To mænd aflagde mandag en tilståelse i en sag om store mængder amfetamin, der blev produceret i et sommerhus i Ringsted.
Det kvitterede dommeren i Retten i Roskilde for med fængsel i henholdsvis 14 år og 11 år. For sidstnævnte er der tale om en tillægsstraf til to tidligere domme.
Det oplyser anklager Tine Graakjær fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).
31-årige Rasmus Babiarz Hansen og 33-årige Andreas Mejer Johansen erkendte deres deltagelse i at have besiddet og videreoverdraget 90 kilo amfetamin, som blev produceret i et sommerhus i Ringsted fra juli til september 2020.
Amfetaminen blev produceret af polakker. Det var Rasmus Babiarz Hansen, som koordinerede indrejsen fra Polen til Danmark og instruerede polakkerne.
- Han erkendte at have fået polakker til Danmark og fået dem til at producere, siger Tine Graakjær.
Efterfølgende blev amfetaminen solgt videre.
Rasmus Babiarz Hansen erkendte også besiddelse af 1,1 kilo kokain, og han tilstod besiddelse af en pistol på et ikke-offentligt sted. Pistolen var ikke skarpladt.
Straffen til Rasmus Babiarz Hansen lyder på 14 års fængsel. Dommeren gav ham en rabat i straffen, da han tilstod.
33-årige Andreas Mejer Johansen fik sammen med flere andre videreoverdraget amfetaminen, som blev produceret i sommerhuset. Han tilstod også besiddelse af 2,2 kilo kokain.
Siden amfetamin- og kokain-besiddelsen i 2020 er han to gange blevet dømt i lignende sager. Derfor er hans straf på 11 års fængsel en tillægsstraf til de tidligere domme.
Dommeren skulle derfor tage højde for, hvilken straf han havde fået, hvis sagerne havde været behandlet sammen.
Andreas Mejer Johansen modtager sin dom, mens Rasmus Babiarz Hansen overvejer, om han vil anke.
Det var egentlig planen, at en tredje mand skulle aflægge en tilståelse mandag. Hans sag blev dog udskudt, da hans forsvarer var syg.
En fjerde mand, der er sigtet i sagen, ventes desuden at komme med en tilståelse onsdag.
De involverede i sagen har ifølge NSK kommunikeret om narkotikummet på det krypterede kommunikationsnetværk SKY ECC.
Sagen opstod, da dansk politi fik adgang til SKY ECC, efter at franske og hollandske myndigheder knækkede koden til tjenesten i 2021.
/ritzau/