December er den måned på året, hvor der opstår flest brande i danske hjem. Selvom tørt gran og tændte stearinlys, pejs og brændeovne og finurligt, letantændeligt julepynt udgør en markant øget brandrisiko, så er køkkenet faktisk dér, hvor størstedelen af brandene sker. Det viser tal fra både Beredskabsstyrelsen og If Skadeforsikring.
– Alle har meget at se til i december med gaveindkøb, madlavning og arrangementer. Mange brande i hjemmet opstår, når vi har travlt i køkkenet og er uopmærksomme. Typisk stiller folk brandfarlige ting på kogepladerne eller forlader køkkenet, mens blusset er tændt, siger ekspert i brandsikkerhed hos Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.
Styrelsens seneste rapport om brandårsager i danske boliger viser, at 31 procent af brandene starter i køkkenet, der dermed er det mest hyppige arnested. I etagebyggerier starter hele 56 procent af brande i køkkenet.
Oplysning om brandsikkerhed
If Skadeforsikring behandler hvert år mange brandsager i december, og forsikringsselskabet har netop fået foretaget en undersøgelse af analyseinstituttet Yougov for at få flere indsigter i danskernes holdning til brandsikkerhed og -forebyggelse i hjemmene.
I undersøgelsen svarer mere end hver fjerde, at de har oplevet brand eller overhængende fare for brand inden for de seneste 10 år. Blandt unge mellem 18-29 år har hele 38 procent oplevet det. Størstedelen af disse situationer – 40 procent – foregik i køkkenet. Desuden er køkkenet det sted, hvor 61 procent vurderer, at risikoen for brand i deres bolig er størst. Alligevel svarer 66 procent, at de slet ikke eller kun i nogen grad er opmærksom på brandfarerne i køkkenet.
Forsikringsselskabet vil i en kampagne i december minde danskerne om, at køkkenet er et kritisk rum, når det kommer til brandfare. At man skal være opmærksom, når man laver mad og anskaffe slukningsudstyr.
5 gode råd til en mere brandsikker jul:
* Forlad aldrig et rum med levende lys tændt.
* Bliv i køkkenet, så længe komfuret er tændt.
* Brug ikke kogepladerne som afsætningsplads.
* Stil ikke andet end gryder og pander på kogepladerne.
*Hav minimum én røgalarm i boligen, og husk at teste den jævnligt.
* Anskaf en pulverslukker, et brandtæppe eller andet slukningsudstyr.