Når danskerne sparer op til en alderdom med golf, fede ferierejser og afslapning i sofaen foran TV 2/Charlie, tænker de næppe på, at deres penge kan være investeret i selskaber, der krænker menneskerettighederne. Adskillige af de virksomheder, som pensionskasserne investerer danskernes sparepenge i, bliver anklaget af humanitære organisationer og frarådet af eksperter i etiske investeringer. De anklager selskaberne for at have tortur, drab og miljøsvineri på samvittigheden.
Olieselskabet Occidental Petroleum er et af de selskaber, der gør hr. og fr. Jensens pension større, selvom selskabet bliver stillet i et dårligt lys.
Det amerikanske selskab, der suger olie op af Colombias undergrund, har ifølge Amnesty Internationals oplysninger givet millioner af kroner til en berygtet militærbrigade for at opnå beskyttelse. Hærstyrken er direkte involveret i drab, tortur og forsvindinger, konkluderer Amnesty International i en rapport fra 2004.
Miljøsvineri
Hos både den norske pensionskasse KLP og danske Pensam er Occidental Petroleum sat på en udelukkelsesliste som tegn på, at man ikke bør investere i selskabet. Men sygeplejerskernes pensionskasse investerer over 15 millioner kroner i selskabet, mens Danica Pension lægger knap 22 millioner kroner i selskabet.
ChevronTexaco er også sortlistet af flere pensionskasser. Chevron, der i 2001 fusionerede med Texaco, er blandt andet ansvarlig for at have dumpet knap 19 millioner gallons råoliespild i Amazonas jungle i Ecuador. Det mener Amnesty Internationals amerikanske afdeling.
»Vores helbred er blevet alvorligt skadet på grund af forureningen forårsaget af Texaco. Mange mennesker i vores samfund har nu røde pletter på huden, og andre har kastet op og er besvimet. Nyfødte børn er døde, fordi deres forældre ikke vidste, at de ikke måtte drikke af flodens vand,« fortæller en af de lokale beboere i en Amnesty-rapport.
Amazone-befolkningen har kæmpet i retten om sagen siden 1993. Chevron har nægtet sig skyldig.
Drabelig demonstration
Ved en demonstration i Niger sidste år mod ChevronNigeria, der er et datterselskab af ChevronTexaco, skød Chevrons sikkerhedsværn mod demonstranterne. En blev dræbt og mindst 31 såret, skriver Amnesty.
Danica Pension investerer over 83 millioner kroner i selskabet. Sygeplejerskernes pensionskasse hos PKA har investeret 47 millioner kroner i selskabet.
Krigsherre
Det britisk-ejede Anglo American er på flere organisationers sorte lister. Selskabet ejer en stor del af aktieposterne i guldmineselskabet AngloGold Ashanti, som i jagten på at tjene store formuer på guldminer i Congo, i 2003 har samarbejdet med en lokal krigsherre, der har myrdet, voldtaget og plyndret tusindvis af civile. Det skriver Human Right Watch i en rapport fra 2005. AngloGold Ashanti gav økonomisk og praktisk støtte til krigsherren, der til gengæld lod selskabet bore og lave undersøgelser i området. Flere landsbyer blev udryddet og tusindevis af mennesker sendt på flugt, lyder det i rapporten.
»Selskabet har ikke længere forbindelser til den lokale krigsherre. Men AngloGold Ashanti kunne på ingen måde have fået tilladelse til at bore i området efter guld, uden at selskabet havde samarbejdet med den lokale krigsherre. Vi ved, at selskabet har støttet krigsherren både finansielt og med logistik og transport,« siger Anneke Van Wourdenborg, seniorforsker i Human Right Watch, der har skrevet rapporten.
Danica Pension investerer 18 millioner kroner i Anglo American.
Sygeplejerskerne lægger gennem pensionskassen PKA over 18 millioner i moderselskabet Anglo American og 1,5 millioner direkte i selve AngloGold.
PKA s investeringschef Michael Nellemann Pedersen, har dog sat Anglo American på en observationsliste, efter han er blevet bekendt med Nyhedsavisens oplysninger.
»Vi vil nu tage kontakt til selskabet og høre deres forklaringer, og hvad det vil gøre for, at det ikke sker fremover. Derefter tager vi stilling til, om vi vil beholde aktierne,« siger han.
Ingen ændringer
Men hos andre pensionskasser er der ikke planer om at ændre på aktielisterne.
»Vores etiske grundlag er baseret på, at de virksomheder vi investerer aktivt i, tager hensyn til miljøet og respekterer de pågældende landes lovgivning og de basale menneskerettigheder,« lyder det i en skriftlig meddelelse fra Jens Dalskov, investeringschef i Danica Pension.
Enkelte danske pensionskasser har valgt at støtte sig til råd fra eksperter i etiske investeringer om at holde sig fra de tre selskaber. En af dem er Pensam, der forvalter pensionen for 300.000 offentligt ansatte.
»Der er ikke noget religiøst over det. Vi opfører os bare ordentligt. Vi bilder os ikke ind, at vi kan redde verden. Vi tager det alvorligt,« siger investeringschef Claus Asger Olsen.
»Mange tror, at der er en modsætning mellem etiske investeringer og at tjene penge. Jeg tror slet ikke, at det forholder sig sådan,« siger han.
Amnesty International mener, at resten af de danske pensionskasser bør undersøge anklagerne til bunds, før de investerer i de sortlistede selskaber.
»Rapporterne burde få pensionskasserne til at tage deres investeringer op til eftersyn. De bør ikke ignorere dem,« siger Sanne Borges, kampagneleder i Amnesty International i København.
Amnesty Internationals anklager tilbagevises af Occidental Petroleum.
»Disse uhyrlige beskyldninger er helt uden grundlag. Vores lokale ansatte i Colombia er jævnligt blevet ofre for militante grupper i Arauca (område i Ecuador, red.). Sådanne uansvarlige beskyldninger er uheldigvis blevet standarden for Amnesty International. En organisation, som jeg engang havde stor respekt for,« siger vicepræsident Larry Meriage i en mail til Nyhedsavisen.
Han oplyser, at selskabet har en klar politik om at overholde menneskerettigheder.
AngloGold Ashanti afviser ligeledes alle anklager mod sig. ChevronTexaco har ikke svaret på Nyhedsavisens henvendelser.