S: Fortsatte besparelser på uddannelser rammer provinsen

S: Regeringen forstætter besparelser på uddannelser (Foto: Henning Bagger/arkiv/Ritzau Scanpix)

Det er letkøbt, når finansministeren først vil stoppe sparekrav til uddannelser i 2022, siger S.

De næste tre år kommer uddannelser i Danmark fortsat til at skulle spare. Det ændrer finansminister Kristian Jensens (V) melding onsdag aften om det omstridte omprioriteringsbidrag ikke på.

Det siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

Han mener, at finansministeren oversælger budskabet om, at det årlige sparekrav på undervisning, uddannelse og kultur bliver sløjfet. Det sker nemlig først fra 2022:

- Det er letkøbt, når regeringen varsler, at man først vil stoppe omprioriteringsbidraget i 2022. Der kan nå at ske meget med økonomien inden da. Og uanset hvad skal uddannelserne spare de næste tre år, siger Benny Engelbrecht.

Han mener, at regeringens beslutning om at vente til 2022 især vil gå ud over uddannelser i provinsen.

- Den del af uddannelsessektoren, som ligger længst væk fra de store byer, vil blive ramt hårdest. Det skyldes, at det er i provinsen, at de mindste uddannelser ligger, og de mindre institutioner mærker besparelserne mest, siger Benny Engelbrecht.

- Omprioriteringsbidraget fortsætter tre år endnu, og det vil være med til at skævvride Danmark. Vi skal uddanne vores unge på gode institutioner i hele landet. Ikke kun i de store byer, siger han.

Finansminister Kristian Jensen begrunder årstallet 2022 med, at det økonomiske råderum er mindre i de kommende år. Derfor kan pengene ikke føres tilbage allerede næste år.

Den forklaring giver Benny Engelbrecht ikke meget for:

- I de forgangne tre år med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for bordenden er der sket en udhuling af velfærden, fordi regeringen har valgt at prioritere pengene til skattelettelser.

- Hvis finansministeren synes, det er svært, at få enderne til at mødes, så skulle regeringen lade være med at give skattelettelser, siger Benny Engelbrecht.

Han fastslår samtidig, at hvis Socialdemokratiet vinder regeringsmagten ved det kommende folketingsvalg, så vil partiet forsøge at samle flertal for at få pengene ført til tilbage til uddannelserne før 2022.

Direktøren i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), Lars Andersen, kritiserer også regeringen for at vente til 2022 med at føre pengene tilbage til uddannelserne:

- Det betyder, at uddannelserne har været udsat for store besparelser i alle år, lige siden Lars Løkke Rasmussen kom til i 2015. Før besparelserne stopper, har der været sparerunder i hele syv år og en besparelse på mere end fire milliarder kroner i forhold til 2015.

- Vi står med et arbejdsmarked, hvor vi i dag og i fremtiden kommer til at mangle uddannet arbejdskraft. Derfor bør regeringen allerede med dette års finanslov skifte spor og droppe besparelserne. Besparelser på uddannelse er utroligt kortsigtet, siger Lars Andersen.

/ritzau/