Administration 

SF-profil: Fremtiden tilhører centrum-venstre

Karsten Hønge er beskæftigelsesordfører for SF. Han udlært tømrersvend og arbejdede i en længere årrække på forskellige byggepladser. Han er også tidligere fagforeningsformand gennem 16 år. Karsten vil især skrive om vilkårene på arbejdsmarkedet – altid med udgangspunkt i dem, som har mindst.

"BREAK ON through to the other side, break on through to the other side” lyder det I en gammel rocksang. Og det er netop, hvad vi skal! Både ved at bryde ind i et nyt år, og ved at centrum-venstrefløjen i 2019 forhåbentlig bryder igennem ved valgene til Folketinget og Europaparlamentet. Vi går et forrygende år i møde, hvor centrum-venstre og fagbevægelsen kan sætte solide fodaftryk på udviklingen i Danmark og EU.

Der er nok at tage fat på, når vi ser, at den populistiske højrefløj med stor succes lefler for almindelige lønarbejdere, og at de har fået fodfæste i en række lande. I Danmark er Dansk Folkepartis appel til kortuddannede et alvorligt ”wake up call”, som stiller krav til centrum-venstre og fagbevægelsen om at vinde større tillid i den brede befolkning.

DET HANDLER om kamp mod ulighed og mod privilegiesamfundet. Centrum-venstre og fagbevægelsen skal puste håb om forandringer ind i mennesker ved at samle sig om løsninger på de problemer som påvirker dagligdagen for så mange. Jeg vil foreslå, at vi samles om disse pejlemærker:

  • Vi stopper skredet mod ulighed. Siden 2010 har de 10% rigeste fået 65.000 kr. mere om året, mens de 40% med de laveste indkomster har fået 3000 kr. Der er også stor ulighed i adgang til uddannelse og sundhed. Uligheden vokser i hele Europa, også i Danmark
  • Social dumping spreder sig på arbejdsmarkedet som ukrudt i en forårsvarm have. Uanset i hvilken form den viser sig, skal vi hele tiden være over det med hakkejernet. EU og den internationale fagbevægelse er dele af løsningerne
  • Holdbare løsninger til de mange som ikke kan fortsætte med at arbejde frem til en stadig højere pensionsalder. Bedre muligheder for de fysisk eller mentalt nedslidte for at stige elevatoren, så alle får mulighed for nogle værdige seniorår
  • Bedre muligheder for fleksjob og førtidspension. En mærkbar reform af reformen skal række en hjælpende hånd til de syge, sårbare og udsatte
  • Dårligt arbejdsmiljø koster samfundet milliarder hvert eneste år, og arbejdsgiverne skal holdes ansvarlige. Vi skal vende skuden så alle får et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Herunder faste høje bevillinger til Arbejdstilsynet
  • Alle skal have adgang til voksen- efter og videreuddannelse gennem hele livet.
  • Vi investerer i uddannelse. I dag får ca. 17% ikke en ungdomsuddannelse. Mange flere skal have en erhvervsuddannelse af høj kvalitet. Ægte garanti for praktikpladser.
  • Dagpengene skal have en højere dækning, ellers vil utrygheden brede sig. Vi risikerer en privatisering, og at A-kasserne undergraves
  • Vi skal styrke det regulerede, organiserede og civiliserede arbejdsmarked. ”Den Danske Model” med både tryghed, fleksibilitet og dynamik kan kun eksistere med stærke faglige organisationer. Derfor skal kun de organisationer som tegner overenskomster for medlemmerne have mulighed for skattefordelen ved at trække kontingent fra i skat
  • Initiativer der heler vores delte byer. Mange steder er de i dag knækket over med særlige udsatte boligområder med høj arbejdsløshed, mens middelklassen og overklassen bor afsondret i andre. Vi vil et Danmark, der hænger sammen, for det er fundamentet for et velfærdssamfund med solidaritet
  • Væk med fattigdomsydelserne. Loft over kontanthjælp og den nye lave ”Hjemsendelses- og integrationsydelse” skaber fattigdom, apati og opgivenhed. Det er en fin ide, at nedsætte en kommission, der skal undersøge de forskellige ydelser, og deres indbyrdes samspil. Den kan gå i gang med arbejdet, men en ny regering skal straks fjerne fattigdomsydelserne

 

Almindelige mennesker har ret til et liv i tryghed. Trods den relativ gode beskæftigelse viser flere undersøgelser, at utrygheden har sneget sig ind i mange lønarbejderhjem. Frygten for ikke at kunne klare nye udfordringer på jobbet, at arbejdspladsen lukker, at man ikke kan arbejde frem til pensionsalderen, at sikkerhedsnettet omkring førtidspension og fleksjob ikke er godt nok, at dagpengene ikke giver den nødvendige forsikring ved arbejdsløshed og så videre.

CENTRUM-VENSTRE OG fagbevægelsen skal give kampgejst. Vi kan faktisk flytte udviklingen, hvis vi vil, hvis vi tør og hvis vi står sammen. Når vælgerne gennem et brutalt arbejdsliv oplever virkeligheden som et råt klassesamfund, skal netop venstrefløjens politikere selvfølgelig tale om klasseskel, social dumping, job og uddannelse til alle, lighed og bedre velfærd. Vi orker ikke politik, hvor eliten sjovt nok altid ender med at flyde ovenpå.

Venstrefløjen skal give svar, som puster håb ind i almindelige menneskers liv. Der er ikke noget galt med ”populisme”, hvis det handler om at være i øjenhøjde med vælgerne og formulere politik ud fra den virkelighed som de lever i. Venstrefløjen har for ofte været bedrevidende og belærende, lad os lægge det bag os i 2019.

Det viser sig, at moderne og folkelig politik måske også handler om noget så gammeldags, som at søge tilbage til de røde rødder. Vælgerne forstår og accepterer kompromisser. Men hvis kompromisser ender med at blive selve politikken, skaber det forvirring, skuffelse, apati og politikerlede. Lad os være helt klare om det reelle landskab, som en ny rød-grøn regering skal operere i. Vi skal lære af erfaringerne fra regeringstiden med S, RV og SF. Forventninger skal afstemmes, så vi undgår den evige diskussion om løftebrud.

DER ER nogle erfaringer fra udlandet, som giver håb om, at centrum-venstrefløjen får fremgang gennem bedre tag i ungdommen og den kortuddannede lønarbejder. Til gengæld gør det ondt helt ned i tæerne, når højrepolitikere som Trump, Le Pen, Nigel Farage og Kristian Thulesen Dahl højstemt taler om at forsvare arbejderklassen og de socialt udsatte. Deres sorte, kortsigtede og fordummende nationalisme er en blindgyde. Vi kender den vej og ved, at det fører til splittelse og tilbagegang. Been there, done that. Det er fagbevægelsen, der sammen med centrum-venstre skal bygge broen mellem de frustrerede kortuddannede og en progressiv solidarisk politik.

Vælgerne trækker hårdt i hver sin retning. En isnende kulde kommer fra den hadefulde populistiske højrefløj, mens ungdommen samtidig blæser ny luft i centrum-venstrefløjen. I USA kunne mange entusiastiske unge netop ”feel the Bern”. 63 % af de britiske vælgere mellem 18 og 34 stemte på Labour. Og det var ikke et defensivt halvblegt lyserødt socialdemokrati, men et parti med et valgprogram, som var klasse- og klokkerent rødt. Et venstreorienteret parti, som ikke var bange for sin egen skygge.

”For the many, not the few” lød overskriften på Labours valgkamp i Storbritannien. Mange, herunder ledende danske socialdemokrater, dømte venstrefløjslinjen død, begravet og fortid. Men lige som i USA med Bernie Sanders og Melenchon i Frankrig ville vælgerne det anderledes. Mange mennesker, og især unge og kortuddannede lønarbejdere, foretrækker en ren røv at trutte i. At man skal kunne se, høre og føle forskellen mellem venstre og højre. At det varme vand skal være varmt, og det kolde koldt.

Det politiske indhold kan ikke stå alene eller adskilles fra de politikere, som repræsenterer partierne. Analysefirmaet Interresearch undersøgte for nogle år siden befolkningens holdning, og 70 % ønsker politikere, der i højere grad ligner dem selv. 68 % af de adspurgte mener, at politikerne kender for lidt til almindelige menneskers hverdag, og 55 % mener, at der burde være flere faglærte og ufaglærte i folketinget.

Centrum-venstrefløjen skal målrettet arbejde på at ændre den ekstremt skæve sociale rekruttering af politikere, og samtidig stå for en klar politik og klar tale. Det hænger sikkert oven i købet sammen. Men hvor er fagbevægelsen? 2019 kan blive året, hvor både lokale fagforeninger, forbund og den nye hovedorganisation træder i karakter, og aktivt arbejder for at give Folketinget en bedre social balance.

HVIS DEN samme tydelige skævhed slog igennem for kvinder eller unge, ville vi stå over for et oprør, og alle ville beskæftige sig med det ”demokratiske underskud”. Politiken og Information ville udkomme med ekstraoplag med lange analyser af denne demokratiske uretfærdighed. DR2 ville lave temaudsendelser fire lørdage i træk med alverdens forskere, eksperter og politikere for at finde veje ud af den helt uholdbare situation, hvor selve hjertet i demokratiet er på spil. Men nu handler det jo også bare om almindelige lønarbejdere, og så sker der meget lidt. Her har centrum-venstre, men især fagbevægelsen, en helt unik rolle at spille.

2019 betyder valg til Europaparlamentet, og dermed enestående muligheder for at sætte sociale og arbejdsmarkedsforhold på dagsordenen. Den frie bevægelighed skal ændres til at være fair bevægelighed, for der er intet socialt ved social dumping. Lønmodtagerne skal stå stærkere overfor arbejdsgiverne og forbrugerne skal stå stærkere overfor firmaerne.

Men i spørgsmålet om EU, må vi også bare erkende at centrum-venstre er splittet. Den yderste venstrefløj med Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU arbejder for at få Danmark ud af EU, mens resten af fløjen ønsker at udvikle EU i en progressiv retning. Billedet overalt i resten af Europa er, at højrefløjen fører an i modstanden mod EU, og det ses tydeligt i UK og Frankrig.

JEG SYNES ikke, at der er noget som helst attraktivt ved et Danmark udenfor EU. Se bare på udviklingen i Storbritannien, hvor udmeldelsen får barske konsekvenser, især for de almindelige mennesker. Eliten skal nok klare sig. Da resultatet af afstemningen lå klar, og Brexit var en realitet, udspandt der sig et forunderligt, nærmest lidt syret, teater i Danmark. Enhedslisten, Folkebevægelsen og Dansk Folkeparti dansede kædedans i fælles glædesrus. Selv om verden har forandret sig fundamentalt, står de fast på gamle støvede meninger fra vi blev medlem i 1973.

Enhedslisten var hurtig på aftrækkeren, og i ren jubel foreslog partiet, at også Danmark skulle stemme om forholdet til EU. I national selvglæde gik forslaget på, at vi selvfølgelig skulle stemme på Grundlovsdag! Enhedslisten spillede på alle nationalromantiske strenge. Det skulle finde sted i 2017, men vi har ikke endnu set et konkret forslag i Folketinget om en afstemning om EU. Måske er Enhedslisten blevet skræmt af udviklingen i Brexit-farcen? Men deres mål er fortsat at få Danmark ud af EU. Jeg mener, at det er fuldkommen perspektivløst. Fagbevægelsen går forhåbentlig fuldtonet ind i valgkampen med forsvar for medlemmernes interesser, som vil betyde en ”social protokol” i EU.

Når landene går i forsvarsposition, og ruller sig sammen om sig selv som pindsvin, har den snæversynede nationalisme sejret. Som venstreorienteret vil jeg en anden vej. Der skal udvikles muligheder for, at landene kan være medlemmer på flere måder, og vi skal bestemt ikke lægge os fladt ned for alt muligt, der kommer fra Bruxelles.

Et større renoveringsprojekt ligger foran os. EU skal være mere demokratisk, gennemskuelig og folkelig. Lønarbejdernes forhold skal forsvares gennem omfattende indsatser mod social dumping, sparepolitikken skal skrottes, finanspolitikken skal skabe jobs, virksomhedernes skattebetaling skal holdes i kort snor, forbrugernes interesser skal stå over firmaerne og kampen mod klimaforandringerne skal øverst på dagsordenen. For bare at nævne nogle områder.

OM DET bliver til virkelighed afhænger af styrkeforholdet mellem de politiske strømninger. Det er noget rundforvirret sludder, når EU udstilles som en konstruktion, der i sit dna er forprogrammeret med liberalisme og føjelighed over for store virksomheder og lobbyister. Jeg savner i den grad, at den europæiske venstrefløj og grønne bevægelser kan stå sammen med fagbevægelsen om at skabe håb om en moderne progressiv udvikling i Europa.

Når man spørger efter alternativer til EU, synger den yderste venstrefløj en sang fra de varme lande. Om at være åbne til alle sider og med fuld suverænitet til hvert enkelt land. Men det er netop ved at give suverænitet til et fællesskab, at samarbejdet får de nødvendige muskler. FN, Nordisk Råd og Europarådet er udmærkede institutioner, men ikke i nærheden af at have potens og vilje.

Den ene dag skal suveræniteten forsvares til sidste skanse i Dybbøl, og EU skal fylde mindre. Den næste bliver EU anklaget for ikke gøre nok. Denne politiske svingom med tilhørende fraser og populistiske slagord danser den yderste venstrefløj med det nationalistiske højre.

Kom nu venstrefløj, grønne bevægelser og fagbevægelse! Rejs håb, og vis en anden vej for Europa. Godt nytår, og lad os ”breake through to the other side”.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

en politibil
Krimi

Drenge anholdt for at stikke 23-årig mand ned

en mobiltelefon
Livsstil

Godt gemt trick: Beskyt din iPhone mod tyveri

en mand kigger på fotografen
Kendte

Kræftramte Noller

er klar med nyt projekt

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en mand kigger på fotografen
Kendte

Dennis Knudsen

stjal fra superstjerne

fire stykker sushi
Nyheder

Sushikæde lukker

en udbrændt bygning
Nyheder

Rusland:

Moskva-angrebsmænd
fik penge fra Ukraine

en mand kigger på fotografen
Nyheder

Tidligere kryptokonge idømt 25 års fængsel

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

en religiøs mand
Nyheder

Sygdomsramt:

Paven prædiker
til påskemesse

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet

Et Novo Nordisk sted set udefra.
Nyheder

Novo opkøber tysk

medicinalvirksomhed

Mette Frederiksen ser sammenbidt ud.
Nyheder

Vælgerflugt:

Dårligste i 120 år

Andreas Hansen tager handsker på
Sport

Kasper Schmeichel

forlader landsholdet

En mobiltelefon i Lotto App
Nyheder

Lotto-vinder fyrer den af:

Det giver frihed

Luftfoto af Vestkysten.
Krimi

Ravsamler finder

lig på stranden

Portræt af Martin Thorborg
Kendte

Martin Thorborg:

Klar til krig

Et tog på en perron
Nyheder

25 togafgange

aflyst