Patientstyrelse vil undersøge forløb med forgiftet familie

I sidste uge blev en hel familie indlagt på Rigshospitalet på grund af en alvorlig forgiftning. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix)

I sidste uge blev en familie indlagt med forgiftning, men inden da havde de allerede kontaktet sundhedsvæsnet.

Styrelsen for Patientsikkerhed går nu ind i sagen med familien fra Haslev, hvor to børn døde og flere andre familiemedlemmer i sidste uge blev indlagt med forgiftning.

Det fortæller overlæge og enhedschef ved styrelsen Anette Lykke Petri.

Styrelsen har besluttet at gå ind i sagen, efter at det er kommet frem, at familien havde været i kontakt med sundhedsvæsnet flere gange inden indlæggelsen.

- På nuværende tidspunkt kan vi ikke sige, om der er sket fejl. Men vi skylder familien, der har mistet to børn, at undersøge, om der eventuelt er sket fejl, siger Anette Lykke Petri tirsdag eftermiddag til Ritzau.

Det var torsdag i sidste uge, at familien blev indlagt med forgiftning. To af børnene har mistet livet, mens ni familiemedlemmer tirsdag stadig er indlagt.

Det er siden kommet frem, at flere i familien allerede mandag i sidste uge følte sig syge og tog kontakt til egen læge. Efterfølgende havde familien fat i både Næstved Sygehus og en vagtlæge.

Men på intet tidspunkt mistænkte sundhedspersonale, at der var tale om en meget alvorlig forgiftningssituation.

Styrelsen vil nu undersøge forløbet, der har været op til familiens indlæggelse torsdag og møderne med sundhedsvæsnet.

Der vil blive indhentet journalmateriale fra de tre steder, som familien har været i kontakt med. Det vil sige familiens egen læge, hospitalet og lægevagten, fortæller Anette Lykke Petri.

- Så vil vi foretage en sundhedsfaglig og sundhedsjuridisk vurdering af materialet, og derefter vil vi så tage stilling til, om der er grundlag for yderligere, siger hun og fortsætter:

- Om der eventuelt er grundlag for at bede om en redegørelse fra de involverede sundhedspersoner eller måske regionen.

Årsagen til familiens forgiftning er stadig ukendt. Mistanken har været en svampeforgiftning.

Anette Lykke Petri peger på, at det som udgangspunkt ville være bedst for styrelsens undersøgelse, hvis man kendte til årsagen til forgiftningen og de to børns dødsfald.

- Men det er ikke sådan, at vi ikke kan oplyse sagen, fordi vi ikke kender de eksakte dødsårsager. Det er jo meget sjældent, at patienter, der kommer ind i det danske sundhedsvæsen, på forhånd har en diagnose, siger hun.

Enhedschefen ved ikke, hvor lang tid undersøgelsen kommer til at tage. Hun siger, at det kan tage fra uger til måneder.

/ritzau/