Der er så mange ting, du gerne vil. Du vil gerne rejse til udlandet, du vil gerne nyde dine fridage med små udflugter og oplevelser. Men du vil samtidig også gerne holde familien sund og det koster jo alt sammen.
Ja, det koster og den sunde mad er ikke altid billig, og det får folk til at købe de usunde ting, forklarer diætist Libby Mills til Huffington Post:
- Det kan være svært for folk at tage de rigtige valg, fordi prisen ind imellem sætter en stopper for det.
Men du kan faktisk spare meget ved at tænke en anelse mere over tingene, når du handler og laver din mad. Her er et på håndgribelige råd til din næste indkøbstur:
Køb sæson-produkter
Det er klart, at jordbær om vinteren er dyrere, end de er om sommeren. Og derfor skal du købe dine varer, når de er i sæson. Her er de billigst, især hvis du køber dem, når de er på det højeste. Det er også her, de både smager og ser bedst ud, fortæller diætist Allison Enke.
Hun anbefaler, at du køber jordbær, meloner, abrikoser, ferskener og kirsebær her om sommeren, for der får du mest for pengene.
Køb ikke altid økologisk
Der er visse varer, der absorberer færre kemikalier og sprøjtemidler end andre, og det er dem, du godt kan købe, selvom de ikke er økologiske, råder diætist Allison Enke.
Hun nævner avokado, ananas, løg og korn som mulige køb. Derimod råder hun altid til at købe æbler, jordbær, selleri, ferskener og druer økologiske.
Køb de ukendte mærker
Der findes mange mærker derude, som ikke nødvendigvis er genkendelige, fordi de ikke stammer fra store varehuskæder eller producenter. Men det betyder ikke, at de ikke er gode produkter. Samtidig kan du ofte spare en del penge på at købe dem frem for de andre mere kendte mærker.
Køb stort ind
Det er selvfølgelig svært, hvis du bor småt eller er single, men det kan være en idé at handle visse varegrupper ind i store portioner. Det gælder naturligvis for dem, der kan holde sig i lang tid som bønner på dåse, oliveolie, nøddesmør, krydderier og andet i den dur.
Køb de frosne grøntsager
Varer på frost er ganske ofte billigere end de friske produkter, men det gør dem ikke mindre gode for dig. De er stadig sunde og de kan nemmere deles op i passende portioner.
Når du skal bruge eksempelvis grøntsager til madlavningen, tager du det op, du skal bruge og resten holder sig fint til næste gang.
Gem dine rester
Det gælder om at få måltiderne til at strække sig, hvis du vil spare penge og her kan du hente en del, hvis du gemmer alle dine rester og udnytter hver en ressource.
I teorien er intet for småt, og selvom du normalt ikke gider gemme en kvart skål salat, kan det betale sig. Dagen efter fylder du lidt ekstra i og wupti, der er til et ekstra måltid.
Samler du rester i løbet af ugen, kan det også give et godt rest-måltid sidst på ugen. Det sparer dig også for forberedelserne til aftensmaden.