Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
På fredag 29. juni og d. 10 juli 2018 vil Landbrugsstyrelsens plantesundhedseksperter opfordre de rejsende i hhv. Billund og Kastrup lufthavn til at tænke sig om en ekstra gang, før de tager planter med hjem fra rejsen.
For selvom det i mange tilfælde kan være fuldt lovligt, og selvom planten ser sund og rask ud, kan det få store konsekvenser både for dansk natur og for gartnerier og planteskoler. Planten kan nemlig bære på skadelige bakterier, biller eller svampesygdomme, som kan betyde karantæne for planteskoler og gartnerier i Danmark med store økonomiske konsekvenser.
Landbrugsstyrelsen og SKAT laver løbende stikprøvekontroller i landets lufthavne for at sikre, at der ikke indføres ulovlige planter og planteprodukter. Hvert år fører det til en række sager om import af ulovlige planter. Og de kommende uger gennemfører Landbrugsstyrelsen en oplysningskampagne i to af landets lufthavne.
- Mange danskere er lige nu på vej på sommerferie, og derfor gør vi nu en ekstra indsats for at minde de rejsende om, at det kan have skadelige konsekvenser for naturen, hvis de tager plantemateriale med hjem til Danmark. Det kan være fristende at tage en blomst eller en stikling fra en plante med hjem, men det kan være umuligt at se, om planten bærer en sygdom eller insekter, siger enhedschef Kristine Riskær fra Landbrugsstyrelsen.
Er du i tvivl - så lad være
Der en række plantearter, der i dag er så truede af udryddelse, at de er omfattet af Washingtonkonventionen. Dette gælder fx de fleste kaktusplanter og orkideer. Disse er helt forbudte at importere eller kræver en særlig tilladelse. Andre er det lovligt at importere, men disse kan alligevel bære på sygdomme eller insekter, der kan gøre skade i den danske natur.
- Vores råd er helt simpelt: Man skal undgå at tage planter og planteprodukter med hjem fra sin ferietur. Hvis du er i tvivl om reglerne, så lad være. I værste fald risikerer du at indføre insekter og plantesygdomme, der kan være skadelige for vores natur, advarer enhedschef Kristine Riskær fra Landbrugsstyrelsen.
Hvis man alligevel vil have planter med hjem fra sin ferie, er det vigtigt, at man er opmærksom på reglerne og kender risikoen. Hvis en alvorlig planteskadegører først får held til at slå sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt.
Fakta:
Reglerne på området
Inden for EU er der åbne grænser. Det betyder, at hvis du rejser til Danmark fra et andet EU-land, kan du generelt frit medbringe alle typer af planter og planteprodukter til privat brug. Dog gælder der særlige regler for udryddelsestruede planter omfattet af Washingtonkonventionen (CITES). Reglerne her afhænger af, hvor truet planterne er.
Hvis du rejser til Danmark fra et land uden for EU, er der i mange tilfælde krav om, at planter og planteprodukter skal følges af et plantesundhedscertifikat fra oprindelseslandet. Certifikatet attesterer, at planterne er fundet fri for alvorlige skadegørere. Planter, som kræver plantesundhedscertifikat, skal altid importkontrolleres ved ankomst til Danmark. Derfor er det vigtigt, at man på forhånd anmelder til Landbrugsstyrelsen, at man tager disse planter med til Danmark. Landbrugsstyrelsens importkontrol er gebyrbelagt.
Antal sager de sidste fire år
Antal sager hvor privatpersoner har fået tilbageholdt planter i importkontrollen:
2015: 109 sager
2016: 62 sager
2017: 60 sager
2018: 52 sager (opgjort pr. 27. juni 2018)
Landbrugsstyrelsens kampagne: Biller i bagagen
Fredag 29/6 vil Landbrugsstyrelsens plantesundhedseksperter være tilstede i Billund Lufthavn.
Torsdag 10/7 vil Landbrugsstyrelsens plantesundhedseksperter være tilstede i Kastrup Lufthavn.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.