Mere end hvert fjerde medlem af HK/Privat har oplevet, at chefen spurgte ind til deres sygdom, når de har været sygemeldt. Men mange ved slet ikke, at det er ulovligt. Læs her, hvad du og din arbejdsgiver skal, må og ikke må, når du bliver syg:
Husk at melde dig syg
Den kan virke banalt. Men det er vigtigt, at man husker at melde sig syg på den rigtige måde. Mange arbejdspladser har aftaler, personalepolitikker eller kontrakter, som fastslår, hvordan og hvornår medarbejdere skal melde sig syge. Sæt dig ind i reglerne - også selvom du kun er syg en enkelt dag. Hvis ikke du melder dig syg, har arbejdsgiveren ikke pligt til at betale løn til dig. I værste fald kan dit fravær kategoriseres som så grov misligholdelse af dine pligter som medarbejder, at du kan blive fyret.
Chefen må ikke presse
Når du er syg på en måde, hvor du ikke kan varetage dit arbejde, har du det, som kaldes "lovligt forfald". Det betyder, at du har ret til at blive hjemme fra arbejde, og derfor må chefen ikke presse dig til at komme på arbejde alligevel. Omvendt har du også pligt til at stille den arbejdskraft, du har, til rådighed. Hvis du som lagerarbejder har rygproblemer, kan du måske i nogle tilfælde godt lave mere skånsomt lagerarbejde. Men du har ikke pligt til at påtage dig arbejde, som falder uden for din stillingsbetegnelse. Chefen kan altså ikke tvinge dig til at lave noget, du slet ikke er ansat til.
Ingen snageri
Chefen må gerne ringe til dig, når du har meldt dig syg. Af hensyn til virksomhedens drift kan det være nødvendigt at vide, hvornår du er klar igen. Chefen kan også have interesse i, om arbejdspladsen kan gøre noget for at hjælpe dig tilbage. Men det er i strid med loven, hvis en arbejdsgiver spørger, hvad en medarbejder fejler.
Mulighedserklærling
Selvom arbejdsgiveren ikke har ret til at vide, hvad du fejler, har arbejdsgiveren ret til at vide, hvilke muligheder der er for at få dig tilbage i arbejde. Derfor kan chefen forlange en "mulighedserklæring", som består af to dele. Første del udfyldes på baggrund af en samtale, som din arbejdsgiver kan indkalde dig til med kort varsel. Her skal I snakke om, hvilke muligheder du har for at arbejde på trods af din sygdom. Formålet kan blandt andet være at finde andre funktioner, som du godt kan varetage. Mulighedserklæringens anden del skal din læge udfylde på baggrund af en samtale med dig. Lægen kan blandt andet vurdere, om du er klar til at arbejde igen, eller alternativt hvor længe du forventes at være syg. Lægen kan også vurdere, om du er klar til kun at være delvist sygmeldt.
Spørg om hjælp
Det kan være en god idé at bede om hjælp, hvis du føler dig utryg i forløbet. Du bør derfor overveje at kontakte din arbejdsmiljørepræsentant, din tillidsrepræsentant eller din lokale fagforeningsafdeling.
Læs mere om regler og rettigheder under sygefravær på Sygeguide.dk.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.