Selvom der kun er to uger til jul, er det ikke julestemning, der fylder det lille hjem i Næstved, hvor Heidi bor sammen med sin otteårige søn.
Mens de fleste danskere bruger flere penge på mad i december kan hun se hele familiens madbudget blive tryllet væk. De bliver nemlig ramt af regeringens kontanthjælpsloft, og kan se frem til at miste cirka 2.700 kroner om måneden fra oktober næste år.
- Det er skræmmende. Vi har ikke råd til at blive boende, så vi risikerer at stå på gaden, siger Heidi. Hun foretrækker ikke at stå frem med sit fulde navn, men Avisen.dk kender hendes identitet.
Netop enlige forældre bliver ramt hårdest af regeringens kontanthjælpsloft, og for mange betyder det, at de vil miste tusindvis af kroner og kan blive tvunget til at gå fra deres hjem, viser beregninger foretaget af BL - Danmarks Almene Boliger.
Syg på kontanthjælp i ti år
Flere risikerer at ende på gaden, advarer organisationen. Heidi frygter, at hende og sønnen bliver iblandt dem.
Den 50-årige enlige mor er butiksuddannet og har tidligere arbejder som blandt andet massør og pædagogmedhjælper, men for ti år siden satte et piskesmæld en stopper for arbejdslivet, og i dag lever hun med smerter og gigt flere steder i kroppen.
Hun har været gennem flere arbejdsprøvninger og vil gerne have et fleksjob, men efter ti år på kontanthjælp er hendes sag stadig ikke afklaret.
- Politikerne siger, at vi bare skal finde et job, men vi er jo mange på kontanthjælp, som er syge, og vi har jo ikke mulighed for selv at ændre på vores situation, siger Heidi.
Genbrugstøj og fravalgt forsikringer
På grund af smerterne har hun blandt andet en del udgifter til medicin. Derudover tager huslejen på 7.000 kroner en stor del af rådighedsbeløbet.
Boligen flyttede de i, da Heidi stadig var gift, og efter skilsmissen prioriterede hun at blive boende - dels fordi sønnen har det godt i kvarteret, og dels fordi hendes sygdom gør, at hun ikke kan bo for langt fra indkøbsteder og ikke kan gå op af for mange trapper.
- Indtil videre har det lige præcist kunne løbe rundt økonomisk. Jeg har fravalgt nogle forsikringer og vi køber tøj i genbrug, men det går. Jeg har aldrig bedt om noget ekstra fra kommunen, siger Heidi.
Hvor er de billige lejligheder?
Men når kontanthjælpsloftet træder i kraft, vil hun ikke have råd til at blive boende.
Derfor er hun begyndt at kigge efter en billigere bolig - men selvom Næstved ikke ligefrem er København, er det næsten umuligt at finde noget til en husleje på maks 4.000 kroner, hvor man kan bo med et barn og hvor der ikke er flere års ventetid.
- Derudover har jeg jo tre måneders opsigelse på min nuværende bolig, og jeg kan heller ikke låne i banken til indskud. Jeg kan slet ikke overskue det, siger Heidi.
Hun kan ikke se, hvordan alle de familier på kontanthjælp og starthjælp, som bliver ramt, skal kunne finde billige boliger, når der er så få som er til at betale - og kan også godt forstå, at kommunen ikke kan genhuse dem alle sammen.
"Mor, når vi står på gaden..."
Udover frygten for at ende på gaden er Heidi mest bekymret for, om hun fremover vil få råd til sin medicin. Og så er hun selvfølgelig bange for, hvordan hele situationen vil påvirke sønnen.
- Selvom vi har få penge, har jeg altid prioriteret, at hans hverdag fungerer, og han ligger faktisk helt i top i klassen. Men jeg kan godt se, at det bliver et fattigt liv for ham fremover, hvor vi ikke har råd til, at han deltager i noget som helst. Og han kan godt mærke, at jeg er stresset og bekymret over hele situationen, og det er begyndt at påvirke ham, fortæller Heidi.
- Jeg forsøger jo at opretholde julehyggen midt i alt det her, så vi sad med stearinlys og et tæppe og så julekalender. Og pludselig siger han: "Mor, når vi står på gaden, så skal jeg altså have mit tæppe med." Så viser det sig, at han var kommet til at overhøre en telefonsamtale jeg har haft med en om situationen, selvom jeg har forsøgt at beskytte ham ved ikke at fortælle ham det hele, siger Heidi, der efterfølgende har været nødt til også at informere drengens skole.
Håber på et mirakel
Kontanthjælpsloftet træder i kræft i oktober 2016, og indtil da må Heidi krydse fingre for, at hun enten finder en billigere lejlighed - eller endnu bedre, at hun bliver afklaret til pension eller fleksjob, så hun ikke længere sidder fast i systemet.
- Lige nu kan jeg slet ikke se, hvordan det skal gå. Jeg håber bare på et mirakel, siger hun.