Efteråret er stærkt på vej, og med den også diverse influenzaer. Der er dog mange andre årsager, der kan holde dig hjemme fra arbejde.
Skal man så bare ligge i sengen og se halvdårlige tv-serier hele dagen? Nej, for du må faktisk gerne opretholde dit daglige liv. Grundlæggende gælder der to regler.
- Du må ikke foretage dig noget, der kan forhale din sygdom, og du skal sørge for, at din arbejdsgiver kan få sygedagpengerefusion, forklarer Klara Elisabeth Hoffritz, der er advokat for HK/Privat.
Det betyder, at du har ret til at opretholde dit normale liv med fritidsaktiviteter og socialt samvær, hvis det altså ikke forværrer din tilstand.
Videre må du også gerne rejse på ferie, hvilket kan have en positiv virkning, hvis eksempelvis man er langtidssygemeldt med stress.
Der er dog netop her, man skal huske på arbejdsgiverens mulighed for refusion af sygedagpengene. De bortfalder nemlig, hvis du rejser uden for EU, Norge, Island eller Lichtenstein.
At det er tilladt, er dog ikke det samme som, at det ikke kan koste dig jobbet, hvis din arbejdsgiver finder din ferie forargelig.
- Hvis arbejdsgiveren vitterligt vil af med dig, selvom du ikke har foretaget dig noget kritisabelt, kan det koste dem dyrt i form af en retssag, men i langt de fleste tilfælde mister du jobbet, siger Klara Elisabeth Hoffritz.
Noget der virkelig kan forarge din arbejdsgiver, og også dine arbejdskolleger, er, hvis de kan følge med i din ferie og sociale samvær på Facebook.
Faktisk fylder Facebook-opdateringer mere og mere, når arbejdsgivere beskylder medarbejdere for at pjække fra jobbet hos HK/Privat.
- Det er bestemt noget, vi opfordrer vores medlemmer til at være påpasselig med, siger Klara Elisabeth Hoffritz.
Hos Dansk Arbejdsgiverforening bekræfter jurist Ann Marie Willemoes den tendens. Hun henviser til én af de seneste sager fra Vestre Landsret, hvor Facebook spillede en rolle.
En person havde sygemeldt sig med maveonde, men var så taget til bilmesse i København, hvilket var blevet lagt ud på Facebook. Så var personen blevet rask igen om mandagen.
- Så bliver det helt åbenlyst, at man snyder i det konkrete tilfælde, siger hun og påpeger, at det er stadfæstet ved domstolene, at man som udgangspunkt ikke må melde sig syg og så deltage i festlige arrangementer.
Fakta: Under sygefravær.
Du må ikke foretage dig noget, der kan forhale din raskmelding herunder deltage i festlige arrangementer.
Du må gerne opretholde dit normale liv. Det inkluderer selvfølgelig at handle ind og hente børnene, men det inkluderer også fritidsaktiviteter og socialt samvær.
Din arbejdsgiver har ret til at se en lægeerklæring. En lægeerklæring kan også være med til at afmystificere dit sygdomsforløb, således at du kan holde fri med god samvittighed.
Tænk dig grundigt om, inden du lægger noget ud på Facebook under sygdom. Det ser ikke godt ud hos hverken chefen eller kollegerne, der måske må løbe stærkere på grund af dit fravær.
/ritzau/FOKUS