Et hold forskere fra hhv. et japansk og et australsk universitet har observeret og fanget den indtil videre dybestlevende fisk nogensinde.
Sneglefisken, som den kaldes, blev optaget med et undervandskamera og miniubåd i 8.3 kilometers dybde nede i Izu-Ogasawara og Ryukyu-gravene tæt på Japan. Disse tre grave er ikke så dybe som Marianergraven, der er verdens dybeste sted på Jorden med sine over 12 km. Men de er hhv. 8, 9.3 og 7 km. dybe, og her blev den rekordskabende opdagelse af sneglefisken gjort.
De fangede tilmed et par andre via en speciel fælde lidt længere oppe på 8.077 meters dybde, og dermed er det så også verdens dybeste fangst nogensinde.
De to sneglefisk blev fanget og skal nu studeres af universiteterne i hhv. Japan og Australien. Foto: University of Western Australia
Sneglefisken kan sikkert bevæge sig endnu dybere ned i disse uvelkomne og kulsorte grave, hvor trykket er ufatteligt højt. Men sneglefisken kan overleve her, og er endda på toppen af fødekæden, da rovfisken spiser andre småfisk. Grunden til at den kan trives trods et tryk, som ville få alle andre levende væsener til at implodere på et splitsekund er, at den ikke har et decideret skelet - ej heller et kranie. Hovedet og hjernen er beskyttet af en slags slimet brusk i stedet.
Før lød rekorden på en optagelse og observation af en sneglefisk på 7.7 km., men som sagt – der er ingen grund til at tro, at den ikke kan leve endnu dybere nede end de 8.3 km., som indtil videre altså er verdens dybeste observation (og fangst) af et levende væsen.
Se den underlige fisk her: