Pilotfejl sendte 228 i døden

Det var menneskelige fejl, der var årsag til, at et Air France-fly forsvandt i Atlanterhavet for to år siden. Piloter ignorerede advarsler.
Det Air France-fly, der styrtede ned i Atlanterhavet for to år siden, styrtede på grund af menneskelige fejl.
Det Air France-fly, der styrtede ned i Atlanterhavet for to år siden, styrtede på grund af menneskelige fejl. Foto: Colourbox

Mysteriet om det Air France-fly, der i 2009 styrtede i Atlanterhavet under en tur fra Rio til Paris, er ved at nærme sig sin opklaring.

Efterforskere fra de franske luftfartsmyndigheder, BEA, fortæller fredag, at piloterne på flyet ikke reagerede korrekt, skriver Reuters.

Flyet var kommet for højt op og ramte tyndere luftlag, hvor vingerne har sværere ved at bære flyet. Normalt ville piloterne kunne aflæse på flyets hastighedsmålere, at farten sank, men de var fråsset til.

Selv om en alarm alligevel fortalte piloterne, at de skulle vende næsen nedad for at fange luft fra en bedre vinkel, valgte piloterne at vende næsen opad. Til sidst kunne vingerne ikke bære længere, og flyet styrtede.

Passagererne fik ikke besked om flyets problemer, mens piloterne forsøgte at redde situationen i cockpittet.

Flyet styrtede herefter ned ud for Brasiliens kyst, og 228 passagerer og besætningsmedlemmer blev alle dræbt.

Årsagen skal findes i piloternes uddannelse, der ikke er grundig nok, mener de franske luftfartsmyndigheder. Air France hævder dog ifølge Reuters, at ulykken ikke var piloternes skyld.

Konklusionerne har fået BEA om at lave ti nye anbefalinger til at sikre flysikkerheden yderligere. Blandt handler et punkt netop om piloternes uddannelse.

Blandt passagererne var i øvrigt den 47-årige dansker Christiane Zeuthen.

Kilde: Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.