Det er mindre sandsynligt, at Rusland vil gennemføre en påvirkningskampagne rettet mod folketingsvalget i Danmark.
Sådan lyder det fredag i en fælles vurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET).
PET skriver i en pressemeddelelse, at de to efterretningstjenester ikke tidligere har "konstateret koordineret og systematisk fremmed statslig påvirkningsvirksomhed i forbindelse med valg i Danmark".
Til gengæld er der flere eksempler på det fra udlandet. Det forventer PET og FE dog ikke vil ske i Danmark i forbindelse med det kommende valg til Folketinget, der afholdes 1. november.
- Vi forventer heller ikke, at vi ved dette folketingsvalg vil se en forberedt, koordineret påvirkningskampagne – hverken fra Rusland eller Kina, siger Anders Henriksen til Ritzau. Han er kontraspionagechef i PET.
Det er dog muligt, at Rusland vil gennemføre en mindre påvirkningsoperation, lyder det. Især hvis der opstår en mulighed for med begrænsede midler at øge splittelsen i den danske befolkning og blandt danske beslutningstagere.
Derfor tager de to efterretningstjenester en eventuel trussel meget alvorligt.
Valgmanipulation kommer som regel til udtryk ved et forsøg på at udnytte skillelinjer i et samfund. Det kan ske med påvirkningsaktører på internettet, der forsøger at skabe personlige netværk.
Derfor opfordres borgere til at forholde sig kritisk til information. Hvis man støder ind i det, der ligner misinformation på sociale medier, kan man anmelde det som falske oplysninger.
Anders Henriksen siger dog, at PET ikke ser tegn på, at "russiske påvirkningsnarrativer" bliver samlet op i større grad på sociale medier i Danmark.
Angreb fra såkaldte internettrolde og med misinformationskampagner mod demokratiske processer er tidligere kommet fra netop Rusland og Kina, men også Iran. Det siger Jens Monrad, chefanalytiker i it-sikkerhedsfirmaet Mandiant.
Men der er ikke nogen oplagt politisk kandidat eller parti at føre frem med misinformation og internettrolde i Danmark, da der er ret stor konsensus om geo- og sikkerhedspolitikken, siger han.
- Vi har tidligere set de her tre aktører være yderst aktive i forsøg på at blande sig i valg på forskellige måder. Men set fra mit perspektiv er der ikke meget at vinde for de tre lande ved at blande sig i et dansk valg.
- Der er enighed på tværs af partierne om, hvordan vi håndterer de geopolitiske udfordringer samt emner omkring Nato og deltagelse i politisk internationalt samarbejde.
- Det betyder ikke særlig meget for eksempelvis Rusland, om S, K eller V sidder for bordenden i Statsministeriet.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.