Hvert år må næsten en million danske biler på værksted, og hos Gjensidige har det seneste år givet en stor stigning i både udgifterne til bilreparationer samt antallet af biler, der får skader.
Faktisk er udgifterne steget med hele 35 procent for første halvår af 2022 sammenlignet med samme periode i 2021. I samme periode er antallet af skader steget lidt mindre, nemlig med 26 procent.
- Reparationsudgifterne stiger mere end antallet af skader, og det skyldes flere faktorer. For det første er det blevet dyrere at reparere bilerne, fordi de er blevet mere avancerede.
- Derudover ser vi en generel stigning i udgiften til reservedele. Endelig vi oplever også, at for eksempel mange danskeres uopmærksomhed i trafikken er med til at øge risikoen for skader, for eksempel parkeringsskader, og det er en kedelig tendens, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.
Store stigninger
I forsikringsbranchen som helhed har der gennem de seneste ti år også været store stigninger i antallet af skader på køretøjer.
Siden 2011 er antallet af skader på bil steget med hele 42 procent fra 588.541 i 2011 til 834.701 i 2021.
I samme periode er der ligeledes sket en stor stigning i det samlede antal kilometer, vi danskere tilbagelægger i bil. I 2010 kørte hver dansker i snit 6.000 kilometer årlig, mens vi i 2020 kørte 7.400 kilometer år årligt. Altså en stigning på næsten 25 procent.
- Trafiksikkerheden har gennemgået nogle meget positive udviklinger de sidste årtier, så selv om vi må konstatere, at antal skader stiger endnu mere end den potentielle skade-eksponering på vejene, så er det generelt gode nyheder, at trafikken bliver mere sikker.
- Derfor ærgrer det mig, at antallet af bilskader ikke følger den positive udvikling, men ligefrem bliver flere og flere, siger Henrik Sagild.