Administration 

Slanker hvidvin? Få svar på ni fødevaremyter

Det smager godt. Men slankende? Næh, ikke decideret ... (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Er e-numre farlige eller ej? Feder kartofler? Er mælk kun for børn? Er det sundere at spise økologisk? Vi ser på disse og mange flere kendte myter om mad og finder svaret

Petrusjka Jeiner, SØNDAG, Aller Media

Vi taler næsten lige så meget om maden, som vi taler om vejret. Men hvad er egentligt sandt, og hvad er falsk af alt det, vi hører og læser? Vi har spurgt to eksperter i ernæring og sundhed, diætist Anne W. Ravn fra Aarhus Universitetshospital og kandidat i human ernæring på Professionshøjskolen Metropol Preben Vestergaard Hansen, om ni af tidens mest udbredte madmyter.

Tab dig op til 5 kilo på 2 uger ved at booste din forbrænding: Se hvordan på Søndag.dk

Myte/sandhed 1: Man bliver afhængig af sukker

Overraskende nok spiser vi danskere på årsbasis nogenlunde den samme mængde sukker, som vi gjorde for 50 år siden. Selv om man ikke skulle tro det ud fra snakken om vores overforbrug af sukker. Men måden at indtage sukkeret på har ændret sig kraftigt. I dag stammer vores sukkerindtag hovedsageligt fra sodavandsflasken og slikposen, hvor sukkerindtaget tidligere stammede fra den danske sylte- og bagetradition.

I starten af 1980'erne blomstrede diskussionerne omkring sukkerets følgevirkninger op, og vi blev opmærksomme på, at sukker giver store udsving i vores blodsukkerbalance (korrekt), at sukker hæmmer vores evne til at forbrænde fedt (korrekt). Og at sukker gør os afhængige. Den søde trang tager overhånd i sind og krop.

- Hjernen skal have glukose for at fungere, og glukose er et sukkerstof. Vi har et center i hjernen, der udløser belønningshormoner (endorfiner), når vi indtager sukker. Belønningssystemet i hjernen påvirkes også af andre stimuli, blandt andet hård motion og sex, hvilket jo er mere sundt. Hvis man kan tale om at være afhængig af lystfølelse, så er sukker også afhængighedsskabende, men man må kalde det en psykologisk afhængighed, fortæller Preben Vestergaard Hansen.

Svar: Delvist ja.

Her er 9 tips til at mindske din sukkertrang: Læs dem på Søndag.dk

Myte/sandhed 2: Økologi er sundest

Set fra et ernæringsmæssigt synspunkt er en økologisk tomat ikke specielt mere sund end en konventionelt dyrket tomat. De to tomater har mere eller mindre samme næringsindhold. Men set fra et bredere sundhedsperspektiv er økologiske landbrug bedre for miljøet.

Dog har nyere undersøgelser også påvist et højere indhold af de sunde antioxidanter og fluorider i økologisk dyrket grønt.

- Den helt store forskel ligger i, om man i det hele taget spiser frugt og grønt eller ej. Man får ikke meget mere næring for pengene ved at købe økologisk. Har man råd og lyst, kan man vælge økologisk. Men går man efter den personlige sundhed, så handler det først og fremmest om at spise godt med grønt, økologisk eller ej.

Der findes nemlig ikke endegyldige beviser på, at en ren økologisk levevis er bedre for helbredet. For videnskabeligt at kunne fastslå, at økologisk mad beviseligt er sundere end konventionelt dyrket mad, kræver det lange sammenlignende studier, hvor man over en f.eks. 50-årig periode følger to grupper mennesker, hvoraf den ene lever udelukkende økologisk og den anden af konventionelt dyrkede fødevarer, forklarer Preben Vestergaard Hansen.

Svar: Både ja og nej.

Myte/sandhed 3: Brød og kartofler feder - og er for øvrigt ikke særlig sundt

- Vi må meget gerne spise kartofler hver dag, cirka 200-250 g og gerne mere. Kartofler indeholder 70-80 procent vand, har stor næringsværdi og udmærker sig ved deres indhold af C-vitamin, B-vitaminer og mineraler, specielt kalium, som især børn kan have svært ved at få dækket uden kartofler i kosten. Og kartofler giver en god mæthedsfornemmelse, fordi de er rige på kulhydrater i form af stivelse og kostfibre, forklarer Anne W. Ravn og fortsætter:

- Brød er også en uundværlig del af kosten. Kostfibre fra grønt kan én ting, mens kostfibrene fra kornprodukter kan en anden. Grundige studier har vist, at fuldkorn virker forebyggende mod kræft - vi snakker selvfølgelig om det gode brød, for du skal spise 29 stykker hvidt toastbrød for at få samme mængde kostfibre, som en skive Herkules-rugbrød vil give.

Svar: Nej.

Se også:


Myte/sandhed 4: Hvidvin feder (næsten) ikke

Farven på druen, som vinen blev presset af, betyder ikke noget for kalorieindholdet. Vin feder, i forhold til hvor høj en alkoholprocent den har, og hvor stor en del restsukker den indeholder.

- Jo højere alkoholprocent, des mere fedende, uanset om farven er rød eller hvid. Dertil kommer, at en sød hvidvin/rødvin feder mere end en tør, fordi der er mere restsukker i, forklarer Anne W. Ravn.

Måske den sejlivede myte om, at hvidvin næsten ikke feder, stammer fra den legendariske hvidvinskur. Kuren består udelukkende i at spise æg, magert oksekød og drikke masser af hvidvin i to dage.

- Du kan tabe dig på alt, selv på en kur af Yankiebarer, så længe dit daglige kalorieindtag er under dit behov, som for mange kvinder vil ligge omkring 2000 kalorier. Særlig sundt er det ikke, men jeg håber, at folk har det sjovt undervejs. Jeg tror, at hvidvinskuren er opfundet af en kvinde, der var usædvanlig glad for æg, kød og hvidvin. De her mærkelige kure kan være gode som en kickstart til at tabe de første kilo. Men i det lange løb er der ingen smutveje, igen piller, pulvere eller andet pjank, der kan gøre det hurtigt. Det, der dur, er det grove og det grønne, som holder os sunde og slanke i det lange løb.

Svar: Nej.

Myte/sandhed 5: Årstidens frugt og grønt er bedst

- Hvis du vil gøre noget godt for miljøet, din smagsoplevelse og din sundhed på en gang, så vælg årstidens frugt og grønt. Årstidsvarer er både mere næringsrige og mere bæredygtige. Importeret frugt bliver for det meste plukket umodent og derefter transporteret i kasser tilsat forskellige modningsgasser, så frugterne undergår en unaturlig modningsproces. Koncentrationen af næringsindhold stiger med den naturlige modning. Et dansk september-æble er derfor mere næringsrigt end et importeret vinteræble fra Chile. Og så sparer man miljøet for den lange, CO2-tunge transport, fortæller Preben Vestergaard Hansen.

Svar: Ja.

Myte/sandhed 6: Mælk er kun for børn

- Indvendingerne går som regel på, at mennesket er det eneste pattedyr, der drikker mælk, efter at det er fuldt udvokset. Og at komælk er til kalve og ikke til voksne mennesker, forklarer Preben Vestergaard Hansen og fortsætter:

- Men det er mere en filosofisk betragtning end en ernæringsmæssig sandhed. Historisk set har mælk været en livsnerve til vor ernæring gennem århundreder, og på små husmandssteder har mælk været kilde til livsvigtige proteiner, energi og kalcium. Vi har altså lang erfaring for, at mælk er en vigtig og ufarlig ernæringskilde. Det er kun i moderne tid, vi er begyndt at problematisere mælken, og her drejer det sig ofte om påstande som for eksempel, at organismen ikke kan nedbryde mælk.

- Den myte er stort set forkert. Godt nok lider en lille procentdel af befolkningen - mellem 3 og 6 procent af laktoseintolerance, som betyder, at deres organisme ikke kan spalte mælkesukkeret, men mange vokser også senere i livet fra deres laktoseintolerance. På verdensplan er Danmark et af de lande, hvor der er færrest laktoseintolerante, og af de laktoseintolerante danskere har størstedelen en anden etnisk baggrund end dansk. Sundhedsstyrelsens anbefaling lyder stadig på en halv liter mejeriprodukter dagligt per voksne til alle os, der tåler mælk.

Svar: Nej - mælk er for folk i alle aldre.

Myte/sandhed 7: Fisk og skaldyr er supersundt

Fisk er godt for helbredet. Det skal der ikke herske tvivl om. Fisk er letfordøjelige proteiner, fulde af D-vitamin, en kilde til jod, og så har fisk en unik sammensætning af de gode fedtsyrer.

- Smags- og næringsindholdet er endnu bedre i fritlevende fisk og skaldyr end fisk fra opdræt i dampbrug, men fri eller ej, fisk er bare godt, mener Preben Vester-gaard Hansen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler mellem 200 og 300 gram om ugen, svarende til cirka et aftensmåltid og to gange fisk til frokosten.

Svar: Ja.

Myte/sandhed 8: Branket kød er kræftfremkaldende

Mange elsker glinsende spareribs og bøffen med den sprøde stegeskorpe, men det er altså ikke særlig godt for helbredet - ikke i det lange løb. Hårdt stegt kød betyder desværre også kræftfremkaldende stegemutagener.

- Problemet opstår dog først, hvis man til daglig ynder at stege sit kød kort og hårdt. For jo højere temperaturer man steger ved, des større er risikoen for at branke kødet - og dermed udvikle stegemutagener.

- Langtidsstegning af kød ved lave temperaturer er derimod det nye hit. Det giver også ekstra smag til grøntsagerne at pakke dem ind i stanniol og lade dem udvikle den skønne aroma, som langtidsstegning giver. I det hele taget er det en god idé at skære ned på kødet fra de firbenede dyr og i stedet spise mere fisk og fjerkræ, denne type kød har vi også mindre tendens til at hårdstege, lyder det fra eksperterne.

Svar: Ja - som udgangspunkt.

Myte/sandhed 9: E-numre er farlige og usunde

E-numre er med til at forlænge holdbarheden og gøre fødevarers farve mere indbydende, skabe konsistens og gøre varen mere stabil. Slik, kager, kødpølser og andre usunde produkter indeholder tit mange e-numre. Men så længe vi har brug for fødevarer med lang holdbarhed, mad med indbydende farve og så videre, er e-numre både et nødvendigt onde og et gode, fordi de forhindrer en masse fødevareinfektioner og deraf lange sygehusbesøg.

- Jeg hører ofte folk udtrykke bekymring over, at e-numre er den rene kemi, fortæller Anne W. Ravn.

- Som tommelfingerregel er det rigtigt, at jo færre e-numre, des bedre. Men når det er sagt, bør vi nok sundhedsmæssigt bekymre os mere om vores indtag af fastfood med få kostfibre, for meget fedt og for meget alkohol, for det vil efter al sandsynlighed gøre os større skade end e-numrene. Men da mad med mange e-numre som regel også er industrielt fremstillet med meget salt og sukker og få kostfibre, er der indirekte en sammenhæng. Og det er endnu en grund til at spise masser af -grønt, som er helt uden e-numre.

Svar: Nej - men der er tit mange e-numre i usunde produkter.

en tennisspiller ser ærgerlig ud
Sport

Eventyret er slut for dansk tennissensation

en oversvømmet by set fra luften
Nyheder

Ni børn og 18 voksne

er døde efter
oversvømmelser

et par smiler til fotografen
Kendte

Monetz-parret sætter
villaen til salg

et kort
Nyheder

Her kommer Danmarks største erhvervsområde til at ligge

to smilende kokke
Kendte

Jesper Kochs
afløser er fundet

eeee
Nyheder

KFC i Danmark

meldes konkurs

en tennisspiller jubler
Sport

Clara Tauson
tager stor sejr

en fladfisk
Nyheder

Dødelig bakterie kan få konsekvenser for fiskefirma

mange personer stillet op til fotografering
Film og TV

Nu genopføres Badehotellet

larver
Nyheder

Giftig larve nu

fundet i Jylland

en politibil på en festivalplads
Krimi

Tissende kvinder

filmet med
vildtkamera på festival

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Stor teenager sigtet for overgreb på niårig

bygninger lavet i lego
Nyheder

Verdens største

Legoland slår dørene op

beredskab i arbejde
Nyheder

Mindst 24 døde - mange børn er savnet

politifolk på villavej
Krimi

Kvinde fundet død i villakvarter

Ældre par, hun iført solbriller
Kongelige

Eks-konge opereret for kræft

Elefant spiser
Nyheder

Turister dræbt af elefant

Nyheder

Efter 102 år:

Seinen åbnes

for badegæster

Krokodille i vand
Dyreliv

Gigantiske krokodiller på vej til Falster

Togkupe seet inde fra
Krimi

Mand udvises: 

Voldtog 16-årig pige

i regionaltog

lang bil-kø på motorvej
Krimi

Lang kø:

Lastbil væltet på motorvej

tv-værten Melvin med sin mor
Kendte

Dansk tv-vært

køber fodboldklub

mand kigger op mod kameraet
Kendte

Lars Løkke: 

Hjem til Græsted

blåt blink på politibil
Krimi

19-årig får 12 års fængsel 

tre mennesker sidder i sofa
Kendte

Hit-serie vender tilbage

Bus på siden i grøft
Krimi

Busulykke i Tyskland:

Danskere var ombord

Mand på pressekonference
Sport

Her er Vingegaards nye Tour de France-våben

Nyheder

Tankstation er eksploderet 

Mand med solbriller i panden smiler
Kendte

Tarantino-stjerne død

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs: Bowlingcentre foretog mystisk lukning

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon