Gigantisk offentligt projekt sejler: "Det er rigtig mange penge"

- Det er rigtig mange penge, men vi er nødt til at deale med det, siger John Schmidt Andersen, borgmester i Frederikssund (V). (Foto: Pressefoto: Frederikssund Kommune)

En opførelse af en helt ny by ved Frederikssund forløber ikke, som det skal, og det koster kommunen dyrt.

Det kan meget vel ende med at blive en sparejul i Frederikssund i år. Kommunalpolitikerne bliver nemlig onsdag aften præsenteret for et større sparekatalog efter, at det står klart, at der mangler 163 millioner kroner i kassen, skriver DR København.

Pengene skulle være hentet som indtægter fra salg af byggeretter i kommunens nye bydel Vinge, der er under opførsel og på sigt skal huse 20.000 nye borgere. Problemet er bare, at kommunen har budgetteret med indtægterne i 2017 og dermed i realiteten allerede brugt pengene, før de lå i kassen.

Kommunens pengekasse er derfor så presset, at administrationen nu har udarbejdet et sparekatalog, så politikerne kan forsøge at finde det trecifrede millionbeløb, fortæller Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen (V).

- Det er rigtig mange penge, men vi er nødt til at deale med det, og vi har nogle redskaber, vi kan rode med, så jeg er meget betrygget ved det, men det er da ikke fordi, at det er en ønskesituation, siger John Schmidt Andersen til DR København.

Ualmindeligt

Det er langt fra normalt, at en kommune ved udgangen af et budgetår konstaterer, at der mangler 163 millioner i kassen, vurderer professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve.

- Det er et ualmindeligt stort fejlskøn at have på et område, hvor man trods alt burde have en vis forventning og viden om, hvor mange byggeretter man rent faktisk kan sælge, siger Bent Greve.

Han bakkes op af forskningschef og kommunalforsker ved Danmarks Medie- og journalisthøjskole, Roger Buch.

- Det er sjældent set før, at en kommune så sent på året pludselig opdager, at man mangler så stort et millionbeløb i kassen, siger han til DR København.

- Man kan undre sig over, at man har ladet så stor en del af den kommunale økonomi basere sig på indtægter fra byggeudvikling, som er noget, der altid indeholder store risici, fortsætter Roger Buch.

Ifølge professor ved Roskilde Universitet, Bent Greve, tegner der sig et billede af en kommune, der har påtaget sig forpligtigelser, men ikke har taget højde for de mulige økonomiske konsekvenser.

-Det er ikke nemt at finde de her penge, og det kan ikke undgå at betyde klare serviceforringelser for borgerne i kommunen, at man skal finde så stor en besparelse i løbet af så kort tid, vurderer Bent Greve.

- Man får ikke tid til at gennemarbejde det og tænke sig grundigt om, og finde ud af hvor de mest optimale måder at ændre tingene på er, siger Bent Greve til DR København.

Stort fremkridt

Det er mindre end et halvt år siden, at Frederikssund Kommune sammen med AP Pension og entreprenørvirksomheden MT Højgaard ved et stort anlagt arrangement afslørede en aftale, der skulle tilføre udviklingen af Vinge Centrum omkring en milliard kroner.

- Det er et kæmpestort skridt fremad for den vision Frederikssund kommunes byråd formulerede, da vi godkendte helhedsplanen for etableringen af en ny bæredygtig by, som med årene vil øge kommunens indbyggertal med 20.000, udtalte Frederikssunds borgmester fra Venstre, John Schmidt Andersen i en pressemeddelelse i den forbindelse.

I dag er borgmester John Schmidt Andersen dog noget mere nøgtern i sin vurdering af de skridt Vinge By har taget mod et færdigt projekt.

- At vi har kalkuleret med nogle store indtægter fra salg af byggeretter ude i Vinge Centrum, og den aftale ikke er faldet på plads, er selvfølgelig ærgerligt, når vi står i denne situation. Derfor skal vi selvfølgelig reagere på den nu, siger John Schmidt Andersen.
Vil det sige, at det er penge, I har planlagt at bruge i 2017, som I ikke har fået i kommunekassen?

- Når man laver budgetter, så har man indtægter og udgifter, og ja - der havde vi budgetteret med den indtægt på 163 millioner kroner i 2017, siger John Schmidt Andersen.

Der er ikke lang tid tilbage af 2017. Hvad betyder det her for Frederikssund Kommunes økonomi?

- Det gør jo selvfølgelig, at vi skal lave nogle tiltag, så der kommer balance. Det er klart, at der kommer en ubalance, når der mangler nogle indtægter, og den balance skal vi jo have sikret. Derfor holder vi nu nogle ekstraordinære møder (red. i økonomiudvalg og byrådet), hvor vi får snakket om, hvad vi får gjort for at få bragt balance i økonomien. Og det er uanset, hvilket tempo Vinge udvikles i, siger borgmesteren til DR København.

Det lyder som besparelser?

- Jeg ved ikke endnu, hvad vi kommer ud med af forslag for at rette op på det her. Det kan være besparelser, men vi ejer jo sikkert også noget, som vi kan realisere. Der er flere forskellige håndtag man kan trække i, når man kommer i sådan en situation, siger John Schmidt Andersen.

Der blev underskrevet en kontrakt i sommer, hvor I fortalte, at nu kom der penge fra AP Pension og MT Højgaard skulle stå for byggeriet, hvorfor er pengene så ikke kommet?

- Det var jo i virkeligheden det, der blev skrevet under på, men aftalen var ikke endelig, og derfor kalder man det en konsolideringsfase, der hvor vi er nu. Og den trådte vi så ind i efter, vi havde underskrevet aftalen, og det er den fase, vi stadig er i, og jeg ved ikke... aftalen er bare ikke færdig og pengene er ikke kommet, og derfor er vi nødt til at agere på det, og mere kan jeg faktisk ikke sige mere om det, for jeg ved rent faktisk ikke så meget mere om det, forklarer John Schmidt Andersen til DR København.

Rådgivere sagde at den var god nok

Men hvordan kan det være, at I har budgetteret med nogle penge fra en aftale, som I rent faktisk ikke har haft?

- Det er vel fordi, at de rådgivere vi har haft, og det team vi har haft omkring os, har været så overbeviste om, at den var hjemme - home safe - så vi kunne godt regne med, at det ikke ville tage så lang tid at forhandle det på plads, siger borgmesteren.

Både professor ved RUC, Bent Greve og forskningschef ved medie- og journalisthøjskolen, Roger Buch, siger, at hvis man sidder med et budget, hvor der er så stor forskel på de forventede indtægter, og det man rent faktisk har fået, når man så tæt på et budgetårs afslutning, så ser det ud som, at man ikke rigtig har styr på økonomien i kommunen. Har I styr på det?

- Økonomien har vi styr på. Grundlæggende er Frederikssund en sund og godt drevet kommune. At vi så har kalkuleret med nogle store indtægter fra salg af byggeretter i Vinge Centrum, og den aftale ikke er faldet på plads. Det er selvfølgelig ærgerligt at stå i den situation, og det er derfor, at vi skal have styr på den, siger borgmesteren.

I melder ud i juni, at I har en aftale, og den har I så ikke alligevel, og den bliver stadig forhandlet. Forsinker det projektet eller har i hele tiden været planen, at den havde flydende deadline?

- Den har haft noget flydende deadline. Det kan vi jo ikke komme udenom. Vi har aldrig ligesom fået sat os ned og sagt, at den skal være færdig på det her tidspunkt. Det havde jeg da håbet på, at den havde været , og det er der sikkert også mange andre, der havde håbet på.

Men forsinker det færdiggørelsen af Vinge Centrum?

- Det ved jeg faktisk ikke, men der kører gravemaskiner derude nu, så de er jo i gang, siger John Schmidt Andersen til DR København.

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Et blåt blink på en brandbil
Krimi

Ung knallertkører

dræbt

Stakkevis af indbundne bøger
Bøger

Sjældne bøger stjålet:

Fundet under gulv i

Rumænien

Kristian Thulesen Dahl med Morten Messeschmidt i baggrunden
Nyheder

Kupplaner i

Dansk Folkeparti

Dykker i vandet med vrag i baggrunden.
Nyheder

Vildt fund ved Lalandia

Mette Frederiksen portræt på pressemøde
Corona

Overblik: Her er de

nye restriktioner

Søren Krag Andersen jubler over sejr
Sport

Søren Kragh tager sin anden etapesejr i Touren

Jacob Ellemann taler til Venstres landsmøde
Nyheder

Flere partier aflyser landsmøde

Hans Kristian Skibby på talerstolen i Folketinget
Krimi

Folketingsmedlem

slået med knytnæve

Grædende pige på seng
Krimi

Far fængslet:

Forgreb sig på

mindreårig datter

Kø til test for corona
Corona

Ny rekord:

454 smittede det

seneste døgn

den norske millardær Tom Hagens hus i Lørenskog ved Oslo
Krimi

Nu kan Tom Hagen
flytte hjem

Prins Joachim ankommer til første arbejdsdag som forsvarsattaché i Paris
Kongelige

Prins Joachim på

første arbejdsdag:

Jeg har det godt

En scene fra filmen Forrest Gump med Tom Hanks i hovedrollen
Film og TV

Forrest Gumps "far"

er død

Københavns Byret i København
Krimi

Buschauffør kørte

30 millioner kroner

til Makedonien

Busstationen i Svendborg
Krimi

Mand død efter

ulykke på busterminal

kaffekop med kaffe på underkop med teske
Mad og drikke

Salget boomer: Spar

tusindvis af kroner

på ny kaffemaskine

Statsminister Mette Frederiksen gestikuler fra talerstol
Corona

Indkalder til nyt

pressemøde om corona

Sygeplejerske forbereder en vaccination
Corona

Hver femte er i tvivl:

Så mange danskere

vil lade sig vaccinere

En betuttet Jeppe Kofod foran en mikrofon
Nyheder

Jeppe Kofod:

UNDSKYLD

iset bilrude med påskriften minusgrader
Nyheder

Sæsonens første

nattefrost kickstarter

lun og solrig weekend

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung mand

dræbt på gaden 

Små testglas i en stor bunke
Corona

To millioner danskere

får tilbud om test

for antistoffer

Portrætbillede af Jakob Ellemann-Jensen
Nyheder

Ellemann-Jensen:

- Jeg er øm og lidt groggy

 

Prinsesse Benedikte i pink frakke og hat stiger ud af en Audi A8
Kongelige

Prinsesse Benedikte

knokler mest i

kongehuset

En hest og et grynet videobillede af en person om natten
Krimi

Hest død efter brutal

mishandling

Kasper Dolberg tager sig til næsen på grønsværen
Sport

Dolberg er smittet

med coronavirus

To politibiler holder ude foran en opgang i et mindre socialt boligbyggeri i røde mursten
Krimi

Familietragedie:

Kvinde dræbt i Randers

Den tidligere landsholdsspiller i håndbold Susanne Munk Wilbek med en mikrofon i hånden
Nyheder

Susanne Munk Wilbek

opereret i hjernen 

En uniformsklædt mand snakker med en bilist ved færgelejet i Hirtshals.
Corona

Norge:

Karantænekrav for alle danskere

Tre folk i heldragter håndterer et lig i en ligpose
Corona

Covid-19 ude af

kontrol i Indien

Portræt af tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Nyheder

Redaktør: Claus Hjort

kan stå til fængsel

efter interview

Engelsk ægtepar sidder i sofaen
Helt vildt

Forlod konen og

giftede sig med

svigermor

Prinsesse Marie drikker et glas vand
Kongelige

Prinsesse Marie i

kamp mod madspild 

Person holder en mobiltelefon med lotto-app
Helt vildt

Blev fyret under corona: 
Vandt en million 

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj
Nyheder

Putin-kritiker blev

forgiftet via vandflaske

på hotel

flaske med cannabisolie
Sundhed

Patienter og forskere:

Stop forsøg med

cannabis

USA's præsident Donald Trump peger
Corona

Trump modsiger

sundhedschef: 

- Han var forvirret

gågade med mennesker på gaden og på cafeer
Corona

Nu rykker mundbind

ind på barer og cafeer

Siden på en politibil med påkskriften "POLITI"
Krimi

Skaldet mand uden

fortænder antaster

13-årig pige 

Et iturevet amerikansk flag
Nyheder

Stormen Sally

hærgede USA

Vatpind i mund på patient
Corona

49 fik forkerte svar

på coronatests

Dronning Elizabeth i grøn dragt
Kongelige

Om et år er det slut:

Dronningen afsættes

Skelet af Tyrranosaurus Rex
Dyreliv

Køb din egen dinosaur:     

T-Rex på tilbud

Pernille Vermund portræt
Nyheder

Pernille Vermund:

Ministeren bør gå af

Københavns overborgmester Frank Jensen ved et coronapressemøde i september 2020
Nyheder

Fock efter sexchikane: 

Frank Jensen ikke værdig

som overborgmester

Kaj og Andrea  Hanne Villumsen og Kjeld Nørgaard
Film og TV

Kaj og Andrea vender tilbage

Tre politibetjente på vej ombord på fly
Helt vildt

Fly tvunget til nødlanding:

Kvinde fødte i 10

kilometers højde

3d-model af Corona-virus
Corona

Embedsmand:

Alle i USA kan nok

vaccine inden april

Østre Landsret skilt på murstensvæg
Krimi

Dræbt på grund af et kys:

Her er dommen

Gult coronaskilt på gaden i Malmø
Corona

Svenske coronatal

er nu blandt

Europas laveste

TV-værten petra Nagel og kæresten Asbjørn Munk
Kendte

Populær TV2-vært

i babylykke

Restaurantskibet Grønsund i Københavns Havn ligger på siden efter at have taget vand ind
Nyheder

Færge synker

i Københavns Havn

et nærbillede af en abe - som aben selv har taget med en mobiltelefon
Helt vildt

Monkey Business:

Finder abe-selfies

på sin stjålne telefon

Et billede af Dirch Passers Allé på Frederiksberg
Krimi

14-årig og 16-årig

anholdt for skuddrab 

Den amerikanske præsident Donald Trump
Nyheder

Trump: Vi har

en coronavaccine

inden for fire uger

Kvinder bærer skilt med påskriften ligeløn til demonstration for ligeløn
Nyheder

Mænd får højere

løn end kvinder

i 9 ud af 10 job

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Prins Joachim med militærhue og militærskjorte han smiler
Nyheder

Prins Joachim klar til job

efter blodprop

Nærbillede af Saszeline med udslået mørkt hår og et alvorligt blik
Kendte

Efter corona-kritik

Saszeline fjernet

fra Instagram

en hånd holder et par små nyfødte babyfødder
Nyheder

Hund dræber

nyfødt baby

Nærbillede af tv-værten Peter Ingemann. Han har briller og en mørkeblå hue på. Han kigger direkte og alvorligt ind i kameraet.
Kendte

Tv-vært dropper

arrangement grundet

corona

Retsbygningen i Næstved den er opført i røde mursten og har et indgangsparti med to store buede glasdøre
Krimi

Tiltalt for gruppevoldtægt

af 15-årig: Hun deltog frivilligt

Billede af hvidløg og persille, som bliver hakket på et skærbræt
Mad og drikke

Ny forskning:

Disse madvarer fremhæver

din mads smag

Den hvide bygning hvor retten i Sønderborg har til huse. Der står Retten i Sønderborg med store sorte bogstaver på den hvide facade.
Krimi

Dræbte nabo med hammer:

Her er dommen

En forsamling skåler i champagneglas efter lyskæderne i loftet og bordpynten at dømme, kunne der være tale om et bryllup.
Nyheder

Fester i fare:

Her er de

nye regler

En kæmpe sving-karrusel i blå.
Krimi

Mand dræbt i verdens

højeste sving-karrusel

Billede af en skjorteklædt Jakob Ellemann-Jensen
Nyheder

Ellemann sygemeldt

frem til oktober

Portrætbillede af Jenna Bagge
Kendte

Jenna Bagge håber på

udramatisk omgang

"Vild med dans"

Billede af en politibil
Krimi

Otte anholdt for indsmugling

af 40 kilo kokain

Prinsesse Diana i rødt - meget tynd
Kongelige

Prinsesse Dianas

spiseforstyrrelse

er med i "The Crown"

Et til salg skilt hænger i et vindue i en ejendom
Nyheder

Robust boligmarked

med stigende priser

Frank Jensen foran en mikrofon - i baggrunden en reol med gamle bøger
Corona

Nyt forslag fra Frank Jensen:

Stop salg af alkohol efter midnat

En hvid bygning med Retten i Sønderborg skrevet på
Krimi

Mand anklages for drab

med lægtehammer i lade

skuespillerne Merete Mærkedal og Ulla Vejby kravler rundt i hvidt skum under optagelserne til Fangerne på fortet.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Jeg var ved at

dø af skræk

Statsminister Mette Frederiksen med en meget alvorlig mine. Billedet er taget helt tæt på. Hun har håret tilbage i en hestehale.
Nyheder

Mette Frederiksen ind 

i sexisme-kampen