OVERBLIK: Skandalen i Akademikernes A-kasse

Mandag valgte flere fremtrædende personer i Akademikernes A-kasse at fratræde efter skandalesag.

Akademikernes A-kasse skal have nyt formandskab, efter at formanden og to næstformænd mandag har meddelt, at de fratræder deres poster.

Det er sket efter flere måneder med historier om den nu forhenværende direktør Michael Valentin.

Her kan du blive klogere på forløbet omkring den skandaleramte a-kasse:

* I slutningen af september bliver Michael Valentin fyret i Akademikernes A-kasse. Nogen egentlig årsag til fyringen bliver ikke lagt frem i offentligheden.

* A-kassens bestyrelsesformand, Allan Luplau, skriver i oktober til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at "der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser".

* Siden bliver forholdene i landets største a-kasse med 233.000 medlemmer genstand for to advokatundersøgelser.

* Ifølge Ekstra Bladet iværksætter Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten om baggrunden for fyringen af Michael Valentin. Akademikernes A-kasses bestyrelse iværksætter også en advokatundersøgelse.

* I slutningen af november trækker Michael Valentin sig som formand for Folkemødet på Bornholm.

* Bestyrelsen i Akademikernes A-kasse anmelder ifølge Ekstra Bladet Michael Valentin til politiet i slutningen af november at have modtaget dyre vinrejser fra a-kassens faste leverandør, Sigurd Müller Vinhandel.

* Ifølge Michael Valentin selv er de kostbare rejser gået til vinområder i Sydafrika, Californien, Chile og Italien. Han erkender "sjusk", men afviser, at der er foregået noget kriminelt.

* 4. december bliver Valentin igen meldt til politiet. Ekstra Bladet skriver, at Akademikernes A-kasse mener, at a-kassens penge blandt andet er brugt på middage med vinsmagning for den fyrede direktørs netværk.

* Michael Valentin erkender, at a-kassen har betalt for mad og servering ved en række arrangementer med vinsmagning. Men det havde ikke skær af private middage, fortæller han til Ekstra Bladet.

* 17. december meddeler a-kassen, at formanden, Allan Luplau, og to næstformænd trækker sig den 4. januar.

* Desuden trækker den konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel sig fra deres stillinger med øjeblikkelig virkning.

Kilder: Ritzau, Ekstra Bladet, Akademikernes A-kasse.

/ritzau/