Et utæt vindue, et køkkengulv, der er lagt forkert, eller en regning, som pludselig er blevet meget dyrere end aftalt.
Det kan hurtigt give dybe panderynker, hvis håndværkerens arbejde ikke lever op til forventningerne.
Men hvilke muligheder har man egentlig som forbruger, hvis man vil klage over sin håndværker?
Det første skridt er at kontakte håndværkeren, og det skal ske hurtigst muligt.
Det siger jurist Martin Bruun-Houmølle fra Forbrugerrådet Tænk.
- Efter at man har opdaget, at der er noget galt, skal man tage fat i håndværkeren og gøre opmærksom på, hvad man synes, er problematisk i forhold til det udførte arbejde.
- Så har man i hvert fald sikret sig selv, så godt man kan, siger han.
Hvis man er hurtigt ude, giver man ifølge juristen desuden håndværkeren mulighed for at få rettet op på fejlene, inden arbejdet bliver dyrere og mere problematisk.
Er det ikke muligt at finde en løsning med håndværkeren, kan man gå til et ankenævn, forklarer Martin Bruun-Houmølle. Og her har man tre muligheder: Byggeriets Ankenævn, Håndværkets Ankenævn og Ankenævnet for Tekniske Installationer.
- De vil som udgangspunkt dække en hel del af de opgaver, som håndværkere udfører, siger Martin Bruun-Houmølle.
Når man skal vælge ankenævn, skal man ifølge juristen undersøge, hvilken brancheorganisation håndværkervirksomheden eventuelt er en del af.
Hos Byggeriets Ankenævn kan du klage, hvis håndværkeren er medlem af DI Byggeri, mens det hos Ankenævnet for Tekniske Installationer er TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Er virksomheden ikke en del af en brancheorganisation, afhænger det af, hvilken type arbejde der er blevet udført.
Hvad der her gælder for de respektive ankenævn, kan man eksempelvis få oplyst på deres hjemmesider.
Ender man med at henvende sig til for eksempel Byggeriets Ankenævn, er det en god idé, at man har styr på dokumentationen.
Ellers kan det ende med, at man ikke får behandlet sagen. Det siger Louise Larsen, der er sekretariatschef i ankenævnet.
- Man skal huske at gemme alle sine dokumenter. Aftalegrundlag, mails og dokumentation for betalinger med mere i ti år, siger hun.
Sidste år afsluttede Byggeriets Ankenævn 819 sager. I 277 af dem fik forbrugeren medhold, og i 23 delvist medhold. Det viser ankenævnets årsberetning for året. (Arkivfoto). (Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix)
Ankenævnet følger forældelsesloven. Helt konkret betyder det, at man har tre år til enten at gå i retten eller i et ankenævn, efter at fejlen er blevet opdaget eller burde være opdaget.
- Man kan altså ikke gå og kigge på en utæt tagrende i fire år, før man gør noget. Der er en absolut forældelse på ti år, efter at arbejdet er blevet afleveret, siger Louise Larsen.
Hos Byggeriets Ankenævn klages der oftest over tag- og gulvarbejde, fortæller Louise Larsen.
/ritzau fokus/
Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.