Sådan foretrækker vi julegaverne

De fleste vil helst have en overraskelses-gave frem for noget fra en ønskeliste. (Foto: YouGov)

Danskerne giver mellem 5-10 julegaver væk, men en del af dem ender med at blive byttet i januar.

YouGov har set nærmere på, hvilke julegaver danskerne sætter mest pris på. Og ikke så mærkeligt, så har rigtig mange oplevet at få en julegave, de ikke kan bruge.

70% af danskerne har i hvert fald returneret eller byttet julegaver efter jul, og halvdelen (44%) af os har gjort det mange gange. Men selv om det måske er besværligt, er befolkningen splittet på spørgsmålet om, hvorvidt de foretrækker at få overraskelsesgaver eller at lave en ønskeliste.

43% vil helst have overraskelsesgaver, mens 38% helst vil have en gave fra en ønskeliste.

Med alderen bliver ønskelisten kortere. YouGovs undersøgelse viser i hvert fald, at jo ældre danskerne bliver des mere foretrækker de at blive overrasket fremfor at få gaver fra ønskelisten.

52% af de 50+ årige foretrækker overraskelsesgaver mod 27% af de 18-29 årige og 37% af de 30-49 årige.

Danskerne er dog slet ikke i tvivl om, hvorvidt de vil have penge eller gaver til jul. Størstedelen af danskere (70%) foretrækker at få gaver frem for penge. Og særligt kvinder (75% mod 66% af mændene) foretrækker gaverne.

Julen og velgørenhed

Danskernes velgørenhedshjerter banker også lidt stærkere i julen. Hver femte (20%) giver penge til velgørenhed i julen og hver tiende (9%) bruger tid i julen på velgørenhed (f.eks. ved frivilligt arbejde).

Den ældre del af befolkningen er særligt gavmilde i julen. Hver tredje (31%) af de 60+ donerer penge i julen mod 9% af de 18-39 årige og 22% i aldersgruppen 40-59.