Sagen med den 13-årige bortførte pige, der søndag blev fundet i live, har fyldt meget de seneste dage i nyhederne og på de sociale medier.
Mange børn og unge er blevet påvirket af sagen, og det har de kunnet mærke hos Børnetelefonen, der har fået mange opkald fra bekymrede børn.
Det fortæller børnefaglig konsulent i Børns Vilkår Ida Hilario Jønsson.
- Børn støder typisk på indhold eller videoer om det, der er sket, hvis de har en mobiltelefon eller er på de sociale medier, siger hun og tilføjer:
- Det kan også være, at der bliver talt om det i skolen.
De børn, der har ringet på Børnetelefonen, har for eksempel været bange for, hvad der var sket med pigen.
Og så har de været bekymrede for, om det samme kan ske for dem.
- Så skal man sige, at man godt kan forstå barnets tanker. Men det sker meget sjældent, og vi voksne er her for at passe på dig, siger hun.
Søndag havde de lokale i Kirkerup sydøst for Slagelse tændt lys for den bortførte pige i den lokale kirke. (Arkivfoto). Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Både Børns Vilkår og Red Barnet råder til, at du som forælder til et skolesøgende barn selv tager initiativ til at tale med dit barn om sagen.
- Som forælder skal man bare være helt åben omkring, at det her fylder rigtig meget for mange børn. Spørg ind til, hvad barnet har hørt og set. Og hvad barnet tænker om det, siger Ida Hilario Jønsson.
Betragt det lidt som en omsorgsfuld detektivopgave, hvor du skal finde ud af, hvad dit barn sidder med af billeder, viden og tanker om sagen.
For det kan sagtens være, at barnet har set noget helt andet end os voksne, fordi de har set videoer og billeder på TikTok.
Psykolog i Red Barnet Pernille Spitz peger på, at flere forældre måske allerede har talt med deres børn om sagen i weekenden.
- Men ellers er det en god idé bare at spørge: Har du hørt om den bortførte pige, og hvad har du hørt?, siger hun.
- Afhængigt af hvordan barnet svarer, vil man som forælder også kunne fornemme, hvor meget sagen fylder for barnet.
Du bør lytte godt efter, hvad barnet selv er optaget af, og mærk efter, hvilket barn du har.
For hvis dit barn er ængsteligt, kan det være, at du skal tale med dit barn på en anden måde, siger hun.
- Nogle børn kan være mere ængstelige. Barnet har måske samme alder som den 13-årige pige, går med aviser eller skal cykle et sted hen alene. Der må man prøve at være lidt imødekommende som forældre.
Måske skal du gå med på avisruten de næste par dage. Og det er ikke for at understøtte barnet i, at der er noget farligt derude.
Men det er naturligt, forklarer Pernille Spitz, at man som forælder bakker lidt ekstra op, indtil de værste tanker har lagt sig.
- Og så skal man prøve at svare på barnets spørgsmål på en beroligende og udramatisk måde. Man kan også fortælle sit barn, at der florerer mange rygter på sociale medier, og at barnet ikke skal tro på alt, siger hun.
Når du skal berolige dit barn, kan du sige, at pigen er fundet i god behold, og at hun nu har brug for at komme sig sammen med sin familie.
- Hun har ikke brug for, at hele Danmarks befolkning interesserer sig for hendes liv. Det kan børn faktisk godt forstå, siger Pernille Spitz.
Hun anbefaler også forældre, at de følger op efter skole i de kommende dage og spørger, hvordan børnene har det.
/ritzau fokus/
Af Murat Tamer, Ritzau Fokus