Pynt og lys haven op i den mørke tid

Lyskæde ved tag (Foto: Colourbox/Free)

Gør haven til et hyggeligt lyspunkt i de mørke måneder med et par tip fra to haveeksperter.

Når de mørke måneder melder deres ankomst, bliver haven let til et stort, sort hul uden for vinduerne.

Men sådan behøver det ikke at være. Det gælder bare om at prioritere nogle steder i haven, hvor man kan lave små opstillinger, og steder, man kan sætte spot på med lys.

På den måde bliver haven noget rart at se ud på - og den bliver knyttet tættere til indelivet.

Det fortæller Dorthe Kvist, som er havedesigner hos Melt Designstudio og forfatter til en række bøger om haveindretning.

Dorthe Kvist sætter selv lys op omkring november og lader det sidde til februar.

- Det giver et helt andet perspektiv på haverummet, når det bliver mørkt. Man får mere dybde, forklarer hun.

- Man kan starte med indgangen og gøre den hyggelig med lyskæder. Har man en lille trappe op til hoveddøren, kan man vikle en granguirlande omkring gelænderet. Man kan også lave et stilleben af krukker med små grantræer, buksbomkugler og stedsegrønt, foreslår hun.

Derudover kan man have lyskæder rundt om et træ eller langs kanten af drivhuset.

Hvis man har nogle havemøbler, der kan tåle at stå ude hen over vinteren, kan man lave et lille arrangement i haven. Det skaber nemlig også en hyggelig stemning.

- Det kan være to stole, et bord, en krukke med nogle grene i og et fad med mos og bær fra haven. Så ser det meget indbydende ud, siger Dorthe Kvist.

Man kan også lægge en lyskæde på havebordet ved en opstilling, foreslår hun.

De senere år har det været meget moderne med lyskæder med store klare pærer, og dem mener Dorthe Kvist sagtens, man kan holde fast i. Det kan også være små lyskæder.

Den letteste måde at skabe et hyggeligt lys, der ikke støjer for meget, er at vælge pærer med et varmt lys, anbefaler hun.

Jesper Corfitzen er haveekspert hos boligejernes videncenter Bolius, og han mener også, at man skal prioritere at lyse dele af haven op.

Og det gælder altså også efter jul, hvor mange piller julelysene ned - men dagene stadig er korte og mørke.

- Januar og februar er næsten sværere at komme igennem, for der er ikke noget pynt tilbage, og julebelysningen bliver pillet ned, siger han.

Han foreslår, at man har en permanent belysning med lamper, lanterner og lyskæder i haven i de mørke måneder, og så kan man supplere eller rykke rundt på den til jul og nytår.

For at give et roligt udtryk gælder det om at prioritere nogle bestemte steder i uderummet. For eksempel hvis huset har et udhæng, man kan lyse op.

- Man kan også iscenesætte havens beplantninger med enten varmt gult lyst eller farver ved højtider, siger Jesper Carl Corfitzen.

Han foreslår at bruge belysningen til at fremhæve alt fra en flot busk eller et fuglebad til et spejlbassin.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/