Tidligere S-minister har planlagt sin begravelse: Sønnens død satte gang i overvejelserne
Thorkild Simonsen ses her til tidligere statsminister Anker Jørgensens begravelse i 2016. Hans egen begravelse er allerede planlagt. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Den tidligere Aarhus-borgmester og tidligere minister, Thorkild Simonsen, mener, at man bliver nødt til at drøfte sin død og begravelse, mens man stadig er frisk. Det kan være en stor byrde, der bliver taget af de pårørendes skuldre, mener han.

Den 91-årige tidligere socialdemokratiske borgmester i Aarhus og tidligere minister, Thorkild Simonsen, har sammen med sin kone planlagt, hvad der skal ske, når de en dag ikke er på jorden mere. Det er en kendsgerning og en nødvendighed, mener han.

Thorkild Simonsen medvirker i en annonce i Århus Stiftstidende om at planlægge sin egen begravelse.

Thorkild Simonsen og hans kone, Edny, mistede deres lille søn, Jens Mikael, i 1955, da han kun var halvandet år. Derfor har døden og afslutningen på livet altid fyldt meget i familien.

- Vi havde et gravsted på Vestre Kirkegaard (til Jens Mikael red.), og så kom vi til at tænke på, at vi jo også skal herfra på et tidspunkt, siger Thorkild Simonsen til Avisen.dk.

Familien købte et gravsted, hvor deres søns gravsten blev flyttet hen. Derefter begyndte Thorkild Simonsen og Edny sammen med deres døtre at planlægge, hvad der skal ske med deres begravelse.

- Vi ved jo ikke, hvem der dør først, så vi blev enige om at købe en sten og et gravsted. Vi ved også, hvad der skal stå på stenen. Undtagen dødsdatoen, den kender vi selvfølgelig ikke, siger Thorkild Simonsen. Han understreger, at det jo er godt, at man ikke ved, hvem der kommer herfra først.

Det handler om kærlighed

Ægteparret, der næsten har været gift i 65 år, kommer ikke nødvendigvis herfra samtidig, men deres sidste rejse skal være ens. De har derfor taget stilling til, om de skal begraves eller kremeres. For Thorkild Simonsen er det vigtigt, at de er enige.

- Jeg har ikke været så meget for det (at begraves red.), men jeg synes ikke, at man kan gøre det på forskellige måder. Hvis den ene bliver begravet, skal den anden ikke kremeres, fastslår han.

Selvom familien har drøftet døden og begravelse, er det ikke nemt. Selvom Thorkild Simonsens døtre i dag har accepteret at tale om det, har de ikke haft lyst til det.

- Man skal jo lige tage tilløb til sådan noget. Kendsgerningen er jo, at ingen skal være på jorden for evigt, så man bliver nødt til at tage stilling til det, siger han.

En anden vigtig grund til, at det er godt at planlægge sin begravelse og tilmed betale til den, er, at det vil tage et kæmpe pres fra de pårørende. Det er hårdt at miste, og selvom Thorkild Simonsen er overbevist om, at hans døtre ville kunne klare at håndtere det praktiske, vil han gerne gøre det lettere for dem.

- Vi synes, vores døtre skulle befries for alt det praktiske, så det har vi klaret for dem, siger Thorkild Simonsen.

Gravsted til flere

Thorkild Simonsen og hans kone skal altså begraves samme sted som deres afdøde søn. Så er der ét sted for døtrene at gå hen.

Han anerkender samtidig, at man er bange for at drøfte spørgsmål om døden og ens begravelse, men han mener, at det er noget, man bliver nødt til at gøre, når man er frisk. Det kan ikke gøres, når man først er blevet syg eller svag.

- Det burde jo ikke komme bag på folk i en højere alder, at livet slutter. Sådan er det, afslutter han.

Thorkild Simonsen blev i 1997 hentet ind som indenrigsminister i Poul Nyrup Rasmussens regering. Han sad på posten indtil år 2000.