Penge fra den omfattende Facebook-svindel, hvor kendte danskere som Anders Lund Madsen, Divya Das og Sofie Linde bruges som ufrivilligt blikfang, er via England havnet i Georgien.
Det skriver faktatjekmediet TjekDet.
Svindlen, som foregår i flere lande, har medført store økonomiske tab for mange danskere, som er blevet lokket til falske investeringer via annoncer med de kendte danskere.
Alene i Danmark er mindst 50 kendte danskere blevet misbrugt som blikfang på annoncerne. Anders Lund-Madsen er således blevet misbrugt i flere end 10.000 Facebook-annoncer, viser TjekDets research.
TjekDet har investeret et mindre beløb på en af de falske investeringssider. Ved at følge pengeoverførslerne har TjekDet kunnet spore de svindlede penge til et firma i England og herfra videre til Georgien.
Bag firmaet står en georgier, som også er noteret som ejer af fem andre firmaer ifølge det georgiske virksomhedsregister. Firmaet, som modtager de svindlede penge fra Danmark, er blevet oprettet næsten samtidig med den falske investeringsside.
TjekDet har gennem længere tid forsøgt at få georgieren i tale, men hverken skriftlige eller mundtlige henvendelser bliver besvaret. På en af adresserne i Georgien bliver telefonen taget af en kvinde, men lagt på igen, når journalisterne præsenterer sig.
Det har ikke været muligt at fastslå georgierens præcise rolle i den internationale svindel.
TjekDet har også identificeret et firma, hvis software muliggør svindlen. Der er tale om et israelsk firma, som tidligere er sat i forbindelse med investeringssvindel.
I 2021 slog tysk politi til mod callcentre i blandt andet Bulgarien og Kosovo, der var direkte relateret til falske investeringshjemmesider. Også her dukkede firmaet op som leverandør af den software, der muliggjorde svindlen.
I et skriftligt svar til TjekDet afviser det israelske firma at have noget med Facebook-svindlen at gøre.
Peter Kruse, der er ekspert inden for it-sikkerhed, har fulgt Facebook-svindlen gennem længere tid. Han er ikke overrasket over, at sporene fører mod de lande.
“Det svarer til, hvad vi tidligere har set. Både Georgien og Israel har før været omdrejningspunkter for investeringssvindel”, siger Peter Kruse.
Omfanget af svindlen fik i foråret DR og TV 2 til at gå sammen om at skrive et åbent brev til Meta og producere en kampagnevideo med kritik henvendt til Meta for ikke at gøre nok for at fjerne de falske annoncer.
Anders Lund Madsen siger til TjekDet, at han nu håber - ikke mindst på vegne af de danskere, der har tabt penge - at der bliver sat fokus på, hvem der står bag svindlen.
"Det er nedslående, at ingen af dem, der burde have kontrol over det her, gider tage ansvar for det. Siden foråret, hvor der sidst var fokus på det, er der jo sket mindre end ingenting," siger han.