af selve opstandelsen, er lidt abstrakt. Men det er noget med, at Jesus lig er blevet lagt i en hule, og så har nogen rullet en sten hen foran. Og da man fjerner stenen, for lige at kigge til liget, så er det væk! For Jesus er genopstået! Hvad siger du? Om nogen ikke bare kunne have fjernet liget og så rullet stenen på plads igen bagefter? Hedder du Barnaby eller hvad? Nej? Så hold dog din mund og lad være med at ødelægge historien for os andre.
God påske. Og husk, at det ikke er altid er de mest troværdige historier, der holder længst.
Søren Baastrup er forfatter og freelancejournalist og Avisen.dk’s faste tv-kommentator. Foto: Privat