Vidste du, at overforbrug af hovedpinepiller i sig selv fører til hovedpine?
Tilstanden kaldes medicinoverforbrugshovedpine og opstår, når du regelmæssigt tager smertestillende medicin mod hovedpine over en længere periode.
I stedet for at lindre hovedpinen vænner kroppen sig til medicinen, og kan begynde at forårsage hovedpine.
Det skriver Seniornews.
Det er en slags "tilbagetrækningshovedpine", der opstår, når medicinen begynder at forsvinde fra kroppen.
Når det sker, skabes et behov for at tage mere medicin, og opstår ofte hos personer, der lider af migræne eller spændingshovedpine og som bruger smertestillende midler mere end et par gange om ugen hen over en længere periode.
Det er ikke kun stærkere præparater som kodein, men også paracetamol og ibuprofen.
Men hvordan ved du så, om du har medicinoverforbrugshovedpine?
Ifølge Seniornews er et af de tydelige tegn på medicinoverforbrugshovedpine, at du får hovedpine oftere end tidligere. Og at hovedpinen føles anderledes og bliver værre, selvom du tager smertestillende.
Det er vigtigt at være opmærksom, hvis du tager smertestillende medicin mod hovedpine mere end ti dage om måneden i tre måneder eller længere.
Sådan kan du bekæmpe det
Den eneste sikre måde at behandle medicinoverforbrugshovedpine på er at stoppe eller reducere brugen af smertestillende medicin.
Hovedpinen kan dog blive værre, når du stopper med at tage medicinen, og det kan blive nødvendigt at søge egen læge, som blandt andet kan hjælpe med en nedtrapningsplan.
Ændring af livsstil kan også være en løsning. Her er for eksempel tilstrækkelig søvn, nok vand og undgå stress noget du bør kigge på.
Desuden kan fysioterapi eller afslapningsteknikker som yoga og meditation også hjælpe dig med at forebygge spændingshovedpine, skriver Seniornews.
Under alle omstændigheder er det bedst at begynde med et lægebesøg, hvis du ofte lider af hovedpine.
Her er en kortlægning af dine hovedpiner et nyttigt overblik, så du nemmere kan identificere hvilke faktorer der måske udløser den.