Administration 

S-profil: Genopliv hjemmeserviceordningen

- Alt for mange børnefamilier oplever en presset hverdag, og vi lader dem i stikken, hvis vi ikke kommer med et tilbud, der kan hjælpe dem til at få familie- og arbejdsliv til at hænge bedre sammen, siger Jeppe Bruus.

Hjemmeservice skal være et tilbud til både travle børnefamilier og pensionister, mener Jeppe Bruus fra Socialdemokraterne. Men Venstre vil ikke støtte hjemmeservice og håber i stedet, at S kommer til fornuft og genindfører håndværkerfradraget. Ekspert kalder begge ordninger for socialt skævvridende.

Hårdtarbejdende børnefamilier skal have mulighed for at købe billig rengøring og vinduespudsning, så hverdagen hænger bedre sammen. Og pensionister uden kræfter til at støvsuge og slå græsplænen, skal også kunne købe sig til billigere hjælp end de kan i dag.

LÆS OGSÅ: Det er søgt: Støjberg langer ud efter S-forslag

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Jeppe Bruus foreslår nu, at Danmark igen indfører en hjemmeserviceordning, der giver danskerne mulighed for at hyre rengøringshjælp eller havefolk med statstilskud.

LÆS OGSÅ: Johanne Schmidt: Forældre er ved at falde om af stress

- Alt for mange børnefamilier oplever en presset hverdag, og vi lader dem i stikken, hvis vi ikke kommer med et tilbud, der kan hjælpe dem til at få familie- og arbejdsliv til at hænge bedre sammen. Mange ældre mennesker kan også godt bruge ekstra hjælp derhjemme, og derfor ser jeg meget gerne, at vi får en ny hjemmeserviceordning i Danmark, siger Jeppe Bruus.

LÆS OGSÅ: Far til fem: Masser af tid til både arbejde og familieliv

Udover at hjælpe trængte børnefamilier og pensionister mener Jeppe Bruus også, at en hjemmeserviceordning vil skabe tusindvis af nye job til ufaglærte eller kortuddannede, der ellers har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Tror på tusindvis af nye servicejob

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at vi ville få flere arbejdsløse og flere indvandrere i beskæftigelse, hvis vi fik en hjemmeserviceordning. Hvis folk kan få tilskud til praktisk hjælp derhjemme, vil der blive oprettet tusindvis af nye servicejob, fastslår han.

LÆS OGSÅ: Vild familiestrategi: Sådan klarer far til fem hverdagen

Derudover peger Jeppe Bruus på, at en hjemmeserviceordning vil begrænse omfanget af sort arbejde, fordi rengøringshjælpen skal registreres for, at kunden kan få tilskud. Dermed stiger skatteindtægterne også.

- Både samfundsøkonomisk og velfærdspolitisk er det fornuftigt at indføre en hjemmeserviceordning, og jeg ser meget gerne, at vi får en politisk debat om fordelene ved hjemmeservice, siger Jeppe Bruus.

I en ny undersøgelse, som Ugebrevet A4 netop har gennemført, erklærer hver tredje danske forælder, at de har svært ved at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen. Og fire ud af ti børnefamilier efterlyser mulighed for billigere hjælp til husarbejde og rengøring, påpeger han.

Det var også de stressede børnefamilier og pensionisters råb om hjælp, der fik daværende CD-leder Mimi Jakobsen til at indføre hjemmeserviceordningen tilbage i 1994.

LÆS OGSÅ: Til børnefamilier: “Så klem dog ballerne sammen”

Ordningen var Mimi Jakobsens hjertebarn i en årrække og blev løbende revideret og indskrænket indtil den endelig blev lagt i graven. Men op til folketingsvalget i 2011 fik den nyt liv, da S og SF i deres såkaldte 2020-plan lagde op til at udbrede hjemmeserviceordningen.

Dansk Erhverv jubler

I Dansk Erhverv glæder analysechef Geert Laier Christensen sig over forslaget om en hjemmeserviceordning.

- Vi mener, at det vil være positivt for dansk økonomi og skabe nogle arbejdspladser, og det vil gøre det muligt for den højproduktive arbejdskraft at ligge flere timer på arbejdsmarkedet. Det er godt, hvis vi nu får en debat om alle gevinsterne ved hjemmeservice, og Dansk Erhverv vil hilse det velkomment, hvis man kan skabe et politisk flertal for det, fastslår han.

LÆS OGSÅ: ”Forestil dig en arbejdsuge på 21 timer…”

I Sverige har man haft en hjemmeserviceordning i de sidste otte år. Ordningen har skabt et stort marked for private serviceydelser og 17.000 svenske job, der ifølge Geert Laier Christensen i stort omfang varetages af folk, der kommer fra arbejdsløshed eller er ufaglærte og kortuddannede.

Hvis Danmark kopierer den svenske model for hjemmeservice, vil den ifølge Dansk Erhvervs analyse mindske det sorte arbejde, skabe 10.000 nye job i løbet af få år, forbedre integrationen og give kvinder bedre karrieremuligheder.

Hvis bare halvdelen af de nye servicejob besættes af ledige, vil ordningen allerede efter et år give overskud til statskassen i omegnen af 50 millioner kroner, viser analysen fra Dansk Erhverv.

LÆS OGSÅ: Chefer: Familievenlig? Nej, ikke her

Det får Jeppe Bruus til at opfordre til, at man i alle politiske partier ser fordomsfrit på hjemmeserviceordningen. Socialdemokraterne har ellers netop vendt tommelfingeren nedad til den såkaldte boligjob-ordning, der giver et skattefradrag på op til 15.000 kroner årligt for en bred vifte af håndværkerregninger.

Selvom SR-regeringen afskaffede håndværkerfradraget ved årsskiftet, bliver det en varm kartoffel i den kommende valgkamp. Venstre ønsker nemlig at genoplive boligjob-ordningen med tilbagevirkende kraft, hvis de vinder valget og får regeringsmagten.

Skæv social profil

Arbejdsmarkeds- og velfærdsforsker på Roskilde Universitet, professor Bent Greve, giver Jeppe Bruus ret i, at en hjemmeserviceordning formentlig vil begrænse brugen af sort arbejde ganske betragteligt. Men Bent Greve vurderer, at hjemmeserviceordningen ligesom boligjob-ordningen vender den tunge ende nedad og har en skæv social profil.

Professoren pointerer, at det bliver velbjærgede børnefamilier fra Hørsholm, der bruger hjemmeservicen, mens lavindkomstfamilier på Vestegnen springer over.

- Der er ingen tvivl om, at det vil være folk med pæne indkomster og høje uddannelser, der har råd til hjemmeservice. Og der vil være et enormt dødvægtstab, for meget af det her bliver jo gjort alligevel. Nogle vil sætte deres serviceforbrug op, men jeg er ikke sikker på, at det nødvendigvis skaber så mange nye job, siger Bent Greve.

Han tror heller ikke på, at Dansk Erhvervs beregninger om flere tusinde nye servicejob holder vand.

- Hjemmeserviceordningen er overvurderet. Fra staten betaler man penge til en skæv økonomisk fordeling, ligesom beskæftigelsen i form af nye arbejdspladser er minimal, siger han.

Robotstøvsugere frem for tilskud

Bent Greve mener, at man fra politisk side skal tænke sig om en ekstra gang, hvis man indfører den.

- Det er svært at afskaffe ordningen igen, fordi det er de velformulerede, som kommer til at bruge den. Og så man heller ikke glemme, at der teknologisk sker rigtig meget, og vil folk ikke hellere købe en robotstøvsuger eller andre nye opfindelser til at hjælpe dem end at søge tilskud til en rengøringshjælp, siger han.

Sådan fungerer hjemmeservice og håndværkerfradrag

Hjemmeserviceordningen blev sat i værk i 1994 af CD-leder Mimi Jakobsen og statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Ordningen fungerede i ti år, men blev løbende revideret. Efter 2003 var det udelukkende pensionister, der kunne bruge hjemmeservice.

I Sverige har man en hjemmeserviceordning, der har skabt mere end 17.000 job.

Hvis Danmark kopierer den svenske model for hjemmeservice, vil det kunne mindske sort arbejde, skabe 10.000 nye job inden for seks år, forbedre integrationen og hjælpe pressede børnefamilier og pensionister med praktisk hjælp.

Boligjob-ordningen udløb 31. december 2014. Ordningen gav et fradrag på op til 15.000 kroner om året til håndværkerudgifter. Fradraget blev kun givet for arbejdsløn og skulle indberettes til SKAT en gang årligt.

Det anslås, at ordningen er blevet brugt af en halv million danskere, og har skaffet 5.000 håndværkere arbejde.

Venstre ønsker sammen med de andre borgerlige partier at genindføre håndværkerfradraget med tilbagevirkende kraft fra 1. janaur 2015.

SR-regeringen vil ikke genindføre boligjob-ordningen, som de mener koster mere end 1 milliard kkroner årligt.

Kilder: Dansk Erhverv og diverse medier.

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles