Danmark bør gå med i den finansskat, der indføres af 11 EU-lande som Frankrig og Tyskland. Finansskatten kan tøjle den finanssektor, som har et medansvar for finanskrisen.
Det siger De Radikales Jørgen Estrup, som var gruppeformand under 90'ernes SR-regeringer. Han støtter daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), som i Politiken kritiserer regeringen for at afvise finansskatten.
- Jeg har en stor forståelse for Nyrups holdning. Jeg har været overrasket over, at man har været så bange for at engagere sig i spørgsmålet i EU. Når 11 EU-lande går med, heriblandt de allervigtigste, er det svært for Danmark ikke at være med, siger Jørgen Estrup
Bag finansskatten står blandt andre Tyskland og Frankrig. Det afgørende for ham er ikke, at finansskatten kunne give den danske statskasse godt syv milliarder kroner årligt.
- Det er i højere grad en vigtig reform af finanssektoren. Der er kommet for lang afstand mellem finansielle transaktioner og dér, hvor produktionen sker. Det er helt afgørende for, at vi ikke får kriser, som dén vi har haft, siger Jørgen Estrup.
Ritzau har lørdag forgæves søgt en kommentar fra De Radikales leder, økonomiminister Margrethe Vestager, og gruppeformanden Sofie Carsten Nielsen samt finansminister Bjarne Corydon (S).
Efter flere kritiske røster i hovedbestyrelsen har De Radikale sat punktum for debatten. I regeringsgrundlaget støtter man kun en global finansskat, ikke en aftale i EU. Vestager har advaret om, at det kan koste danske job.
- Jeg respekterer frygten for, at det kan koste vækst og arbejdspladser. Men skal ikke sige nej på forhånd, når så mange lande er for. Så skulle man holde sig meget tæt på beslutningsprocessen, siger Jørgen Estrup.
/ritzau/