Først røvet, så fyret. Det er virkeligheden for ansatte i et af landets største pengetransportfirmaer
Dansk Værdihåndtering er eksperter i at passe på andre folks penge. Men når det gælder beskyttelsen af egne medarbejdere, ringer alarmklokkerne.
En rækker eksempler viser, at ansatte, der går psykisk ned efter et røveri mod én af Dansk Værdihåndterings pengetransporter, ender med en fyreseddel.
Alene i år og sidste år har Vagt og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening rejst 21 sager mod Dansk Værdihåndtering, der er resulteret i ca. 1,2 millioner kroner i erstatning.
Derudover har Arbejdstilsynet for nyligt kritiseret Dansk Værdihåndtering A/S for virksomhedens håndtering af det psykiske arbejdsmiljø og vold og traumatiske hændelser.
”Sagerne drejer sig typisk om medarbejdere, der er gået ned med flaget efter voldsomme og brutale røverier. Så snart de begynder at melde sig syge, modtager de en fyreseddel. Mønsteret er tydeligt. Vores arkiver viser, at virksomheden suverænt tegner sig for flest sygemeldinger og efterfølgende personafskedigelsessager i branchen," siger miljøsekretær Poul Alexandersen fra Vagt og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening, der efterlyser støtteordninger og tilbud om psykologhjælp.
Dybe depressioner
Dansk Værdihåndtering transporterer millionsummer for detailhandel og banker i hele landet.
Det er velkendt i det kriminelle miljø, hvorfor virksomhedens værditransportchauffører jævnligt bliver ramt af væbnede røverier.
En dansk undersøgelse af 65 butiksansatte, der havde været udsat for et væbnet røveri viser, at 30 procent af dem fik posttraumatisk stress. Yderligere 32 procent blev karakteriseret som behandlingskrævende.
"I banksektoren er det fast procedure, at medarbejderne tilbydes psykologhjælp inden for få timer. Har man brug for længerevarende behandling betaler bankerne den også. Viser det sig senere, at knækket er så alvorligt, at medarbejderen ikke føler sig i stand til at sidde ved kassen, forsøger bankerne at finde andet arbejde i organisationen til ofret. Alternativt skånejob," siger psykologiprofessor Ask Elklit fra Syddansk Universitet, der har gennemført undersøgelsen.
Fysiske arbejdsskader
Foruden fyresedlerne til røveriramte medarbejdere, anklager Vagt og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening desuden Dansk Værdihåndtering for indirekte at presse de ansatte til at køre for hurtigt og bryde køre- hviletidstidsbestemmelserne.
Samt tvinge medarbejderne til sundhedsskadelige løft, skub og træk af de tunge sække med mønter, der slæbes op og ned af trapper.
”Vi har gentagne gange bedt virksomheden om at indføre et vægtloft på sækkene, men det er ikke sket. Sandsynligvis fordi det vil betyde, at pengetransporterne vil tage længere tid og dermed blive mindre profitable," vurderer fagforeningens miljøsekretær Poul Alexandersen:
”Dansk Værdihåndtering ejer ganske enkelt intet socialt ansvar. Det handler udelukkende om cool cash.”
Vil afvikle natkørsel
Avisen.dk har flere gange kontaktet Dansk Værdihåndtering A/S for at spørge til fyringerne samt de øvrige problemerne i arbejdsmiljøet.
I en email svarer virksomhedens sikkerhedschef Thomas Gjørup:
”Med baggrund i dine oplysninger må Dansk værdihåndtering konkludere, at disse stammer fra en verserende arbejdsretlig sag. Vi kan derfor ikke på nuværende tidspunkt kommentere yderligere på dine spørgsmål. Dog vil vi gerne henlede din opmærksomhed på, at Dansk Værdihåndtering de seneste to år har moderniseret store dele af virksomheden. Ydermere skal nævnes, at vi for vores ansattes skyld er i gang med at afvikle al natkørsel.”
Vagt og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening er på vej med endnu en større erstatningssag mod Dansk Værdihåndtering. Denne gang på vegne af den 40-årige værditransportchauffør Henrik Christensen.
LÆS: Røvet og fyret

Dansk Værdihåndtering A/S med hovedkvarter i Brøndby beskæftiger 250 personer. I 2008 blev Dansk Værdihåndtering ramt af et af Danmarkshistoriens største røverier. Bevæbnede gerningsmænd røvede 60 millioner kroner.