Overlæge vil bekæmpe resistente bakterier med rengøring

Flere patienter smittes med multiresistente bakterier under indlæggelsen. Det bør ifølge ekspert i klinisk mikrobiologi forebygges med grundigere og hyppigere rengøring på sygehusene. (Foto: Foto: Colourbox/Free)

Det er ikke raketvidenskab, siger ekspert i mikrobiologi om sygehusenes kamp mod multiresistente bakterier.

Der bør sættes ind med bedre rengøring på sygehusene for at sikre, at færre patienter smittes med multiresistente bakterier.

Det mener professor og overlæge Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet.

- Hvis jeg havde en pose penge, ville jeg sætte ind ved at afsætte flere midler til rengøring og give personalet ordentlige arbejdsvilkår, siger han.

En ny rapport fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet viser, at flere danskere smittes med to typer multiresistente bakterier.

Det drejer sig om bakterierne CPE og VRE, der kan give alvorlige infektioner hos især personer med et svækket immunforsvar.

En stigende andel patienter med disse bakterier er blevet smittet, mens de har været indlagt på sygehus.

Alle regioner har således set en stigning i antallet af hospitalspatienter med VRE-bakterier gennem de seneste fem år.

- Det er ikke raketvidenskab. Det handler om god rengøringsstandard og god hygiejne, så man ikke overfører smitte fra den ene patient til den anden.

- Der, hvor man kan sætte ind, er med mere og hyppigere rengøring og så ordentlige arbejdsvilkår for personalet, der har for travlt, siger Hans Jørn Kolmos.

Det er, når man har for travlt, at det ifølge Kolmos kan glippe med håndhygiejnen.

De multiresistente bakterier er et problem, fordi de ikke reagerer på visse typer antibiotika.

Det betyder, at infektioner bliver sværere at behandle.

Man ved, at jo mere antibiotika, man bruger til både mennesker og dyr, jo flere resistente bakterier ser man.

Derfor er der vedtaget en handlingsplan, der skal nedbringe forbruget af antibiotika med ti procent over de kommende tre-fire år.

Og forbruget af antibiotika til mennesker har da også været stabilt de senere år og endda svagt faldende, påpeger Hans Jørn Kolmos.

- Men vi kan jo ikke bare lade være med at behandle syge mennesker, bare fordi der er en målsætning om at nedbringe brugen.

- Så opgaven er at målrette forbruget af antibiotika til dem, der virkelig har behov og så lade være at behandle alle andre, siger han.

/ritzau/