Det er godt, at Socialdemokratiet sætter udsatte børn på dagsordenen. Men partiet glemmer at adressere fattigdom som en vigtig årsag til, at børn er udsatte.
Det mener Niels Christian Barkholt, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, i et debatindlæg i Politiken tirsdag.
Barkholts indlæg er en kommentar til Pernille Rosenkrantz-Theils kronik i samme avis, hvor hun fortæller om det socialdemokratiske ’Apollo-projekt’ for udsatte børn.
Men skåltaler og hensigtserklæringer er ikke nok, hvis man vil give de mest udsatte poder en bedre tilværelse, mener han.
- Det største problem er, at kronikken forbigår fattigdom som centralt problem. Det holder slet ikke. Vi har et bjerg af viden om, hvor skadelig og stigmatiserende fattigdom er for børn. Lige nu vokser børnefattigdommen voldsomt i Danmark pga. fattigdomsydelserne. I nullerne blev antallet af fattige børn fordoblet. Så faldt den under Thorning-regeringen, fordi fattigdomsydelserne blev afskaffet. Nu stiger den eksplosivt, skriver Niels Christian Barkholt i sit debatindlæg.
Største undladelsessynd
Socialdemokratiet har en ambition om, at tilværelserne hos de mest udsatte børn og unge om 20 år skal være mærkbart forbedret. Pernille Rosenkrantz-Theil kalder det endda velfærdsstatens største undladelsessynd, at det ikke er nemmere for børn og unge at bryde den sociale arv.
- De forskelle vi ser blandt helt små børn, følger dem gennem hele livet. Trods velfærdssamfundet og store reformer gennem mange, mange år er det stadig ikke lykkedes os. At bryde mønstrene, så det ikke er bestemt på forhånd, hvilket liv man får, skriver den socialdemokratiske socialordfører i sin kronik.
Så langt er Niels Christian Barkholt enig. Han mener, at man bør indføre den såkaldte ’Sverigemodellen’ i Danmark. Den handler om, at en række svenske kommuner har indført en anderledes tilgang i børnesager, hvor svenske myndigheder blandt andet bistår med hyppigere opfølgning.
Den tidligere Thorning-regering afskaffede fattigdomsydelserne, da de kom til magten i 2011, men den smalle Venstre-regering genindførte dem, da de fik rorpinden igen i 2015.
Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Pernille Rosenkrantz-Theil til Niels Christian Barkholts kritik.