"Det er mit livs største eventyr."
Sådan beskriver fritidsfiskeren Jacob Schumann tiden efter, at han i sommer fandt en armring i rent guld da han var på fisketur ud for Vordingborg.
Fisketuren gik ellers rigtig sløjt - lige indtil han så ringen glimte på havbunden.
Armringen med en vægt på 150 gram viste sig nemlig at være et enestående fund fra vikingetiden, oplyser Nationalmuseet.
Og fundets enestående karakter viste sig da også, da en check på 50.000 kroner en måneds tid efter fundet dumpede ind af brevsprækken hos den heldige lystfisker.
"Der var 35.000 for guldet, og så en findeløn på 15.000 oveni. Jeg har ikke brugt dem endnu. Men der går nok en del til en god ferie til sommer," siger Jacob Schumann, der siden det første fund har været ude at kigge efter mere guld i Storstrømmen. Til hans store beklagelse dog uden held.
Også Nationalmuseets eksperter har været ude at kigge efter mere guld, da der er tale om et enestående fund.
Det siger museumsinspektør Peter Vang Petersen.
"Vi kender ikke til ringe, der er magen til. Det gør det her til et meget specielt fund - men betyder også, at vi ikke kan finde ud af, hvor ringen er fremstillet," siger han. Arkæologer bruger nemlig normalt tekniske detaljer i ensartede fund til at placere et fremstillingssted.
Heller ikke Nationalmuseets eksperter har fundet flere ringe i området, siger Peter Vang Petersen.
Han mener dog, at det har en naturlig årsag - ringen ligger nemlig ikke, hvor den blev efterladt.
"Den har sandsynligvis oprindeligt været begravet på land. Men siden har kysten rykket sig omkring 100 meter tilbage, og armringen er så blevet trukket med ud af havet," siger han.
Den hårde behandling i bølgerne har da også sat sig sine spor på ringen.
"I første omgang troede vi, at der var tale om en halvfærdig ring, der manglede noget efterbearbejdning - men det viste sig ikke at være tilfældet. Ringen har simpelthen taget skade af at skramle rundt blandt småstenene i brændingen," siger Peter Vang Petersen, der sammen med andre eksperter gar grandsket ringen siden i sommer.
Undersøgelserne viser, at ringen har været meget fint forarbejdet, med detaljerede mønstre præget ovenpå den grundlæggende, slangeagtige struktur. Mønstrene kan ikke længere ses med det blotte øje - men eksperterne kan se, hvordan det har set ud med avanceret teknik.
Peter Vang Petersen kan ikke sige, hvorfor ringen er blevet efterladt på kysten - men han har flere teorier, der måske kan være den rigtige forklaring.
"Armringen kan være blevet gravet ned for at skjule den for pirater, men den kan for eksempel også være blevet ofret i håb om eller som tak for en vellykket rejse over Østersøen," siger han.
På det tidspunkt, hvor ringen blev fremstillet, strakte vikingernes område sig fra Irland i vest til Rusland i øst - men der var ofte krige eller ufred mellem forskellige vikingekonger i området.