Det er unødvendigt, uretfærdigt og rammer de forkerte.
Et forslag fra regeringen om at indføre et krav om, at man skal have opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år for at kunne få dagpenge, har fået hård kritik, forud for at det tirsdag for første gang skal behandles af Folketinget.
Men trods kritikken udelukker Socialdemokratiet ikke at stemme for forslaget, som regeringen på forhånd er enig med Dansk Folkeparti om. S vil i første omgang forsøge at få opholdskravet blødt op.
- Med det velfærdssystem og de ydelser vi har herhjemme, synes jeg, at det er fint, at man skal optjene til det, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S).
- Det, der bare er galt her, er at det rammer almindelige danskere, der rent faktisk har optjent til det.
Kritikken går blandt andet på, at danskere, der i årevis har betalt til deres a-kasse, kan miste dagpengeretten fra januar. Det kan de, hvis de inden for de seneste år har boet en vis periode uden for EU.
Opholdskravet skal nemlig være opfyldt, når man søger om dagpenge, og dermed kommer det til at virke med tilbagevirkende kraft, lyder kritikken.
Socialdemokratiet foreslår at ændre forslaget, så kravet for at kunne få dagpenge skal være ophold i syv ud af de seneste 12 år. Alternativt syv ud af ti år.
- Det vil gøre, at du som dansker ikke kun skal være ude ét år, før du mister dagpengeretten. Du vil kunne være ude tre eller fem år og stadig få dagpenge, når du kommer hjem, forklarer Leif Lahn.
Leif Lahn Jensen håber, at regeringen og DF vil gå med til de socialdemokratiske ændringer.
Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, er da også villig til at lade sig overbevise om en anden løsning.
- Kommer der gode forslag, der kan forbedre det her, så lytter vi selvfølgelig. Men udgangspunktet er, at vi har en aftale med regeringen, som vi står ved. Den bryder vi ikke, siger han.
Han understreger, at forslaget allerede har taget højde for, at danskere, der er udsendt af deres arbejdsgiver, ikke bliver straffet for det i dagpengesammenhæng.
Omvendt skal reglerne heller ikke være en fribillet til at blive for længe væk hjemmefra.
- Meningen er, at de dygtigste skal blive i Danmark og arbejde her, men også skal have muligheden for at rejse ud i en kortere periode, siger Bent Bøgsted.
Opholdskravet skal indfases gradvist over de kommende år, lyder forslaget fra regeringen.
Beskæftigelsesministeriet skønner, at 4500 ledige årligt skønnes at blive berørt af opholdskravet, når det er fuldt indfaset.
/ritzau/