Pape afviser blankt: Politi bruger ikke ansigtsgenkendelse

Det Konservative Folkeparti præsenterer EP-spidskandidat Pernille Weiss (Foto: Philip Davali/arkiv/Ritzau Scanpix)

Skal ansigtsgenkendelsesteknologi tages i brug, skal Folketinget godkende det, forsikrer justitsminister.

Politiet bruger ikke ansigtsgenkendelsesteknologi i overvågning af det offentlige rum.

Det fastslår justitsminister Søren Pape Poulsen (K) under et samråd. Det er indkaldt af SF's Lisbeth Bech Poulsen.

Spørgsmålet er foranlediget af en artikel i Ekstra Bladet, der i juni skrev, at politiet har taget ansigtsgenkendelse i brug. Endda ved hjælp af droner.

Men man må forstå på justitsministeren, at der nærmest er tale om en misforståelse.

- Københavns Politi har præciseret, at det, der menes med citaterne i Ekstra Bladet, er, at kameraerne på dronerne er så gode, at politibetjentene kan genkende personerne på billederne, siger Pape.

- Rigspolitiet har understreget, at politiet ikke benytter overvågningsudstyr i det offentlige rum, der eksempelvis genkender ansigter på mistænkte personer.

Der er kun et enkelt sted, der bruges ansigtsgenkendelsesteknologi, og det er i paskontrollen i Københavns Lufthavn. Derudover er politiet i gang med et forsøg, hvor teknologien bruges til at identificere ofre for børneporno.

Justitsministeren forsikrer, at hvis det på et tidspunkt kommer på tale at benytte ansigtsgenkendelse i det offentlige rum, vil Folketinget skulle debattere det.

- Der skal være et flertal i Folketinget, der vil det, før vi sætter det i værk, siger han.

I artiklen i Ekstra Bladet i juni er Niels Denny Sørensen, der er vicepolitiinspektør og operativ chef i NC 3, citeret for at sige:

- Som alle andre teknologiske fremskridt vurderer vi i politiet, hvordan vi kan bruge det i for eksempel efterforskningen.

- Det har vi også gjort med teknologien til ansigtsgenkendelse. Og ja, vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder.

Det er svært at forstå det på andre måder, end at politiet rent faktisk bruger ansigtsgenkendelsesteknologi, mener Lisbeth Bech Poulsen. Men det er altså ikke tilfældet ifølge justitsministeren.

Lisbeth Bech Poulsen er den eneste politiker, der er mødt op til samrådet.

- Det er lidt foruroligende, at ansigtsgenkendelsesteknologi ikke berettiger til mere interesse fra mine kolleger, siger hun.

/ritzau/