Der kommer flere og flere medarbejdere i danske produktionsvirksomheder, der ikke skal have løn.
Ifølge Ugebrevet A4, er antallet af industrirobotter i Danmark tredoblet i løbet af de seneste tre år.
Og den udvikling kan faktisk være med til at stoppe danske industriarbejdspladser med at forsvinde ud af landet, forklarer økonomisk konsulent i Dansk Industri, Maria Hove, til Newspaq.
- De er i øjeblikket meget dyrt for danske virksomheder at holde produktionen i landet. Hvis der kan tilføres en række robotter, der kan gøre det smartere og lettere, så vil det i højere grad kunne betale sig at holde produktionen i Danmark, siger hun.
I følge Maria Hove kan det måske ikke stoppe udviklingen fuldstændigt, men i hvert fald bremse den, da danske produktionsvirksomheder bliver bedre og mere effektive.
Robotternes indtog er dog ikke helt uden omkostninger.
"På den korte bane vil robotterne nok overtage nogle arbejdspladser fra medarbejdere, siger hun og fortsætter:
- Men vi skal huske på, at vi skal kigge fremad og udvikle dansk produktion på lang sigt og i den proces vil robotterne kunne styrke de danske arbejdspladser, siger hun.
Bjarke Nielsen er sekretariatsleder i innovationsnetværket RoboCluster, der samarbejder med Danmarks Tekniske Universitet og Teknologisk Institut. Og han er enig med DI.
Han fortæller at prisen for en industrirobot er faldet fra en million kroner til omkring 250.000 kroner på fem år. Og det tilskynder processen.
- En robot koster det samme i Kina som i Danmark. Og på et tidspunkt bliver det ligegyldigt, hvor produktionen ligger. Jeg er sikker på, at hele debatten om outsourcing vil blive stækket voldsomt i de kommende år. Og om tyve år vil al produktion groft sagt blive varetaget automatisk, siger han til Ugebrevet A4.