Mange danskere sparer op til deres begravelse gennem forskellige opsparingsordninger, men hvis man ikke er opmærksom, kan opsparingen gå tabt.
Hvis de pårørende for eksempel ikke ved, at den afdøde havde en opsparing, risikerer de aldrig at se pengene, selvom opsparingen eksisterer, advarer Forbrugerrådets blad Tænk.
Hos Begravelseskassen Danmark har man flere gange oplevet, at de pårørende aldrig fik udbetalt opsparingen, fordi de ikke kendte til den.
"Det kan godt være, at pengene er tabt for den enkelte person, men pengene bliver jo i kassen og er dermed en del af det kapitalgrundlag, som bliver forrentet, og som der bliver givet bonus af til de andre medlemmer," siger administrerende direktør i Begravelseskassen Danmark, Mogens Balling.
Men den forklaring tilfredsstiller ikke chefkonsulent Martin Salamon fra Forbrugerrådet, som mener, at begravelsesordningerne burde have ansvar for, at pengene bliver udbetalt.
"Det er absurd, at selskaberne ingen pligt har til at handle, når folk dør og skal have udbetalt deres opsparinger. Det kan ikke passe, at man bare lukker øjnene og håndterer folks penge på den måde," siger Martin Salamon ifølge Tænk.
Hvis man har sin begravelsesopsparing hos Elysium, skal man være opmærksom på, at er det ikke muligt at få udbetalt pengene igen, hvis man fortryder opsparingen undervejs, skriver Tænk videre.
Pengene kan nemlig kun blive udbetalt i forbindelse med begravelsen, hvilket ikke huer jurist og souschef hos Ældresagen, Gitte Clausen.
"Hvis man ændrer mening om, hvordan man gerne vil have sin begravelse, burde man jo også kunne hæve det beløb, man har indskudt, ligesom man kan det ved enhver anden opsparing," siger Gitte Clausen til Tænk.
Hvis man har indbetalt mere på sin Elysium-opsparing, end begravelsen koster, kan de pårørende ikke få pengene igen. De overføres i stedet til en såkaldt overskudskonto, som bidrager til velgørende formål.
Elysiums formand, Steen Kristensen, forklarer, at ordningen er skruet sådan sammen af skattemæssige hensyn og for at undgå, at de pårørende bruger pengene på andet end planlagt.
Kilde: Tænk