Det er en ny rundspørge foretaget af Politiken, der viser, at fem ud af seks folkeskoler er blevet pålagt besparelser i skoleåret 2011-2012. Det sker på trods af, at fire ud af seks skoler i forvejen befinder sig på økonomisk slankekur i det indeværende skoleår.
Det er knap 600 skoleledere, der i rundspørgen er blevet spurgt om de kommende budgetter. De fortæller, at det blandt andet er antallet af undervisningstimer, der står for skud, når de nye besparelser skal findes. Det betyder, at eleverne på endnu flere skoler vil komme ned omkring den lovsikrede minimumsgrænse for antallet af undervisningstimer.
En "skræmmende" udvikling, mener formanden for Danske Skoleelever, Troels Boldt Rømer.
"Det, der ærgrer mig mest, er, at vi i halvandet år har snakket om, at folkeskolen skulle have et kæmpe løft og være den vigtigste institution i landet. Antallet af timer er jo helt afgørende for, om man får en ordentlig folkeskoleuddannelse," siger han til avisen.
Besparelser er ikke et resultat af, at skolerne har været for dårlige til at styre økonomien. Det mener formanden for Skolelederne.
"Det her er typisk besparelser, som ikke er budgetlagte, men kommer fra en kommunal beslutning. Jeg ved, at skolelederne knokler for at udnytte ressourcerne bedst muligt," siger skoleledernes Anders Balle
Spareudsigterne betyder, at 70 procent af folkeskolerne vil fyre lærere. Eleverne må også sige farvel til skolefester og lejrture, ligesom der mange steder vil blive skåret ned på rengøringen og vikarbudgettet.
Kilde: Politiken